Venstre blander æbler og pærer

Det er rent spin, når Venstre påstår at Region Hovedstadens administrationsomkostninger er på himmelflugt.
Finansministeriet har udsendt en graf som øjensynligt viser, at Region Hovedstadens administrationsudgifter er på himmelflugt.Ifølge den, så skulle Region Hovedstaden bruge 2,5 milliarder kroner mere end de øvrige regioner på administration. Og det ville svare til en stigning i administrationsudgifterne på knap 300 procent siden 2011 - jvilket naturligvis ville have været en skandale.

Men der er tale om rent politisk spin, en omgang excelarks-hokus pokus, for sandheden er, at Region Hovedstaden blot har samlet nogle udgifter centralt, som de øvrige regioner konterer på det enkelte sygehus.

Administration er ikke et mål i sig selv
Lad det være sagt fra starten: jeg er ikke fortaler for mere administration, men for at vi har den rette administration, så læger og sygeplejersker kan koncentrere sig om at se patienter fremfor at bruge tid på registreringer, afregninger m.m.

Jeg siger det fordi ”administration” tilsyneladende er ved at blive politisk kampplads, hvor nu Finansministeriet desværre bidrager til at seriøsiteten går fløjten. Kristian Jensens regnedrenge har nemlig analyseret sig frem til, at der er alt for meget administration i regionerne, og særligt i Region Hovedstaden, hvor Venstres gruppeformand Martin Geertsen også taler meget om overadministration i regionen, dog uden at være konkret.

Det havde klædt Finansministeriet, at kontakte Region Hovedstaden inden man sendte analysen til offentligheden. Måske er forklaringen, at man godt vidste, at analysen opgør "administration" på en problematisk og forvirrende måde.

Blander  pærer og bananer
Her blot nogle få eksempler: Region Hovedstaden valgte for eksempel i 2012 at samle en række funktioner, der før var lå ude på hospitalerne. Det er for eksempel en fælles IT, HR, Indkøb og senest Ejendomsservice. Det har givet store besparelser, men det optræder nu som en vækst i administration fordi det nu er en centerkonto og ikke en hospitalskonto, der nu aflønner den samme type medarbejder.

Region Hovedstadens udgifter til uddannelse af hundredevis af elever, som for eksempel social- og sundhedsassistenter og bioanalytikere i finansministeriets bliver i analysen pludselig også til vækst i administration. Og regionens barselsfond på flere hundrede millioner kroner, opgøres også som øget administration. Og sådan kunne jeg blive ved.

Var man konspiratorisk anlagt kunne det ligne, at regeringen forud for de kommende økonomiforhandlinger med regionerne forsøger at tale om overadministration frem for regionernes krav om et opgør med de årlige krav om 2% aktivitetsstigning.

Derved tegner Venstre et billede af, at vi spilder penge på administration, penge der kunne være brugt på behandling. Men som mine eksempler viser er, det bare ikke sort/hvidt.

Administration danske sygehuse

Lad os endelig diskutere afbureaukratisering og mindre administration, men lad os gøre det ud fra de rette tal, så vi ikke ender med at beskære vores hospitaler, som Venstre beskar SKAT i en grad, så det er tvivlsomt om SKAT er i stand til at inddrive skat.

Det dur jo ikke, og danske hospitaler ligger lavt på administrationsomkostninger sammenlignet med andre lande. Så kort og godt: hop ikke på Venstres spin.


Lars Gaardhøj er budgetordfører for Socialdemokratiet i Region Hovedstaden

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Gruppeformand for Socialdemokratiet i Region Hovedstaden


placeholder

Annonce