Annonce

Valget har lange udsigter

Folketingsvalget kommer ikke til februar, som TV2’s politiske ekspert gætter på. Socialdemokraterne er stadigvæk ikke klar.
Hvad der mangler er en form for valgoplæg for, hvad Socialdemokraterne vil de næste fire år. Ikke nødvendigvis en alenlang, hyperdetaljeret dødehavsrulle som Fair Løsning, men nogle sider med forslag til politiske prioriteringer og nye initiativer.

Folketingsvalget kommer allerede til februar, spåede TV2’s politiske ekspert Peter Lautrup-Larsen onsdag:

”…her (er) de gode argumenter for, at Helle Thorning-Schmidt bimler med valgklokken kort inde i det nye år, så vi skal til valgurnerne i begyndelsen af februar,” skrev Lautrup-Larsen.

Han oplister efterfølgende, at der er dårlige økonomiske udsigter og besværlige offentlige overenskomstforhandlinger i udsigt, hvis valget skydes til senere på foråret i 2015, så det er bare med at komme igang, også selvom meningsmålingerne ikke er med regeringen.

Nu er det naturligvis gratis at gætte på den slags, men Peter Lautrup-Larsen overser i mine øjne nogle ret væsentlige udfordringer, som Helle Thorning har ved at tage et vintervalg. Hun er nemlig slet ikke klar, og hun når heller ikke at blive det til midten af januar.

Politikken er ikke klar
Det kan godt være, at regeringen fik en aftale i hus om finansloven, men der er stadigvæk få, hvis nogen overhovedet, der har en anelse om, hvad det er, som Socialdemokraterne vil forsøge at gå til valg på, i forhold til hvad der skal ske fremadrettet i de næste fire år.

Det er en etableret sandhed i dansk politik, at vælgerne normalt ikke belønner gode resultater, men stemmer på dem, de tror på fremadrettet.

Der er ved at være generel konsensus om, at regeringens økonomiske resultater ikke er helt ringe, og at det nu går lidt fremad med dansk økonomi. Omend juryen stadigvæk voterer, hvorvidt det er VK’s reformer, vækstpakker, internationale konjunkturer eller dansk erhvervslivs egen dygtighed, der skal have æren.

På nuværende tidspunkt har Socialdemokraterne - langt om længe - også fundet svar (ikke nødvendigvis løsninger, men politiske svar) på nogle af de mest kritiske dagsordner i forhold til for eksempel dagpenge og udlændingepolitik.

Hvad der mangler er en form for valgoplæg for, hvad Socialdemokraterne vil de næste fire år. Ikke nødvendigvis en alenlang, hyperdetaljeret dødehavsrulle som Fair Løsning, men nogle sider med forslag til politiske prioriteringer og nye initiativer. Den politik skal helst også lige have tid til at nå og sive ud og ikke mindst sætte sig fast hos partifællerne og vælgerne.

Organisationen er ikke klar
Det andet, der taler imod et hurtigt valg, er, at den socialdemokratiske partiorganisation endnu ikke er kommet i gear. Partiet har først for ganske nyligt fået ansat og etableret et egentligt valgkampskampagnesekretariat.

Hele den store opgave med at organisere frivillige lokalt, få aftalt, hvem der hænger plakater op, og lave ruter med, hvor der skal gås dør til dør-kampagne, og hvornår der skal laves torveuddelinger, er mange steder kun i sin spæde fase.

Så hvis ikke Helle Thorning-Schmidt skal føre en valgkamp som Poul Nyrup i 1998, hvor han nærmest helt alene baksede med Venstre, så bliver hun nødt til at vente nogle måneder endnu.

Groft sagt mangler Socialdemokraterne en politik og en organisation, og før de to ting er klar, kommer der ikke folketingsvalg.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet