Vælgerne giver regeringen lave karakterer

VLAK-regeringen leverer en jævnt dårlig præstation, viser årlig karaktermåling. De halter langt efter SR-regeringen i 2014.
De 22 ministre i Lars Løkke Rasmussens regering scorer kun en gennemsnitskarakter på 3,6 på den officielle karakterskala, hvor 12 gives for den fremragende præstation, og alt under 2 er dumpet. Vælgernes dom falder i en undersøgelse, som Analyse Danmark har gennemført for Ugebrevet A4.

Det er en fremgang i forhold til den karakter på 3,3 som den smalle Venstre-regering fik i den tilsvarende måling for et år siden.

Men politisk kommentator Hans Engell mener, at ingen regering kan være stolt af en gennemsnitskarakter på 3,6 blandt alle vælgere. Men, hvad gør ondt værre er, at regeringen kun får 4,2 i gennemsnitskarakter af vælgerne i deres egen blå blok.

Det er svagt!
Regeringens karakterer imponerer ikke Hans Engell, der mener, at vælgerne har gennemskuet, at regeringen ikke har flertal for at få sin egen politik igennem.

”Det er svagt. Nogen elsker selvfølgelig en blå regering, og andre hader en blå regering. Men at få så dårlige karakterer blandt alle vælgere og blandt sine egne afspejler, at regeringen mangler nogen vindersager, og at den er uden styrekraft. Vælgerne har gennemskuet, at Lars Løkke har deponeret sin handlekraft hos Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl,” siger Hans Engell til Ugebrevet A4.

Derudover peger han på, at ministerholdet mangler en bredt respekteret politiker, der kan hive topkarakterer hjem i begge blokke. For eksempel har tidligere klimaminister Connie Hedegaard scoret 7,9 i årskarakter i 2009 og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager 6,4 i 2012 .

”Der er simpelt hen ingen stjerneskud på ministerholdet til at trække karaktergennemsnittet op,” noterer Hans Engell.

Pape er populær, Thyra trækker ned
Ifølge målingen er justitsminister Søren Pape Poulsen og udlændingeminister Inger Støjberg de mest populære ministre blandt vælgerne, mens ældreminister Thyra Frank (LA) og miljø-  og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er de mest upopulære. Alle hendes partifæller fra Liberal Alliance ligger i øvrigt i den nederste tredjedel.

Esben Lunde Larsen kan dog glæde sig over, at han er en af målingens højdespringere i forhold til den tilsvarende måling for et år siden, han er nemlig steget fra 2,1 til 2,9 i karakter. Samme fremgang har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, der er steget fra 2,8 til 3,6.

Ingen kan dog måle sig med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) der er blevet en sand ”vælgerdarling” efter at han har forladt finansministeriet. Claus Hjort Frederiksen stiger fra 2,6 til 4,0.

Selv om de fleste ministre får bedre karakterer nu, end for et år siden, er der to, som er blevet mindre populære. Den ene er forskningsminister Søren Pind (V), som falder fra 4,5 til 3,9, og så finansminister Kristian Jensen (V), der falder fra 4,2 til 4,0. Begge har i øvrigt fået nye ministerier siden sidste måling.

SR var mere populær en VLAK
Hvis man samtidig sammenligner VLAK-regeringens karakterbog med den som SR-regeringen modtog i 2014, så er der et stykke vej igen for Løkke, Pape, Samuelsen og deres øvrige ministerkolleger.

Den konservative Søren Pape Poulsen er VLAK-regeringens absolutte topscorer med en karakter på 4,5, hvilket tidligere transportminister Magnus Heunicke gjorde til skamme i 2014 med en topkarakter på 5,4.

Sammen med Magnus Heunicke og daværende justistminister Mette Frederiksen (5,1) var i alt syv ministre placeret med en karakter over den nuværende regerings topscorer. Så selvom Pape sikkert glæder sig internt i regeringen, så må han stadig kigge langt efter karakterniveauet under SR-regeringen.

Det er niende år i træk at Ugebrevet A4 har bedt et repræsentativt udsnit af befolkningen om at give hver enkelt minister en karakter ud fra syv-trinsskalaen for hans eller hendes evne til at forvalte sit embede og være en dygtig og troværdig minister. Det bedste resultat fik VK-regeringen i 2009 med 4,4, mens sidste års 3,3 er den hidtidige bundskraber. Thorning-regeringen lå alle årene på enten 4,1 eller 4,2.

 

Læs hele analysen her.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce