Vaccinationskalenderen skrider igen og Bestseller frikendes

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at planen for, hvornår de forskellige grupper i Danmark kan blive vaccineret, er blevet rykket igen, at en redegørelse frifinder Bestseller for samarbejde med Myanmars militær, og at straffesagen mod Kurt Beier Transport A/S startede mandag i Retten i Sønderborg. Her risikerer de fire tiltalte op til seks års fængsel for grov økonomisk udnyttelse af filippinske chauffører på over fire millioner kroner. Endelig er en af Danmarks mest kendte og elskede forfattere død.

Tak fordi du læser med.

Vaccinationskalenderen skrider igen

Planen for, hvornår de forskellige grupper i Danmark kan blive vaccineret, er blevet rykket igen.

Det skriver TV2.dk.

Således forventer Sundhedsstyrelsen nu, at alle borgere vil være færdigvaccineret ved udgangen af august.

Dermed skrider vaccinationskalenderen med en til to uger i forhold til 3. maj, hvor den senest blev opdateret.

“Vi har nedjusteret prognoserne for Curevac-vaccinen, der endnu ikke er godkendt til brug i Danmark. Det er dog vores klare forventning, at vi kan tage den i brug i løbet af sommeren,” siger direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm.

Hvis planen holder denne gang, så er alle borgere, der ønsker det, færdigvaccineret i uge 34.

Læs hele historien her. 

 

Redegørelse frifinder Bestseller for samarbejde med Myanmars militær

Den danske modekoncern Bestseller har overholdt sanktioner og ikke samarbejde med militæret i Myanmar.

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Det er i hvert fald konklusionerne i en redegørelse fra advokat Jonas Christoffersen, som i en årrække har været direktør for Institut for Menneskerettigheder.

Redegørelsen er bestilt af Bestseller, efter at modekoncernen i en FN-rapport fra 2019 er blevet beskyldt for at bruge fabrikker i Myanmar, der har forbindelse til militæret.

Militæret tog magten i landet den 1. februar. Siden er over 700 civile blevet dræbt af sikkerhedsstyrker i forbindelse med demonstrationer.

Jonas Christoffersen finder, at der ikke er noget rimeligt grundlag for at antage, at de tre fabrikker, som Bestseller har brugt i landet, er beliggende på jord, der direkte eller indirekte er ejet eller lejet af militæret.

Han finder heller ikke, at der er noget rimeligt grundlag for at antage, at de tre fabrikker direkte eller indirekte har betalt administrationsbidrag til militæret.

For at tage afstand fra militærets handlinger har EU tidligere indført sanktioner, der går ud på, at man ikke må handle med virksomheder, som er ejet af militæret.

Jonas Christoffersen finder, at Bestseller ikke har overtrådt de sanktioner.

Redegørelsen bekræfter ifølge Anders Holch Povlsen, administrerende direktør og ejer af Bestseller, at man har taget sit ansvar på sig.

“Der må ikke herske tvivl om vores ansvarlighed i forhold til befolkningen i Myanmar. Vi har i mange år arbejdet for bedre arbejdsvilkår, lavet sociale programmer og været med til at opbygge en fagbevægelse i landet,” siger han.

“Vi har på det kraftigste fordømt militærets kup, og vi er stærkt optaget af, hvordan vi fremadrettet kan sikre de cirka 48.000 medarbejdere, som arbejder på de fabrikker, som leverer tøj til os.”

I øjeblikket har Bestseller aktiviteter på to af de tre omtalte fabrikker i Myanmar.

Bestiller har dog ikke lagt nye ordrer på nogen af fabrikken siden midten af marts, og det er ifølge koncernen tvivlsomt, om det kan lade sig gøre fremover på grund af EU’s sanktioner.

Derfor kan Bestseller blive nødt til at iværksætte en exit-strategi for fabrikkerne, så vidt det er muligt, når sanktionerne samtidig skal overholdes.

Læs hele historien her. 

 

Slumlejrsag gået i gang: Beier og søster tiltalt for snyd for fire millioner kroner

Straffesagen mod Kurt Beier Transport A/S startede mandag i Retten i Sønderborg, hvor de fire tiltalte risikerer op til seks års fængsel for grov økonomisk udnyttelse af filippinske chauffører på over fire millioner kroner.

De fire tiltalte, der hver har en advokat med, er mødt op i retten og kan følge med i anklagerens oplæsning af anklageskriftet på en storskærm på den hvide væg bag anklageren.

De tiltalte er direktør for Kurt Beier Transport A/S, Karsten Beier, og hans søster Gitte Beier, der også er bestyrelsesformand i firmaet, plus yderligere to chefer.

Ifølge anklageskriftet betød underbetalingen af de filippinske lastbilchauffører, at de fire tiltalte “tilegnede sig en betydelig økonomisk fordel og vinding på skønsmæssigt ikke under 4.196.73 kroner i form af sparede omkostninger, hvor ved chaufførerne led et tilsvarende formuetab,” som der står i anklageskiftet.

“Godt vi har fået danske regler om løn og stærke EU regler fra 2022,” skriver formanden for 3F Transport, Jan Villadsen, på Twitter.

placeholder

Læs hele historien her.

 

Risiko for skattesag i USA: Danske Banks estiske filial havde hundredvis af amerikanske kunder

Bagmændene i porteføljen af mistænkelige kunder i Danske Banks nu lukkede estiske filial bar ikke kun russiske og østeuropæiske navne.

Også hundredvis af amerikanske skatteborgere og virksomheder skjulte sig bag selskaberne i den såkaldte non-resident-portefølje, der husede filialens mistænkelige, udenlandske kunder.

Det fremgår af et internt juridisk notat om Danske Banks hvidvasksag.

Det skriver Berlingske.

Ifølge notatet, der er udfærdiget af Danske Banks egne advokater i begyndelsen af 2019, vækker det mistanke om, at filialen – der allerede er blevet kædet sammen med flere højt profilerede sager om kriminalitet – også kan være blevet brugt til skatteunddragelse i USA. Hvis dét er tilfældet, kan det få alvorlige juridiske konsekvenser for banken, fastslår notatet.

Hidtil har banken og dens advokater primært beskrevet kunderne som russere eller borgere i tidligere sovjetrepublikker som Aserbajdsjan eller Ukraine, mens de amerikanske kunder ikke hidtil er blevet omtalt.

Læs hele historien her.

 

Johannes Møllehave er død

Den kendte og elskede forfatter Johannes Møllehave er død 84 år gammel.

Det skriver Politiken.

Den ældre forfatter er død efter længere tids sygdom, hvor han boede på plejehjemmet Ingeborggården på Frederiksberg.

Her var Johannes Møllehaves søn flyttet ind for at være sammen med sin far i den sidste tid.

Det var i 2017, at præsten, forfatteren, foredragsholderen med mere flyttede ind på plejehjemmet. Umiddelbart var det en fin og rigtig beslutning, men under sidste års coronanedlukning blev det til en rigtig trist omgang.

Dengang fortalte Tomas Møllehave til Ekstra Bladet, at hans far følte sig som en burhøne, fordi han hverken kunne komme ud eller modtage besøg, hvilket han havde svært ved at forstå.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce