Venstre og DF i ophedet skænderi om Europol

Venstre og Dansk Folkeparti er røget i totterne på hinanden. Nærmere bestemt er det spørgsmålet om en dansk parallelaftale med Europol, der har fået de to borgerlige partier til at rage uklar med hinanden.

Efter det danske nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december, har Venstre-regeringen påtaget sig opgaven med at forsøge at forhandle en parallelaftale med EU om dansk medlemskab af den fælleseuropæiske politienhed Europol. Men en sådan aftale kan blive rigtig svær – hvis den da overhovedet kan lade sig gøre, siger ministerrådspræsident Donald Tusk.

”Det kan blive rigtig svært, måske umuligt”, sagde Donald Tusk til pressemødet med Lars Løkke Rasmussen i sidste uge.

Et koreograferet samspil
Den udlægning giver Dansk Folkeparti ikke meget for. DF-formand Kristian Thulesen Dahl kalder de bekymrede miner hos statsminister Løkke Rasmussen og EU-præsident Tusk for ”et meget koreograferet samspil” og tilføjede, at det er ”meget, meget nemt” at få en parallelaftale.

Det har fået Venstre op i det røde felt. Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen afviser på Twitter, at der er tale om et skuespil og opfordrer Dansk Folkeparti til at tage sølvpapirshatten af.

Trend a la Trump
Endnu mere kontant er Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen, der sammenligner Dansk Folkeparti med Donald Trump.

”Skal man forstå Dansk Folkeparti rigtigt, så står Lars Løkke og Donald Tusk og lyver om, at det her er svært. Det er en ret uhyrlig påstand, og jeg synes faktisk, det er forstemmende, at vi er nået dertil, hvor man skal høre den slags”, siger Jan E. Jørgensen til Berlingske og fortsætter:

”Jeg synes, det er udtryk for en ny trend i politik, hvor man bare kan slynge alt muligt ud, som man også ser i USA med Donald Trump. Hvor man bare kan beskylde folk for at lyve, og går den, så går den. Men det er simpelthen for let”, siger han.

Det interessante spørgsmål, som ingen endnu har stillet, er dog: Hvis det åbenbart er så let at forhandle sådan en aftale, hvorfor går DF så ikke i regering og forhandler den?

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


placeholder

Annonce