Annonce

Var Charlottesville et ølstuekup eller en svanesang?

De voldelige demonstrationer i Charlottesville, Virginia kan være begyndelsen på enden for det yderste højre. Eller starten på sto
Jeg vil gerne have en politiker, der er ligesom Trump, men som ikke gifter sin datter væk til en jøde”, siger en af alt-right-bevægelsens ledere til det amerikanske medie Vice. Anledningen var den store Unite the Right-demonstration i den lille provinsby Charlottesville i Virginia i USA. ”Jeg kan ikke fordrage at se den smukke pige rende rundt med en jøde.”

Demonstrationen, der samlede hvide nationalister fra det meste af USA, var et forsøg på at vise, at den såkaldte alt right-bevægelse er mere end løse grupperinger på nettet. Det skulle vise, at den nyfascistiske og nationalistiske bevægelse er en politisk kraft, der kan samle folk, og som man skal regne med som en del af det politiske landskab i Guds eget land. Missionen om at samle folk lykkedes men endte tragisk, da en hvid nationalist kørte sin bil ind i en moddemonstration, og en kvinde mistede livet.

Jødehadende antidemokrater
Alt-right-bevægelsen er en nyfascistisk eller nynazistisk strømning i USA. Som det også er kendt fra den ekstreme venstrefløj, er miljøet inddelt i mange mindre grupperinger, der gør det svært at behandle gruppen som et hele. Fælles for alt-right-grupperingerne er dog ønsket om en såkaldt etnostat.

En etnostat skal forstås som, at kun én etnicitet eller race kan være i en stat – altså et ønske om total raceadskillelse. Bevægelsen er således også drevet af et ganske ekstremt jødehad og ser generelt jøder som en del af en stor finansiel og mediemæssig konspiration. De er antidemokrater og dyrker åbenlyst ledere som Hitler og Franco. De hader homoseksualitet og vil have kvinder til at være husmødre. Og så mener de, at hvide er udsat for diskrimination, og at hvide har en fortrinsret til USA, fordi de har skabt staten.

Mere end internetkrigere
Demonstrationen i Charlottesville var den foreløbige kulmination på bevægelsen, der indtil nu har været et onlinefænomen, hvor de på internetfora har diskuteret med hinanden. Nu har de vist sig som en politisk kraft, der kan samle folk til hobe – og som ikke er bange for at gribe til vold og våben.

At alt-right-bevægelsen også kan tænde ild i sindene hos unge, hvide mænd uden for cyberspace er nu indiskutabelt. Men spørgsmålet er, hvad der nu sker med bevægelsen.

Dødsstød eller ølstuekup
Vil volden i Charlottesville være dødsstødet til bevægelsen? Vil terrorangrebet, der kostede en ung kvinde livet og de mange unge mænd med hagekorsfaner lægge bevægelsen i graven, fordi folk ikke vil være med på sådan et hold? Er bevægelsen én gang for alle blevet udstillet som en samling antidemokratiske voldsbøller, der nu blot kan nynne til lyden af den begyndende svanesang?

Eller er det alt-right-bevægelsens ølstuekup? Det første kapitel i en lang tirade om den yderste højrefløjs vej mod de politiske tinder? Har bevægelsen nu én gang for alle sat sig selv på det politiske landkort og vist en farbar og raceren vej for de frustrerede hvide masser?

Tiden vil vise det, men én ting står klart: Charlottesville vil - på den ene eller på den anden måde - være et vendepunkt for det yderste højre i USA.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet