Annonce

Valgkamp i velfærdens frontlinje

For mig er kommunalvalget først og fremmest en samtale. En samtale om, hvad det er for værdier der skal præge vores kommune.
Et kommunalvalg er en måde at afgøre, hvordan den politiske magt i kommunen skal fordeles. Hvem får pladserne i kommunalbestyrelsen? Hvem skal have borgmesterkæden? Hvem skal bestemme, om det er de ældre, skolerne eller skattenedsættelser, der skal prioriteres?

Men et kommunalvalg er også meget mere end dét. For i en tid, hvor vi hellere bruger vores tid på sociale medier end på at tale sammen i virkeligheden, er det også en mulighed for at borgere og politikere kommer til at tale sammen. På kryds og tværs rundt i de 98 kommuner og 5 regioner, hvor vi skal stemme den 21. november.

Jeg synes at det er lidt sejt, at Gladsaxe for længst har brudt barrieren for kvinder i kommunalpolitik

Helt konkret med mig som kandidat i Gladsaxe Kommune. Kommunen, der i måling efter måling har nogle af de mest tilfredse borgere i kongeriget; kommunen hvor et stærkt erhvervsliv og et højt niveau for offentlig service går hånd i hånd med en sund økonomi. Kommunen, der er ledet af en socialdemokratisk kvindelig borgmester – Trine Græse – der tidligere i år afløste en anden kvindelig, socialdemokratisk borgmester (Karin Søjberg Holst). Hvilket jeg nævner fordi jeg synes at det er lidt sejt, at Gladsaxe for længst har brudt barrieren for kvinder i kommunalpolitik. Og…ok, nu stopper jeg promoveringen af Gladsaxe. (Men det ER altså en god kommune).

Vi er inde at røre ved kernen
Selvfølgelig trækker det tænder ud at stå på et torv en blæsende fredag aften klokken 18, når de fleste andre er gået hjem og holde Mortensaften. Men de snakke, jeg har med borgerne i vores kommune, ville jeg ikke være foruden. De opvejer alt besværet mange, mange gange.

Selvfølgelig trækker det tænder ud at stå på et torv en blæsende fredag aften klokken 18, når de fleste andre er gået hjem og holde Mortensaften

Det har gang på gang slået mig, at langt de fleste borgere er glade for kommunen. Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har talt med en borger, hvis ønske til os politikere er, at vi ikke ødelægger den kommune, de kender og den velfærd, de lægger vægt på – til sig selv og deres nærmeste. Og til dem, der skal følge efter dem.

Vi er inde at røre ved noget vigtigt, kan jeg mærke. Kernen i den velfærdsstat, vi med rette er så stolte af i Danmark og som betyder så meget for os danskere.

Og kernen af, hvad det vil sige at være socialdemokrat: At tro på, at der skal være velfærd til de ældre, gode børnehaver og skoler til børnene og de unge og en udstrakt hånd til de borgere, der har særligt behov. På tværs af alle de samtaler, jeg har haft med borgerne, er dét valgønske det vigtigste: At vi passer godt på den velfærd, de kender og synes hører sig til i et rigt land som Danmark.

Der er omvendt ikke en eneste borger, der har talt om lavere skat, når vi talte om hvad kommunen havde brug for. Ikke en eneste. Heller ikke, når jeg har stået og talt med borgere fra de rige dele af kommunen.

Har du læst koranen?
Selvfølgelig er det ikke alle de vælgere man taler med, der er positivt stemt over for os i de røde jakker.

Så for mig er kommunalvalget først og fremmest en samtal

Når første (og andet og tredje) spørgsmål fra den etnisk danske kvinde på cirka 50 år er, om jeg har læst koranen for nylig - fordi man her kan læse at integration er umulig - ved man at det ikke er en stemme på Socialdemokratiet, der ligger lige for. Kvinden og jeg blev enige om, at vi nok ikke blev enige om så meget, og ønskede hinanden fortsat god dag. For sådan er det jo, når man taler sammen ansigt til ansigt: Man skilles på god fod, uanset hvor uenige man er.


Billede: Henrik Andersen på valgkamp i Gladsaxe (Foto: Privat). 

Så for mig er kommunalvalget først og fremmest en samtale. En samtale, der ender i en afstemning om en uge, men først og fremmest en samtale om, hvad det er for værdier der skal præge vores kommune.

En forpligtende og ærlig samtale
Når man kommer fra Socialdemokratiet, der har haft borgmesterposten i Gladsaxe så længe nogen kan huske, bliver det også en forpligtende samtale. Vi kan ikke tillade os bare at fyre hurtige slogans og ufinansierede forslag afsted, ligesom nogle andre partier gør. Vi skal stå ved det, vi har gjort og det, vi har tænkt os at gøre. Tingene forpligter, og jeg bliver som kandidat en del af en større helhed, hvor jeg

Vi skal stå ved det, vi har gjort og det, vi har tænkt os at gøre

Og det har jeg det faktisk rigtigt godt med. For når man siger samtale, siger man jo også ærlighed. En samtale der bygger på falske løfter er jo bare snak, ævl og kævl, løse forpligtelser der aldrig bliver til virkelighed og som fører til den politikerlede, vi kender alt for godt.

Hvordan kan vi fortsætte samtalen om, hvordan vi kan gøre tingene bedre?
Der en uge til valget, og selvfølgelig bliver det dejligt at kunne puste ud efter en periode med fuldt tryk på kommunalvalgkampen. For langt de fleste kandidater er det at stille op til kommunalbestyrelsen noget, vi gør i fritiden. Fordi vi har en holdning, fordi vi ikke kan lade være.

Men jeg må indrømme, at jeg tænker meget på, hvordan vi kan fortsætte samtalen om kommunen med vores borgere

Så det bliver dejligt at puste ud. Men jeg må indrømme, at jeg tænker meget på, hvordan vi kan fortsætte samtalen om kommunen med vores borgere. Ikke lige så intenst, forstås, men på en måde så vi løbende kan få input til, hvordan tingene opleves ude i første række.

For når man som jeg tror helt ind til benet på vigtigheden af en god folkeskole, en god ældrepleje og de andre ting, der hører sig til i en kommune der satser på god velfærd, skal man også overveje, hvordan man indstiller sine antenner, så man bliver opmærksom på de ting, der skal kigges på.

I nogle kommuner arbejder de meget med borgerinddragelse. Det kunne godt være en model, vi kunne bruge i Gladsaxe. Andre modeller kan sikkert bruges.

Det vigtige er, at samtalen om vores fælles velfærd og om, hvordan vi gør vores kommune og vores velfærd endnu bedre, fortsætter efter 21. november.

Henrik Andersen
 er cand.scient.pol. og kandidat til kommunalvalget i Gladsaxe (S).


‘Dagens Pioklumme’
 er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, om de emner der sætter dagsordenen i arbejderbevægelsen. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Henrik Andersen er cand.scient.pol. Han har i en årrække arbejdet i krydsfeltet mellem politik, analyser og rådgivning og har siden 2016 været tilknyttet Netavisen Pio som klummeskribent og anmelder. Han er desuden kredsformand for Socialdemokratiet i Gladsaxe.

Flere artikler om emnet