Valg på Færøerne: Konservative størst, men Socialdemokratiet kæmper stadig

Selvom hver fjerde færing stemte på det konservative parti, vil den siddende socialdemokratiske formand ikke give magten fra sig uden kamp.
Det konservative oppositionsparti Folkeflokken, Fólkaflokkurin, står tilbage som vinder ved det færøske valg, som blev afholdt lørdag.

Med en fremgang på 5,6 procent og to ekstra mandater, erklærer partiets formand Jørgen Niclasen sig klar til at stå i spidsen for en ny borgerlig koalition, og overtage magten fra den nuværende socialdemokratisk ledet koalitionsregering og indtage posten som Færøernes svar på en statsminister, lagmand.

”Det vil jo være naturligt. Vi står som vindere, og valget viser, at folk nu gerne vil have os, som har været i opposition, til at lede,” siger Folkeflokkens formand til Ritzau.

Aksel V. Johannessen, der er den siddende lagmand og formanden for det socialdemokratiske parti, Javnaðarflokkurin, vil dog ikke give styrepinden fra sig uden kamp.

Det er et svækket socialdemokratisk parti, der nu skal forsøge at samle opbakning til at fastholde magten

For selvom det konservative parti fik knap hver fjerde stemme og hans koalition mistede sit flertal, så vil Aksel V. Johannessen forsøge at danne en koalition uden om de konservative. Det skriver flere færøske medier søndag ifølge Altinget.

Svækket Socialdemokrati søger støtter

Det er et svækket socialdemokratisk parti, der nu skal forsøge at samle opbakning til at fastholde magten på Færøerne.

Valget gav en tilbagegang på 2,3 procent for Johannessens socialdemokrater. Og de to øvrige partierne i regeringskoalitionen, det venstreorienterede Republikanerne, Tjóðveldi, og det lille borgelige parti Fremstridt, Framsókn, fik mindre tilbagegange. Dermed mistede den siddende koalition tilsammen to mandater og har ikke længere de nødvendige 17 ud af 33 mandater, det kræver at have flertal i de færøske parlament, Lagtinget.

Det kunne være Venstres søsterparti Sambandspartiet, der ved valget er gået frem fra seks til syv mandater

Derfor er Aksel V. Johannessen nødt til at vinde nogle af de øvrige partier over på sin side, hvis han vil beholde magten. Det kunne være Venstres søsterparti Sambandspartiet, der ved valget er gået frem fra seks til syv mandater. Eller nogle af de mindre partier, som det lille socialliberale parti Selvstyrepartiet, Sjálvstýrisflokkurin, der dog kun står tilbage med et enkelt mandat, eller det kristendemokratiske Midterparti, Miðflokkurin, som har to mandater.


Få personlige stemmer til Niclasen

S-formanden Aksel V. Johannessen står dog ikke personligt svækket, da han blev valgets helt store stemmesluger med 2.372 personlige stemmer.

Han blev valgets helt store stemmesluger med 2.372 personlige stemmer

Dermed har Aksel V. Johannessen fået tre gange så mange stemmer som den konservative formand Jørgen Niclasen, der selvom han nu bejler til posten som lagmand, faktisk fik et lavere personligt stemmetal end to af hans egne partifæller.

Der er 37.827 stemmeberettigede på Færøerne. Valgdeltagelsen var 89,7 procent.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce