Valg i Italien: Vacciner er ”folkemord”

Populister og en stor mæslingeepidemi, der sidste år kostede fire italienere livet, har gjort obligatoriske vacciner til centralt tema i valgkampen.
Obligatoriske vaccinationer er lidt uventet blevet et stort valgkampsemne i Italien inden valget den 4. marts.

Sidste år blev Italien ramt af en omfattende mæslinge-epidemi, der gjorde omkring 5.000 italienere syge og tog livet af fire personer. Mæslinger er en sygdom, der i 2017 blev erklæret for udryddet i Danmark, efter at der kun blev registreret fire tilfælde af mæslinger i Danmark – som i alle tilfælde var en hjemtaget ”souvenir” fra en udenlandsrejse. Det skyldes Danmarks omfattende vaccinationsprogram.

For at dæmme op for epidemien i Italien vedtog centrum-venstre-regeringen sidste år en lov, som betyder. at et barn skal være vaccineret for 12 forskellige sygdomme, før barnet kan blive skrevet op til offentlig børnepasning og folkeskole, inden det fylder seks år.

Efter barnet er fyldt seks år, kan forældrene få bøder, hvis barnet ikke er blevet vaccineret. Det skyldes, at der er skolepligt, efter man er fyldt seks i Italien. Bøden er på 500 euro (knap 3.500 kroner).

De anslåede vaccinationsrater i Italien faldt ret dramatisk fra 90 procent af de 2-årige i 2013 til kun 85 procent i 2015. Italien havde Europas næststørste mæslingeudbrud i 2017. Kun Rumænien havde flere.

Sætter spørgsmålstegn ved videnskaben
Men den nye lov er ikke entydigt populær og møder modstand fra mange italienere. Særligt er der to grunde til modstanden. Dels er der en stor gruppe, som er kritiske overfor medicinalindustrien, dels er der dem, der er kritiske overfor statens indblanding.

Lorenzin-loven, som den kaldes, træder i kraft senere på foråret. Den blev gennemført af sundhedsminister Beatrice Lorenzin, som også er leder af et nystartet centrumparti, Alternativa Populare, der hovedsageligt bygger på en udbrydergruppe af politikere fra Silvio Berlusconis parti Forza Italia.

Disse to store politiske kræfter surfer på en bølge af frygt og uvidenhed,

"Disse to store politiske kræfter surfer på en bølge af frygt og uvidenhed, der spredes via blogs og anti-videnskabelige hjemmesider," sagde Lorenzin i et interview. "De har erstattet deres anti-stats-oprør med en anti-videnskabs-tilgang."

Ifølge Associated Press, så dukkede mere end 1.000 mennesker op ved en anti-vaccine-demonstration i Rom for at protestere imod den nye lov.

”Anti-vaxxerne” kræver frihed til selv at bestemme på deres børns vegne. Og ifølge nyhedsbureauet, så havde de medbragt skilte med slogans som ”Videnskab: Betvivl den for at forbedre den” og ”Risici forbundet med vacciner er til at overse – indtil det sker for dit barn”.

"Vi ønsker os retten til selv at vælge, hvad vi skal gøre med vores børn, der blev født sunde," sagde Milena Muccioli, en mor fra badebyen Rimini. "Vi ønsker ikke at fylde medicin i deres kroppe eller andre ting, der kan skade deres krop."

Populister spiller på frygt
Både Femstjernebevægelsen og højrepopulister har sat spørgsmålstegn ved lægevidenskaben. De har dermed fisket i det hav af vælgere, som frygter for alle mulige bivirkninger ved vaccinationer.

Italiens faldende vaccinationsrater falder sammen med stigningen i opbakningen til Femstjernebevægelsen, som har gjort spørgsmålet om ikke bare vacciner, men også kritik af lægevidenskaben og medicinalindustrien, til en central del af partiets platform.

Femstjernebevægelsens grundlægger, komikeren Beppe Grillo, har en lang historik med at håne obligatoriske vacciner, som var en del af hans stand-up-rutine i slutningen af 1990'erne, og partiet har gentagne gange henvist til fupforskning, der blandt andet linker vacciner til autisme.

Officielt forsøger bevægelsen at markedsføre sin holdning til vacciner som frihed til selv at vælge og kritik af vanetænkning, men man skal ikke langt ud i kandidatfeltet, før man finder politikere, som går skridtet videre.

Vacciner er ”folkemord”, skrev for eksempel Sara Cunial, der er en af Femstjernebevægelsens kandidater i Veneto-regionen i Norditalien. Det førte først til, at hun blev droppet som kandidat, men partiet besluttede – i bedste italienske stil – at nedgradere dommen efterfølgende, og hun blev genopstillet og bliver formentlig valgt.

Højrepopulister: Det er familiens frie valg
Det er ikke kun Femstjernebevægelsen, der forsøger at kapre stemmer blandt vaccine-forskrækkede italienere. Højrepopulisterne Lega Nords formand, Matteo Salvini, har sagt, at om børn skal have vaccinationer bør overlades til forældrenes skøn.

Og han bakkes op af flere partifæller, der ser Lorenzin-loven som et overstatsligt indgreb i familiernes autonomi.

"Vi er den bevægelse, der altid har stået for forældrenes bevidsthed i vaccinationsprocessen, men vi har aldrig været imod vacciner," sagde Lega Nords Luca Coletto, der er sundhedsborgmester i Veneto-regionen, og som har været en af de højlydte modstandere mod Lorenzin-loven.

Og det skaber splid i den borgerlige blok, for Silvio Berlusconi har meldt klart ud, at han støtter Lorenzin-loven. "Vi ønsker et samfund baseret på videnskab og mindreåriges vitale interesser," sagde han. Hans parti Forza Italia støttede også loven, da den blev vedtaget i parlamentet.

Også en debat i Danmark
Diskussionen om vacciner har dog også været oppe i Danmark. Sidste år foreslog Liberal Alliance og Socialdemokratiet på Frederiksberg, at man samlede alle ikke-vaccinerede børn i de samme daginstitutioner.

Venstre har også åbnet op for, at man i sidste ende kan blive nødt til at bruge tvang, hvis ikke folk får deres børn vaccineret, men i første omgang håber sundhedsordfører Anni Mathiesen, at almindelig folkeoplysning er nok til at overbevise modstanderne.

Hvis risikoen for mæslingeudbrud skal udryddes, skal mindst 95 procent modtage to MFR-vacciner - som mæslingevaccinen indeholder - i børnevaccinationsprogrammet.

Ifølge Statens Seruminstitut får omkring 90 procent det første stik mod mæslinger, mens det kun er cirka 87 procent, der får andet stik, skriver DR.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce