Var Pinds politiskole en vennetjeneste?

Beslutningen om at placere den nye politiskole i Herning lugter af urent trav, lyder det fra flere sider. Det var Hernings tur, lyder svaret.
Regeringen har besluttet, at der skal bygges en ny politiskole og den skal ligge i Herning. Den beslutning af beskyldes fra flere sider for at være en vennetjeneste fra regeringen til Hernings Venstre-borgmester Lars Krarup.

Sagen om den nye politiskoles placering er i udpræget grad præget af sognerådspolitik, hvor en lang række kommuner har sat næsen op efter at tilsnuske sig nogle flere statslige arbejdspladser. Det er der jo i sig selv ikke noget galt med. Og uanset om det var blevet Herning eller et andet sted, så ville der formentlig have været nogen der ville stå skuffede tilbage.

Et nybyggeri er vurderet til at koste op imod 550 millioner kroner, foruden prisen til grunden. Det er måske heller ikke overraskende, at Rigspolitiet i deres egen rapport er kommer frem til at et nybyggeri er den mest optimale løsning, da det giver mulighed for at bygge en skræddersyet løsning, der er tilpasset behovet. Men det er på alle mulige måder også den dyreste løsning.

Ændrede krav undervejs
Men opgaven havde fra starten lydt på at finde egnede eksisterende lokaler i Vestdanmark, gerne indenfor to timer af København. Derfor virkede Fyn eller Trekantsområdet også som den optimale løsning. Sidstnævnte løsning var også den som Politiforbundet anbefalede.

Men ifølge Jyllandsposten så blev flere parametre ændret undervejs. For eksempel, at skolen ikke burde ligge mere end to timers udrykningskørsel fra København, fordi de studerende skal indgå i beredskabet. Det krav blev ændret til et om maksimalt to timers almindelig kørsel fra Nyborg (hvilket jo i sig selv er lidt mærkværdigt parameter, da der ikke er noget udtalt behov for at transportere betjente til og fra Nyborg)

Jyllandsposten skriver desuden, at Rigspolitiet bad kommunerne om at foreslå bygninger på mellem 8.000 og 15.000 kvm. Men samtidig regnede Rigspolitiet sig frem til at man havde behov på 24.500 kvm – det fik kommunerne bare aldrig at vide og indsendte dermed bud ind på alt for små ejendomme.

Vanvittig proces
Men nu blev det altså et nybyggeri i Herning, langt fra København. Og den beslutning vækker undren, ikke bare i oppositionen, men også internt i Venstre.

”Processen har været fuldstændig vanvittig og kalder på en efterrationalisering internt,” skrev folketingsmedlem Thomas Danielsen (V) der er valgt i Struer, i en kommentar til Dagbladet Holstebro-Struer.

Problemet er naturligvis, hvis regeringen har holdt en masse kommunerne for nar, mens man allerede havde besluttet sig om at skolen skulle til Herning. Kommunerne som dermed har brugt tid, penge og kræfter på at finde passende lokaler og indsende deres bud, til ingen verdens nytte.

Sønderborgs borgmester Erik Lauritzen (S) fortæller til DR, at hans kommune har brugt næsten en halv million kroner på deres bud. Penge som han nu føler er spild.

-Jeg føler, vi er blevet tisset alvorligt på. Ikke bare i Sønderborg, men i rigtig mange kommuner. Vi føler os virkelig til grin, siger han til DR.

At det naturligvis ikke drejer sig om saglige, faglige argumenter indrømmer Venstre sådan set selv. I et brev til Venstres hovedbestyrelse forklarer partiet således beslutningen:

”… det er Hernings tur til at blive tilgodeset med statslige arbejdspladser, som mange andre kommuner allerede er blevet det.”

Justitsminister Søren Pind (V) afviser på Facebook, at der skulle være foregået noget forkert. Skolen skulle jo ligge et eller andet sted, og regeringen valgte så Herning, skriver han.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook