Annonce

Vandrefalk fundet død med alvorlig fugleinfluenza og S-rådmand stopper

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
En vandrefalk er fundet død med fugleinfluenza på Lolland, socialdemokratisk rådmand i Aalborg stopper, og Østrig vil lukke radikale moskéer efter terrorangreb.

Velkommen til dagens Aktuelt.

Lolland: Vandrefalk fundet død med fugleinfluenza

Fjerkræavlere skal sikre deres dyr mod kontakt til vilde fugle efter fund af alvorlig fugleinfluenza.

Det skriver dr.dk.

En vandrefalk er fundet død ved Sakskøbing på Lolland med alvorlig fugleinfluenza.

Det oplyser Fødevarestyrelsen.

Fundet er offentliggjort, efter at Fødevarestyrelsen torsdag hævede risikoniveauet for fugleinfluenza fra "meget lav" til "høj", som er det højeste niveau.

Det skete efter et udbrud af fugleinfluenza på besætninger i Holland og Storbritannien samt fund på vildtfugle i Tyskland og Holland.

Vandrefalken på Lolland havde den alvorlig fugleinfluenzatype H5N5, der også er fundet i Tyskland for nylig.

Der er ikke rapporteret om smitte til mennesker med de typer af fugleinfluenzavirus, som i øjeblikket ses i flere europæiske lande. Sygdommen er alvorlig for fjerkræ og fugle.

Ifølge Statens Serum Institut smitter fugleinfluenza kun sjældent mennesker og hovedsageligt kun mennesker, som har haft nærkontakt med syge fugle eller fjerkræ.

I Danmark er der aldrig rapporteret om smitte med fugleinfluenza til mennesker.

Dødeligheden blandt mennesker vurderes at være 50-60 procent.

Læs mere her.

S-rådmand stopper: Vil ikke være fuldtidspolitiker resten af livet

Aalborg Kommunes rådmand for familie og beskæftigelse, Mai-Britt Iversen (S), genopstiller ikke til næste kommunalvalg i 2021.

Det oplyser hun i et Facebook-opslag, hvor hun skriver:

“Det var en svær beslutning, og det er også svært at melde ud, men jeg genopstiller ikke til næste byrådsvalg.”

“Det er dermed også et farvel til verdens bedste job som rådmand for Familie- og Beskæftigelse. Det at kunne være med til at skabe lige muligheder på tværs af social opvækst, køn, alder og etnicitet.”

Da Mai-Britt Iversen startede i politik, lovede hun sig selv, at hun ikke ville være fuldtidspolitiker resten af livet. Og det løfter indfrier hun nu.

“Nu er tiden inde til at lave noget andet i mit liv. Men indtil udløbsdatoen den 1/1 2022 kan jeg garantere, at jeg vil knokle og kæmpe til det sidste. Som rådmand og byrådspolitikerer har jeg fået lov til at prøve meget,” skriver Mai-Britt Iversen og fortsætter:

“Jeg har elsket kommunal politik, for det er her, hvor vi er tæt på borgerne. Først og mest har jeg mødt de mest fantastiske mennesker. Hver eneste dag har givet mening.”

placeholder
 

 

Læs mere her.

Efter terror: Østrig vil lukke radikale moskéer

Østrig vil beordre en lukning af "radikale moskéer" efter mandagens angreb i hovedstaden Wien, hvor fire personer blev dræbt.

Sådan skriver dr.dk.

Det oplyser Østrigs indenrigsminister og integrationsminister ifølge det østrigske nyhedsbureau APA. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Flere detaljer om beslutningen ventes at blive præsenteret på et pressemøde fredag eftermiddag.

Mandag gik en gerningsmand til angreb på personer i den indre del i Wien.

Under angrebet blev der skudt på seks forskellige steder, fire personer blev dræbt og omkring 20 blev såret.

Den mistænkte gerningsmand blev kort efter angrebet skudt og dræbt af politiet.

Valg i USA: En god og en dårlig nyhed for arbejdere

Flere dollar i timen for arbejdere i Florida, imens californiske Uber-chauffører stadig er selvstændige efter afstemning om lovforslag.

Det skriver Fagbladet 3F.

Uber og Lyft vandt tirsdag et stort slag, da californierne gik til stemmeurnerne.

Ud over at stemme på en præsidentkandidat skulle borgere i solstaten også forholde sig til platformsøkonomierne Uber og Lyft.

Proposition 22, eller lovforslag 22, skulle afgøre, hvorvidt chauffører for Uber eller Lyft er selvstændige erhvervsdrivende eller ansatte.

58 procent af californierne stemte for lovforslaget, hvilket betyder, at chaufførerne stadig er selvstændige, og at Uber og andre platformsøkonomier stadig kan operere i Californien.

CEO for Uber, Dara Khosrowshahi, har endnu ikke udtalt sig offentligt om resultatet, men har dog skrevet et “takkebrev” til Uber-chaufførerne.

Lovforslagets resultat ærgrer 3F Transport.

“Det her er stik imod det, der sker i Europa. Her er Uber ulovlige, og sagerne mod dem bliver stadfæstet gang på gang. Derfor er jeg også glad for, at Californien ikke er en del af Europa, for her er der ingen tvivl: Uber-chauffører er almindelige lønmodtagere, der skal omfattes af arbejdstagerrettigheder som anstændig løn, pension og feriepenge,” siger gruppeformand for 3F Transport, Jan Villadsen.

Arbejder man i det sydøstlige USA, nærmere bestemt Florida, fik man en god nyhed, da stemmesedlerne blev talt sammen. I Florida var det ikke platformsøkonomi, men en konkret lønforhøjelse, der var på valgsedlen. Med et flertal på 61 procent fik floridianerne hævet mindstelønnen fra 8,56 dollar (54 kroner) til 15 dollar (95 kroner).

Efter planen skal lønnen stige gradvist og vil være på 15 dollar i timen i 2026. Indtil videre har syv delstater besluttet at hæve mindstelønnen til 15 dollar i timen.

Læs mere her.

Det kongelige danske kunstakademis grundlægger smidt i havnen

Der er foregået en begivenhed på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Begivenheden fandt sted i Charlottenborgs lokale, der i dag kaldes Festsalen, som har udsigt udover hele Kgs. Nytorv.

Begivenheden var, at gipsstatuen af akademiets grundlægger, Frederik V, blev fjernet fra sit podie og smidt i kanalen bag Charlottenborg Slot.

Sådan skriver idoart.dk.

Begivenheden fandt sted i solidaritet med alle de kunstnere, studerende og mennesker over hele verden, som har været nødt til at leve med efterdønningerne af den danske kolonialisme i US Virgin Islands, Indien, Ghana, Grønland, Island, Færøerne og Danmark.

I et ønske om at få kunstinstitutioner og andre, hvis fundamenter består og er skabt af denne kolonitid, i tale.

Ved at synke Frederik V i kanalen ønsker vi at italesætte de måder, hvorpå kolonitiden er usynliggjort, men stadig har direkte konsekvenser for minoritetsgjorte mennesker inde og uden for kunstakademiet.

Vi ønsker en kunstverden, der forholder sig til og tager ansvar, ikke kun for fortidens handlinger, men for de måder hvorpå kolonialismen stadig er aktiv i dag.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet