Venstres hemmelige korps af spindoktorer

Siden folketingsvalget i 2015 har tidligere ansatte i Venstre besat en række fremtrædende stillinger i ministerierne.
For to uger siden fortalte vi på Netavisen Pio den usædvanlige historie om pressechef René Gyldensten i Erhvervsministeriet, der på sin Twitterprofil gik til offentligt angreb på socialdemokraten Benny Engelbrecht. En historie, som siden er blevet samlet op af andre medier. Historien blev ekstra speget af, at Gyldensten tidligere havde været ansat for De Konservative på Christiansborg.

Det er imidlertid langt fra eneste eksempel på, at tidligere ansatte i de politiske sekretariater ansættes i ministeriernes presseafdelinger. Siden valget er adskillige ansatte fra Venstre sekretariatet på Christiansborg rykket ind i ministeriernes presseafdelinger som pressemedarbejdere.

Stillingerne, som pressemedarbejdere, er ansættelser på helt almindelige vilkår på linje med andre embedsmænd, og ansættelsen skal derfor udelukkende ske på baggrund af de faglige kvalifikationer hos ansøgeren, mens det ikke er tilladt at tage partipolitiske hensyn. Det er nemlig kun er den særlige rådgiver (som hver minister har én enkelt af, bortset fra partiformænd som har to), der må ansættes i ministerierne på baggrund af politisk tilhørsforhold.

Ansætter man flere folk i ministerierne på baggrund af politisk tilhørsforhold, så bryder man reglerne og bruger skattekroner på at finansiere en ulovlig hær af spindoktorer.

Nedenstående viser et overblik over de medarbejdere, der kommer fra stillinger i Venstre eller et af de øvrige borgerlige partier, og efterfølgende er blevet ansat i et af ministerierne. Netavisen Pio har ikke noget belæg for at sige, at der i nogen af tilfældene er sket ulovligheder, men tilsammen tegner eksemplerne et billede af, at partitilhørsforhold vist alligevel spiller en rolle, når der skal besættes stillinger i ministerierne.

1. René Gyldensten, Erhvervsministeriet
René Gyldensten, hvis Twitter-krig med Benny Engelbrecht vi fortalte om for to uger siden, blev udnævnt til pressechef for Brian Mikkelsen i erhvervsministeriet i marts 2017. Inden da havde Gyldensten arbejdet tre år som pressechef i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse og syv år som presserådgiver for De Konservative på Christiansborg – altså erhvervsminister Brian Mikkelsens parti.

2. Kristian Wederkinck, Finansministeriet
I januar 2017 blev Kristian Wederkinck ansat som pressechef i Finansministeriet for Sophie Løhde, der netop har sat sig i stolen på den nyoprettede post som minister for offentlig innovation. Wederkinck kom direkte fra en stilling som personlig rådgiver for Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, som han havde haft i seks år.

3. Jeanette Løv Rasmussen, Miljø- og Fødevareministeriet
Jeanette Løv Rasmussen gik ifølge sin egen LinkedIn-profil i november 2015 direkte fra et job som akademisk medarbejder for Venstres Eva Kjer Hansen til et job som pressesekretær i Miljø- og Fødevareministeriet. Og ministeren i Miljø- og Fødevareministeriet? Hun hed Eva Kjer Hansen. Jeanette Løv Rasmussen har siden forladt Miljø- og Fødevareministeriet til fordel for et job hos Dansk Industri.

4. Steen Jensen, Miljø- og Fødevareministeriet
I Miljø- og Fødevareministeriets presseafdeling finder vi endnu en person med tilknytning til Venstre. Steen Jensen har blandt andet arbejdet for Venstres folketingsmedlem Michael Aarestrup Jensen i forbindelse med valgkampen i 2015, inden han, også i november 2015, blev ansat som pressesekretær i Miljø- og Fødevareministeriet. I dag er Steen Jensen ifølge sin LinkedIn-profil taleskriver hos Miljø- og Fødevareministeriet.

5. Christian Moselund Aaby, Skatteministeriet
Christian Moselund Aaby blev i november 2015 ansat som pressemedarbejder i Skatteministeriet. På det tidspunkt kom han direkte fra en stilling som presse- og akademisk medarbejder hos Venstre i et sekretariat for folketingsmedlemmerne Thomas Danielsen, Anni Matthiesen, Preben Bang Henriksen og Hans Andersen, fortæller han på sin LinkedIn-profil. Moselund Aaby er fortsat ansat som pressemedarbejder i Skatteministeriet.

6. Nynne Himmelstrup, Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling
Nynne Himmelstrup blev ansat som pressesekretær i Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, som siden regeringsomdannelsen i november 2016 blot har heddet Undervisningsministeriet. Inden da havde hun frem til oktober 2015 haft et job som akademisk medarbejder og kommunikationsmedarbejder hos Venstre på Christiansborg, skriver hun på LinkedIn.

7. Sarah Andersen, Udlændingeministeriet, Undervisningsministeriet og Finansministeriet
Sarah Andersen har været ansat i Venstres Center for Kommunikation og Politik. Siden Folketingsvalget i 2015, har hun været ansat som pressemedarbejder i hele tre forskellige ministerier: Først fra september 2015 som pressesekretær i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet, dernæst fra juni 2016 i Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, og i dag er hun ansat som pressemedarbejder i Finansministeriet.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce