Annonce

Velfærdsrobotter giver værdighed

Er velfærdsrobotter umenneskelige og er der blot et spørgsmål om at spare penge. Det mener Pia Kjærsgaard er tilfældet, men spørger man de ældre, er de ikke afvisende.
I sidste uge kunne man i Jyllandsposten læse en artikel om hvordan en række teknologiske anordninger i fremtiden kunne mindske behovet for personlig hjemmehjælp. Det fik værdiordfører Pia Kjærsgaard (DF) til at komme med en længere tirade på Facebook, om hvor umenneskeligt, det nu var med f.eks. en robotstøvsuger eller maskinelle toiletter.

Ældrepleje og omsorg kan altså ikke udføres maskinelt. Det handler om mennesker. Det regeringen har gang i, er en kynisk spareøvelse, hvor Corydon og Vestager kun tænker i kroner og ører. De har slet ikke øjnene åbne for, hvilke menneskelige konsekvenser en sådan digital velfærd vil få.” skrev den meget indignerede tidligere partiformand og fortsatte: ”Nej, det er ikke alle ældre, som har råd til en computer, eller ville kunne finde ud af at bruge den, selv om de så havde.”.

Det er selvfølgelig rigtigt, at der ganske givet findes ældre som i dag ikke ville være trygge ved en digital eller maskinel løsning, men for rigtigt mange mennesker er det både mere værdigt og meget mere menneskeligt at kunne selv, ved hjælp af en teknologisk løsning frem for f.eks. at skulle blive badet eller foretage sine toiletbesøg under opsyn og med assistance fra en fremmed. Og ældre patienter som hellere vil have telemedicin i eget hjem, end at skulle ud på en længere ekspedition til nærmeste sygehus.

Ældre Sagen spurgte sidste år, en række borgere på helt op til 90 år omkring deres erfaringer med velfærdsteknologi inden for områder som GPS-alarmsystemer, robotstøvsugere, træningsteknologier, automatiske badekabiner og telemedicinske løsninger.

Her var konklusionen, at flertallet ”finder en øget tryghed ved brug af GPS-alarmer til bl.a. demente borgere, fysisk aflastning ved brug af robotstøvsugere samt øget mulighed for at være selvhjulpen ved brug af træningsteknologier og større tryghed ved anvendelse af telemedicinske løsninger.”

At kunne klare sig selv længst muligt i eget hjem, er for langt de fleste mennesker den allermest værdige og ønskværdige løsning. Ingen ser frem til det tidspunkt, hvor det at kunne foretage sig de allermest naturlige ting i livet, som at gå på toilettet og bade, må indrettes efter en hjemmehjælpers skema.

Det betyder ikke, at man som udgangspunkt skal presse på med teknologien for at spare medarbejdere i den offentlige sektor, men fordi det hjælper den enkelte selv. Teknologien er ikke en spareøvelse, men på den anden side, kan det heller ikke være meningen, at man i fremtiden kan forvente sig en offentligt betalt kaffedrikningsordning.

At Pia Kjærsgaard bruger enkelte ældres ensomhed som argument imod robotter er en smule patetisk. Venskab og samvær kan aldrig være en offentlig opgave og specielt ikke noget, der kan affødes af en kommunal hjemmehjælp, der giver folk et ugentligt bad.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet