Annonce

Vælger Alabama kontroversielle Moore til Senatet?

Tirsdag skal vælgerne i Alabama beslutte om den tidligere dommer Roy Moore skal have den ene af statens to pladser i det amerikanske senat.
Alabama i det sydøstlige USA er en stat, som i mange år har været en punchline på utallige jokes om dårlig tænder, incest og statens dårlige uddannelsesniveau – og staten kan i morgen formentlig skrive valget af en fundamentalistisk kristen, homofobisk, anti-muslimsk senator, som mest er kendt for at jagte mindreårige piger, på listen over ting, som staten er kendt for.

Valget, som blev udløst af at Trump tidligere på året udpegede senator Jeff Sessions til justitsminister, er ikke afgørende for magtbalancen i senatet, hvor republikanerne på nuværende tidspunkt har 52 af de 100 pladser. Men det vil - alt andet lige - gøre det sværere for Republikanerne at få gennemført Trumps politik, hvis Demokraterne kun skal have overbevist to republikanere i stedet for tre.

Republikanerne er desuden udfordret af, at senator John McCain fortsat er meget syg med en alvorlig cancertumor i hjernen og det kan åbne op for endnu en mulighed for Demokraterne, hvis han dør.

Derfor har valget ret alvorlige konsekvenser for hvem der bestemmer i Washington, men endnu mere vigtigt, fordi valget er en fortsættelse af den krig mod det etablerede republikanske parti i Washington, som Trump startede.

[read-also]

En allieret til Trump
En sejr til Moore vil også være en kæmpesejr for præsident Trump, som for det første vil få en allieret i senatet, som er helt på linje med hans eget politiske program og verdensbillede. Dem har Trump ikke mange af i øjeblikket, og Moores tilstedeværelse vil give præsidentens dagsorden et kæmpe boost.

Og selv om det muligvis bliver en lidt mindre sejr end det plejer at være i Alabama, så vil det endnu engang vise Trump, at et flertal af vælgerne - trods alle målinger og negative skriverier – bakker ham og hans linje op. I Trumps verden er en sejr en sejr, uanset om den er med 2 eller 20 procentpoint.

Det så ellers ud som om, at Trump havde lavet en politisk fejltagelse ved at støtte Roy Moores mere moderate modkandidat i primærvalget, Luther Strange, men Trump skiftede hurtigt hest, da han så vælgernes dom. Trump har derfor også gjort hvad han kunne for at støtte Roy Moore i valgkampen.

Udover de obligatoriske støttende Tweets har han blandt andet indspillet telefon-reklamer, som opfordrer vælgerne til at stemme på Moore. Og fredag opildnede præsidenten de loyale støtter i Pensacola i Florida, som kun er en kort køretur over statsgrænsen til Alabama.

Fjernet to gange som højesteretspræsident
Roy Moore har i 25 år været en kontroversiel skikkelse i det politiske miljø i Alabama. Han er kristen fundamentalist, har plejet omgang med forskellige former for racistiske grupper og var en ledende stemme i Birther-bevægelsen - gruppen af konspirationsteoretikere, som mente, at præsident Obama ikke var født i USA.

Han er to gange blev fjernet som valgt højesteretsdommer, blandt andet fordi han placerede to monumenter med de ti bud uden for retsbygningen.

En provokation i et land hvor stat og religion officielt er adskilt og som endte med, at Roy Moore blev fjernet for posten.

Nogle år senere var han dog tilbage i højesteret, men også her endte det med, at han blev fjernet fra posten, efter at han havde opfordret statens dommere til at ignorere ophævelsen af forbud mod homo-ægteskaber.

Jagtede småpiger i storcentre
I valgkampen er det også kommet frem, at Roy Moore ved flere lejligheder (som voksen) har jagtet og ’datet’ teenagepiger, en helt ned til 14 år. Tre kvinder har anklaget ham for seksuelle overgreb.

Roy Moore har afvist alle anklager med, at det er noget medierne og Demokraterne i fællesskab har fundet på for at skade ham, eller at han meget belejligt ikke lige husker de konkrete tilfælde, som alle skulle være foregået for 35-40 år siden. Og det ser ud til at virke, i hvert fald har meningsmålingerne rettet sig op, efter at de første afsløringer kom frem.

Roy Moore er på alle parametre en rigtig skidt fyr, men som en af hans tilhængere sagde i programmet ’Verden ifølge Trump’ på TV2 News, så forsvarer han små babyer (altså han er imod abort), små virksomheder og så tror han på frihed - og i Alabama kan det godt bringe en langt i politik.

Og som Moore selv, ifølge avisen The Hill, sagde ved et vælgermøde mandag aften i en lille by i det sydøstlige Alabama, hvor han delte scenen med blandt andet den tidligere Trump-rådgiver Steve Bannon.

"Hvis du ikke tror på min karakter, skal du ikke stemme for mig. Forskellen mellem min modstander og mig er enorme.”

Op ad bakke for Demokraterne
Valget i Alabama er blevet en folkeafstemning for og imod Roy Moore, mere end et valg mellem Moore og hans modkandidat Doug Jones. Og skal man tro meningsmålingerne, så ser det ud som om, at Moore alligevel trækker det længste strå.

Hjemmesiden Real Clear Politics har lavet et vægtet gennemsnit af målinger, som viser en lille, men dog alligevel pæn føring til Roy Moore. Og endnu mere interessant, så har han været foran i seks ud af de syv seneste offentliggjorte målinger.

Alabama har i de sidste tre årtier været en solid republikansk stat, hvor partiet sidder på samtlige syv af de ”state wide” valgte politiske poster i staten (guvernør, viceguvernør, justitsminister etc.) ligesom partiet sidder på 3/4 af pladserne i delstatsparlamentet. Senest Demokraterne vandt et valg på delstatsplan, var i 2008.

Alabama er en af de få stater, hvor Trump stadigvæk har opbakning fra et flertal af vælgerne. En meningsmåling fra midten af november viste, at 50 procent af Alabamas vælgere fortsat synes Trump gør det godt. Ikke imponerende i en stat, hvor Trump ved valget i november 2016 fik 62 procent af stemmerne.

Skulle bare stille op
Doug Jones er en politisk novice, som i en alder af 57 stiller op til sit første valg. Han har en lang karriere som privat praktiserende advokat bag sig, foruden fire år som offentlig anklager udpeget af præsident Clinton.

Hans mest profilerede sag var mod to tidligere Ku Klux Klan-medlemmer, som han fik dømt for et bombeangreb mod en sort kirke.

Valget handler utroligt lidt om Doug Jones’ eventuelle kvaliteter eller synspunkter. Han stillede op længe før det var kendt, at det var Roy Moore han skulle op imod og det var ikke de store forventninger til, at han skulle kunne vinde.

Nu ser det ud som om, at han alligevel har chancen og han har i de sidste uger arbejdet benhårdt for at sikre sig støtte blandt statens sorte vælgere, der udgør en fjerdedel af befolkningen, men som normalt er svære at få til at stemme. Jones har blandt andet fået hjælp fra en række fremtrædende sorte politikere og den tidligere basketball-stjerne Charles Barkley, som i sin tid var en stor college-stjerne på Auburn Universitet i det østlige Alabama.

Doug Jones har desuden fået hjælp af tidligere vicepræsident Joe Biden, der går og overvejer om han skal stille op som præsidentkandidat.

Demokraternes kampagne er dog alvorligt handicappet af, at det er så længe siden at de har vundet noget som helst, at de mangler organisatorisk infrastruktur. De har simpelthen manglet erfarne folk, der kan registrere nye vælgere, bemande telefoner, gå dør-til-dør med Doug Jones’ pjecer og folk, der sørger for at vælgerne kommer ned og stemme på valgdagen. Hvor mange af ens egne vælgere man kan få op af sofaen og ned og stemme på valgdagen, er oftest afgørende i de her suppleringsvalg, hvor valgdeltagelsen forventes at være lav.

"Hvis der var en infrastruktur, og jeg ved, at folk vil sige, at jeg er skør, men så ville Jones være oppe med 20 procentpoint," konstaterede politikeren Anthony Daniels overfor avisen The Hill, som er leder af demokraterne i det lokale parlament.

 

 

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet