Annonce

Vaccineplanen skrider og overborgmester undskylder for Frank Jensen

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag byder på nyheden om, at den danske befolkning kommer til at være færdigvaccineret mod coronavirus senere end først planlagt, at Københavns overborgmester undskylder for sin forgænger på posten, og at antallet af langtidsledige nu har passeret 40.000. Og så har landets største fagforening fundet en ny pressechef.

Tak fordi du læser med.

Vaccineplanen skrider - slutdatoen rykkes flere uger

Den danske befolkning kommer til at være færdigvaccineret mod coronavirus senere end først planlagt.

Nu forventes alle danskere at være færdigvaccineret 18. juli 2021. Tidligere hed slutdatoen 27. juni 2021. Det fremgår af en ny vaccineplan, som Sundhedsministeriet fredag har oversendt i en mail til Folketingets sundhedsordførere.

Det skriver TV 2.

Sundhedsstyrelsen bekræfter den ændrede vaccineplan i en pressemeddelelse.

”Samlet set betyder ændringerne, at vi med den justerede vaccinekalender nu forventer, at alle i Danmark, der er 16 år eller ældre, har fået tilbudt vaccination senest i uge 24 (den tredje uge af juni), og at alle kan være færdigvaccineret ca. 4 uger derefter,” skriver styrelsen.

Sundhedsstyrelsen oplyser, at ændringen i vaccineplanen skyldes blandt, at der er forsinkelser i leverancer af nogle af vaccinerne.

Vaccinen fra firmaet Johnson og Johnson er den næste, der forventes at blive godkendt i Danmark, men producenten kan først levere den i april måned, skriver styrelsen i pressemeddelelsen.

Derudover er forventningen, at der først kan blive leveret doser fra Curevac i juni, står der videre.

Ifølge styrelsen har Pfizer til gengæld oplyst, at der i april vil blive leveret 20.000 flere doser om ugen end tidligere forventet.

Derudover er Sundhedsstyrelsen fredag kommet med nye anbefalinger for vaccinen fra AstraZeneca, som betyder, at borgere over 65 år også kan få den

Styrelsen udvider desuden intervallet mellem første og andet stik, så en større del af kommende vacciner kan bruges til førstegangsvaccination.

Samlet set betyder ændringerne, at vaccineplanen altså bliver skubbet tre uger.

Læs hele historien her.

 

Overborgmester undskylder for Frank Jensens krænkelser

Lars Weiss (S), som er overborgmester i Københavns Kommune, undskylder over for de kvinder, som har oplevet at blive krænket af tidligere overborgmester Frank Jensen (S).

Overborgmesteren undskylder på vegne af økonomiudvalget i kommunen, som fredag besluttede, at en undskyldning er på sin plads.

Det skriver Politiken.

”Økonomiudvalget er enige om, at vi som arbejdsplads skal følge tættere op fremover i eventuelt tilsvarende sager, så de krænkede ikke står alene,” lyder det blandt andet i en protokolbemærkning.

I forrige uge modtog økonomiudvalget en undersøgelse fra advokatfirmaet Kromann Reumert. De har gennemgået anklager om krænkelser, som blev rettet mod Frank Jensen, da han sad på posten som overborgmester.

Advokaterne gennemgår 12 episoder, som involverer beskyldninger om krænkelser.

Undersøgelsen konkluderer, at der i halvdelen af de 12 sager har været de fornødne beviser til at konkludere, at en kvinde har været udsat for uønsket fysisk eller verbal kontakt fra Frank Jensen.

Læs hele historien her.

 

Nu er over 40.000 langtidsledige

Antallet af langtidsledige steg til over 40.000 personer i januar og er dermed det højeste antal siden sommeren 2014.

Det viser nye tal fra STAR (Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering), der hører under Beskæftigelsesministeriet.

Det skriver Fagbladet 3F.

I arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv mener cheføkonom Tore Stramer, at stigningen er ventet.

”Nedgangen i beskæftigelsen var kraftig i begyndelsen af 2020, og det er enkelte brancher, der driver nedgangen, særligt hotel og restauration, visse dele af transportbranchen og oplevelsesøkonomien. Så krisen har været et skævt slag, for andre har klaret sig godt,” siger han.

Ifølge Tore Stramer er det formentlig tidligere ansatte netop i de brancher, der nu bliver langtidsledige.

"Det betyder, at nogle af dem skal have nye kvalifikationer eller måske flytte sig for at få et nyt job. Det er ikke nemt, og det vil tage noget tid. Det er klart, at en tjener ikke uden videre kan arbejde i bygge og anlæg," påpeger han.

"Mange af dem, der arbejdede i de hårdest ramte brancher, skal nok ikke sætte næsen op efter at få deres gamle job tilbage lige med det samme, for jeg er bange for, at de hårdest ramte brancher vil komme sidst ud af krisen igen. Blandt andet vil der formentlig gå lang tid, før kinesiske og amerikanske turister kommer tilbage i stort antal."

Tore Stramer forventer, at langtidsledigheden vil stige, også de kommende måneder.

Læs hele historien her.

 

De indefrosne feriepenge har haft vokseværk - nu er der en halv milliard kr. mere

De indefrosne feriepenge har ikke bare samlet støv hos LD Fonde, der forvalter Lønmodtagernes Feriemidler. De er i stedet blevet sat lidt i arbejde, og det har fået de indefrosne feriepenge til at vokse med ca. 500 mio. kr.

Det skriver Finans.dk

"Resultatet skal ses i lyset af, at kun en lille del af feriemidlerne har været investeret i 2020 og kun i en del af året, og at rentebetalingen på midler hos arbejdsgiverne kun gjaldt 4 måneder, nemlig fra 1. september til 31. december 2020," oplyser LD Fonde.

For den enkelte lønmodtager svarer de ca. 500 mio. kr. til, at de indefrosne feriepenge er vokset med 0,9 pct. efter pensionsafkastskat og omkostninger.

90 pct. af de indefrosne feriepenge er placeret hos landets arbejdsgivere, og her bliver de forrentet, så det svarer til lønudviklingen.

De resterende 10 pct. var ved årets udgang placeret i fonden, hvor afkastet blev opgjort til 3,8 pct. målt som tidsvægtet afkast, oplyser LD Fonde.

I efteråret blev der åbnet for at få udbetalt tre af i alt fem ugers feriepenge. Det var muligt, da Danmark var overgået til en ny ferielov, hvor fem ugers feriepenge oprindeligt skulle være låst, indtil man forlod arbejdsmarkedet.

Men for at sætte gang i økonomien og forbruget blev der åbnet for udbetalingerne, og i alt blev der udbetalt 52,1 mia. kr.

Der står stadig 57,3 mia. kr. i indefrosne feriepenge, som kan udbetales, når anden runde af udbetalingerne finder sted senere på foråret.

Læs hele historien her.

 

Regeringen i svar til FN: Afviser at bremse salg af bygninger i ghettoområder

Selvom der fortsat verserer en sag om lovligheden af salget af en række bygninger i ghettoen Mjølnerparken, kan det ikke komme på tale at sætte frasalget i bero.

Det skriver regeringen i et skriftligt notat til FN fra 11. januar 2021, som netmediet Altinget har fået aktindsigt i.

Det skriver Altinget.

"Regeringen kan oplyse, at sagsanlæg mod en myndighed ifølge dansk lov ikke suspenderer den omstridte beslutning, medmindre dette er angivet i loven. Dette er ikke tilfældet med lovgivningen vedrørende 2018-planen," står der i notatet til FN.

Det var ellers den klare opfordring i en henvendelse til Danmark fra tre uafhængige eksperter fra FN's Menneskerettighedsråd fra efteråret, at salget af bygningerne skulle sættes i bero, mens domstolene tager stilling til en sag, hvor en beboergruppe fra Mjølnerparken anklager boligområdets udviklingsplan, der er godkendt af Bomigministeriet, for ikke at være i overensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser.

”Danmark må ikke gå videre med salget af bygningerne i Mjølnerparken i henhold til lovene i Ghettopakken, før domstolene har haft en chance for at træffe afgørelse om det under fuld hensyntagen til de gældende regler i international menneskerettighedsret," udtalte eksperterne dengang i en pressemeddelelse.

Læs hele historien her.

 

3F henter ny pressechef fra TV2

Den prisvindende journalist Lasse Ravnø starter den 1. april som ny pressechef i 3F efter de seneste fem år at have været del af TV2s undersøgende team, gravergruppen.

”Det er efter min mening vigtigt, at journalistik og kommunikation gør en forskel, ikke mindst for de danskere, som ikke har nem adgang til medierne og beslutningstagerne,” siger Lasse Ravnø.

”Derfor er det et klart mål for mig som ny pressechef i 3F, at medlemmernes hverdag, oplevelser og udfordringer kommer til at stå endnu tydeligere frem, både i de traditionelle og i de nye medier.”

Den 42-årige Lasse Ravnø har som undersøgende journalist bl.a. dækket en række sager med groft underbetalt udenlandsk arbejdskraft i bygge- og transportbranchen – eksempelvis chaufførerne i Padborg-lejren – og har også været bl.a. ledende redaktionschef for gravergruppen på Ekstra Bladet.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet