Annonce

Venstre fylder 150 år og SAS får 8,5 mia fra den svenske og danske stat

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
 

På denne sidste dag i juni fylder partiet Venstre 150 år. Det fejrer Berlingske på sin helt egen måde.

SAS har fået tilført 8,5 milliarder kroner i ny kapital fra den danske og svenske stat. Med kapitalinsprøjtningen forventes det, at det skandinaviske luftfartsselskab kan stå coronakrisen igennem.

Velkommen til dagens Aktuelt - som er den sidste inden Netavisen Pio's sommerpause.

 

SAS får på 8,5 milliarder kroner i ny kapital       

Redningsplanen for SAS er kommet på plads, og det skandinaviske selskab har sikret sig 12 milliarder svenske kroner – svarende til 8,5 milliarder danske kroner – i ny kapital fra hovedaktionærerne – den svenske stat og den danske stat.

Det meddeler SAS i en fondsbørsmeddelelse tirsdag morgen. SAS har dermed fået den kapitalindsprøjtning, som selskabet for godt to uger siden meddelte, at det havde brug for, hvis selskabet skulle overleve.

”Rekapitaliseringsplanen har til hensigt at gendanne egenkapitalen med 14,25 milliarder svenske kroner og sikre 12 milliarder svenske kroner i nye midler,” skriver SAS i fondsbørsmeddelelsen.

Med det statslige kapitalindskud øger Sverige og Danmark deres ejerandel i SAS til cirka 20,05 procent hver, mens Sverige hidtil har ejet cirka 14,8 procent og Danmark 14,2 procent af SAS.

Den tredjestørste aktionær – den svenske Wallenberg-familie med en ejerandel på 6,5 procent – støtter også redningsplanen.

Læs mere her.

 

Venstre fylder 150 år

Tirsdag fylder Venstre 150 år.

I dagens anledning har Berlingske begået en artikel, hvoraf det fremgår, at det borgerligere Danmark i de sidste tyve år ikke har stået så dårligt som netop nu. Berlingske har gennemgået hele 210 styk Gallup-meningsmålinger, der dokumenterer påstanden.

Læs artiklen her.

Politisk kommentator, Jarl Cordua, fejrer fødselsdagen - også i Berlingske - med en gedigen opsang til både Venstre og den blå blok.

“Man må først og fremmest erkende, at rød blok for tiden ledes af en formidabel statsminister, der har anderledes styr på sin egen koalition, end det er tilfældet i blå blok,” konstaterer Cordua, og skælder derefter ud på “de borgerlige”:

“De borgerlige har bestemt også deres del af skylden. Kaos i VLAK-regeringen og især den konstante selvdestruktive strid mellem Dansk Folkeparti og Liberal Alliance eroderede manges tillid til et borgerligt styre. Det var simpelthen for uværdigt et skue for mange moderate vælgere, der forståeligt nok flygtede bort.”

Dernæst skælder Cordua ud på Venstres ledelse:

“Venstres ledelse har også sin del af skylden. Man kan ikke se bort fra, at den kraftigt dalende vælgertillid til Lars Løkkes personlige dispositioner i 2015 skabte et stort DF, hvorved den gamle arbejdsdeling gik i vasken, og DF og Venstre gik fra at være allierede til stadigt mere bitre rivaler. Den interne rivalisering i V med afsættelsen af Løkke har heller ikke nødet vælgerne til et gensyn med blå blok.”

V-formand Jakob Ellemann-Jensen udtaler i anledningen af Venstres 150 års jubilæum:

”Overalt på Christiansborg hænger portrætter af store mænd og kvinder. Mange af dem er Venstre-folk. Det gør et kæmpe indtryk. Men for mig er Venstres historie andet og mere end malerier i guldrammer. Der er også folk, vi alle kender eller har kendt – jeg tænker på Henning Christophersen, Uffe, Fogh, Løkke, Claus Hjort og Bertel Haarder.

Læs mere her.

Venstre fortæller partiets 150 årige historie på 105 sekunder således:

placeholder

 

Ellemann får ny rådgiver

Fredag fyrede V-formand Jakob Ellemann-Jensen sin særlige rådgiver, Jesper Kraft. Det blev officielt mandag. Tirsdag offentliggjorde Venstre navnet på Jakob Ellemanns nye særlige rådgiver: Rasmus Bebe.

Den 36-årige Rasmus Bebe har "solid erfaring" med politik efter at have arbejdet på Christiansborg som mangeårig ansat for Venstre og som særlig rådgiver for Tommy Ahlers i hans tid som uddannelses- og forskningsminister. Endvidere har han "stor kommunikativ erfaring" fra sine politiske jobs – samt fra sin tid som pressechef i Danske Rederier og senest som seniorrådgiver i kommunikationsbureauet Radius.

”Jeg ved fra vores tætte samarbejde i de år, hvor Rasmus var klyngeleder hos Venstre på Christiansborg, at han er dygtig til at bygge bro mellem det politiske, strategi og kommunikation. Siden da har han høstet erfaring fra både erhvervsorganisationer, som særlig rådgiver i Uddannelses- og Forskningsministeriet og som seniorrådgiver i erhvervslivet. Jeg ser frem til at få ham ombord som en del af det team, der skal vinde Statsministeriet tilbage”, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Ifølge Rasmus Bebe får vi et bedre land med Jakob Ellemann som statsminister:

”Jeg glæder mig helt enormt til opgaven. Venstre står med en stor opgave foran sig, hvis vi skal have et politisk skifte i Danmark. Jeg kommer til at arbejde benhårdt for, at det lykkes. Der er to veje i dansk politik, og Danmark vil være et bedre land med Jakob Ellemann-Jensen som statsminister,” siger Rasmus Bebe.

 

Forsvarsministeriets departementschef bliver ambassadør i Berlin

Forsvarsministeriet skal have ny departementschef. Den nuværende, Thomas Ahrenkiel, fratræder nemlig stillingen i august for at tiltræde som Danmarks ambassadør i Berlin pr. fra 1. september.

Det oplyser Forsvarsministeriet.

Thomas Ahrenkiel har været departementschef i Forsvarsministeriet siden februar 2016.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) udtaler:

"Thomas har gennem de seneste mange år ydet en stor indsats for Forsvarsministeriet. Jeg vil gerne takke ham for indsatsen og for vores samarbejde. Danmark får en meget kompetent ambassadør i Berlin. Jeg ønsker ham alt muligt held og lykke."

Departementschef Thomas Ahrenkiel udtaler:

“Jeg ser meget frem til at skulle fremme danske interesser overfor en af vores vigtigste samarbejdspartnere og på et af de vigtigste eksportmarkeder. Det betyder samtidig et farvel til et både spændende og udfordrende ministerområde, som er arbejdsplads for mange dygtige og dedikerede medarbejdere. Jeg vil gerne takke alle, jeg har arbejdet sammen med for godt med- og modspil. Det gælder selvfølgelig ikke mindst de ministre, som jeg har arbejdet tæt sammen med i mine år i departementet.” 

Thomas Ahrenkiel forlader Forsvarsministeriet i kølvandet på en stribe møgsager.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet