Valg i USA: En folkeafstemning om Trump

Et suppleringsvalg til den amerikanske kongres er blevet en vigtig folkeafstemning for og imod Præsident Trump.
Gør en upopulær Donald Trump det muligt for Demokraterne at vinde utilfredse republikanske vælgere? Det spørgsmål får vi svar på, når der i nat er der suppleringsvalg til Repræsentanternes Hus i Georgias sjette kongresdistrikt.

Distriktet som dækker både nogle velhavende forstæder og lidt mere landlig sydstatsidyl, nord for millionbyen Atlanta, vil derfor de næste timer have hele den amerikanske politiske klasses bevågenhed.

Valgkampen har været i gang i næsten et halvt år, siden kongresmedlem Tom Price trak sig for at blive sundhedsminister i Trumps regering. Det udløste valg i utide, da det amerikanske system ikke giver mulighed for at indsætte suppleanter.

Det sjette kongresdistrikt har været solidt republikansk i årtier, men Donald Trump vandt sidste år kun distriktet med bare en procent. Og netop fordi det var så tæt, så har Demokraterne øjnet muligheden for at vinde en sejr her.

En stor symbolsk betydning
For begge partier vil sejrens symbolske betydning sige uendeligt meget mere, end blot det at få et enkelt ekstra medlem i Repræsentanternes Hus. For valget er i ligeså høj grad en folkeafstemning for og imod præsident Trump, som et valg af en parlamentariker til bageste række.

Demokraterne har i den grad brug for sejren, for at vise at partiet vil være i stand til at vinde og bruge det i debatten om Trumps beslutning om ObamaCare.

Valget kommer samme dag som en meningsmåling fra CBS viser, at Trumps approval rating er ramlet ned på 36 procent. Han er nærmest historisk upopulær og hvis Demokraterne ikke kan vinde på den baggrund, så er det svært at se, hvor de skal kunne vinde.

Omvendt vil en sejr til Republikanerne give Donald Trump et kæmpe boost ovenpå de seneste måneders ballade om Rusland, fyringer og generelt kaos i administrationen. Donald Trump selv har de seneste timer været aktiv på Twitter og skrevet adskillige tweets om at man skal stemme på Handel.

Republikanerne var i øvrigt ikke langsomme til at bruge skudepisoden i kampagnen. ”Skyderiet vil vinde valget for os,” sagde en lokal republikansk partiformand fra Georgia til Washington Post. Hans argument: ”Fordi moderate og uafhængige i det her distrikt er trætte af venstrefløjsekstremisme.”

To kandidater og et voldsomt kampagnebudget
De to kandidater er i sig selv ikke så interessante. Demokraterne stiller med Jon Ossoff, en 30-årig dokumentarfilm-skaber og tidligere sikkerhedspolitisk rådgiver hos et demokratisk medlem af kongressen, mens Republikanerne stiller med den 55-årige politiske veteran Karen Handel, som blandt andet tidligere har været indenrigsminister i Georgia.

Ossoff startede valgkampen, som en meget vred venstreorienteret politiker, men han har siden modereret sit budskab og siden primærvalget i april er han gået hårdt efter at vinde moderate, desillusionerede republikanere.

Karen Handel har på den anden side været trofast mod både Trump og partiet, selvom den poliske logik måske tilsiger at gør det modsatte, når præsidenten er så upopulær. Men både Trump og vicepræsident Pence har hjulpet hende med fundraising og hun ikke gjort meget for at lægge afstand til præsidenten. Hun skulle jo også gerne have kernevælgerne til at møde op.

Valgets betydning kan i høj grad også ses på den store mængde penge partierne har brugt på valgkampen. De to kandidater vil have brugt over 50 millioner dollars, det er knap 350 millioner danske kroner, på spindoktorer, kuglepenne, billboards og frem for alt tv-reklamer. Et beløb som, selv i amerikansk sammenhæng, er helt vulgært. Det bliver - med afstand - det dyreste kongresvalg i historien. Det hidtil dyreste var et valg i Florida i 2016, der løb op i godt 25 millioner dollars.

Man regner med, at omkring 200.000 vælgere vil bruge deres demokratiske rettighed, så lidt hurtig hovedregning afslører, at hver vælger har kostet omkring 2.000 danske kroner.

Læs i øvrigt Politicos meget fine artikel om hvordan en meget aktiv Twitter-profil har ført negativ kampagne mod Ossoff.

Ikke tirsdagens eneste valg
Valget i Georgia er ikke det eneste som bliver afgjort i nat. Også i South Carolinas femte distrikt skal vælgerne finde en afløser for en anden af Trumps udnævnelser, Mick Mulvaney, der er direktør for Det Hvide Hus’ budgetkontor.

Her er der dog væsentligt mindre spænding om udfaldet, da det er et distrikt som Trump vandt med 57 procent og Republikanerne er storfavoritter til at genvinde pladsen.


Fakta om Repræsentanternes Hus
Repræsentanternes Hus er det ene af de to kamre i den amerikanske kongres. Det andet kammer er senatet.

Republikanerne har 239 medlemmer af Repræsentanternes Hus, mens Demokraterne har 197. To pladser er ledige.

Repræsentanternes Hus har 435 medlemmer, der vælges for to år af gangen. Medlemmerne er fordelt efter staternes befolkningstal. Det betyder at en stat med en lille befolkning som Wyoming har et medlem og Californien har 53. Der bor i gennemsnit omkring 700.000 vælgere i et kongresdistrikt.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook