Annonce

Vækst gennem tryghed

Den blidere indfasning af dagpengereformen skaber ikke alene tryghed for de arbejdsløse, men kan også være med til at generere ny tillid og vækst i dansk økonomi.
Når ikke der bruges penge, så er det et udtryk for en usikkerhed for fremtiden, for at miste jobbet og for at få indskrænket sit forsørgelsesgrundlag. I stedet bliver en større del af indkomsten omsat til opsparing og polstring til dårlige tider.

Som de fleste andre socialdemokrater har også vi meget svært ved at få hænderne ned, efter regeringen i pinsen indgik en aftale med Enhedslisten, som sikrer forsørgelsesgrundlaget for de udfaldstruede dagpengemodtagere, der falder for forkortelsen af dagpengeperioden. Dagpengereformen, som den tidligere regering og Dansk Folkeparti fik indført, står ikke til at ændre på nuværende tidspunkt og derfor er den nye aftale særdeles vigtig og rigtig god.

Det bedste vi kan gøre for de arbejdsløse er naturligvis at skabe nye arbejdspladser, men de mennesker, som her og nu står uden forsørgelsesgrundlag, kan ikke bruge jobskabelse i 2015 eller 2020 til noget som helst. Socialdemokratiet har som parti altid været optaget af at skabe tryghed for almindelige mennesker og været bevidst om, at konkjunkturernes tilstand spiller en rolle. Det skal vi blive ved med, og derfor er regeringens aftale med Enhedslisten helt rigtig.

Borgerlig modstand

De borgerlige partier er alle modstandere af aftalen. De ultra-ortodokse raser over, at de arbejdsløse tillader sig at være arbejdsløse. Eller som det borgerlige Danmarks åndelige leder udtrykte sig ”klynker man længe nok i Danmark, så er der altid en velmenende Socialdemokrat, som står klar men en check”. Den lader vi lige stå.

De ’knap-så-stærke-i-troen’-borgerlige er også sure. Venstre kalder aftalen for et tilbageskridt, der vil koste arbejdspladser. Logikken er, at hvis ikke den økonomiske pisk hænger faretruende lavt over hovederne på de ledige, så søger de ikke arbejde, men vil i stedet fede den på sofaen.

Derfor er regeringens opgør med indfasningen af dagpengereformen ikke alene et fornuftigt socialpolitisk tiltag, det kan også være med til at generere vækst, fordi det mindsker usikkerheden og styrker tilliden til, at et fintmasket socialt sikkerhedsnet griber dig, hvis du falder.

Vækst fordrer tryghed

Venstres argument er borgerlig-classic og også lidt af en automatreaktion. Men Venstres argument tager ikke højde for, hvilke faktorer, der rent faktisk bremser den danske vækst lige nu.

Den primære årsag til at Danmark fortsat kæmper med lavvækst og for få nye arbejdspladser er, at den hjemlige efterspørgsel er alt for lav, mens opsparingsniveauet omvendt er historisk højt. Langt størstedelen af den danske beskæftigelse er bundet op på den hjemlige efterspørgsel og altså afhængig af, at de danske borgere og virksomheder bruger penge. Når ikke der bruges penge, så er det et udtryk for en usikkerhed for fremtiden, for at miste jobbet og for at få indskrænket sit forsørgelsesgrundlag. I stedet bliver en større del af indkomsten omsat til opsparing og polstring til dårlige tider.

Derfor er regeringens opgør med indfasningen af dagpengereformen ikke alene et fornuftigt socialpolitisk tiltag, det kan også være med til at generere vækst, fordi det mindsker usikkerheden og styrker tilliden til, at et fintmasket socialt sikkerhedsnet griber dig, hvis du falder.


Flere artikler om emnet