Annonce

Venstre og DF vil stramme håndtrykslov: Vil stoppe kommuners knæfald for islam

Dansk Folkeparti vil gøre det obligatorisk, at nye statsborgere skal give ikke bare ét, men to håndtryk til grundlovsceremonier.
I disse uger er landets kommuner begyndt at afholde de omdiskuterede grundlovsceremonier. Her skal nye statsborgere underskrive grundloven og efterfølgende trykke hånd med borgmesteren eller en anden repræsentant for den pågældende kommune.

Flere kommuner landet over har ifølge DR Nyheder valgt at stille med både en mand og en kvinde ved de første grundlovsceremonier.

Således kan de nye danske statsborgere potentielt undlade at give hånd til en person af modsat køn. 

Støjberg: Knæfald for islam

Forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støbjerg (S), som i dag er næstformand og retsordfører i Venstre, kritiserer kommunerne for at gå stik imod tanken bag håndtryksloven:

”Det vil være at gøre knæfald for islam, hvis man kan slippe for at give et håndtryk til det modsatte køn, når man vil være dansk statsborger,” skriver hun i et opslag fra sin Facebook-side.

Man kan jo bare lade være med at blive dansk statsborger

Inger Støjberg medgiver, at der i håndtryksloven ikke står noget om, at kommunerne ikke må give ansøgerne – de nye statsborgere – mulighed for at undgå håndtryk med en person af det modsatte køn. Men selvom det holder sig inden for håndtrykslovens rammer, holder det sig ikke inden for ”ånden og intentionen” med loven, siger hun til DR. For Støjberg er det mere end et håndtryk, der er på spil:

”Man har slet ikke forstået dybden i det her, hvis man mener, at det bare er et håndtryk. Det her handler om at udvise, at man har taget hele fundamentet til sig, når man vil kalde sig for dansker. Man kan jo bare lade være med at blive dansk statsborger, hvis man ikke vil give hånd til det modsatte køn.”

DF: Det skal ikke være frivilligt

Flere af landets kommuner stiller altså med både en mand og kvinde ved de første grundlovsceremonier, så de nye statsborgere kan vælge, om de vil give hånd til det ene eller begge køn.

Hos Dansk Folkeparti vil man også have både en mandlig og kvindelig repræsentant til stede ved grundlovsceremonierne. Men partiet vil stramme loven, så alle ansøgere til grundlovsceremonierne skal give to håndtryk til henholdsvis en mandlig og kvindelig repræsentant for kommunen. På den måde er man sikker på, at den nye statsborger får trykt hånd med begge køn.

Det er borgmestre fra Socialdemokratiet og Venstre, der ikke ønsker at være med

”Når der er håndtryksceremonier for nye statsborgere, så skal det være obligatorisk, at de giver hånd til to personer – én fra hvert køn. Der er simpelthen for mange borgmestre, der prøver at lave om på det, prøver at snige sig udenom. Det er borgmestre fra Socialdemokratiet og Venstre, der ikke ønsker at være med til de her ceremonier,” siger indfødsretsordfører Marie Krarup (DF) i en video på Dansk Folkepartis Facebook-side. 

placeholder

Aftalen om grundlovsceremonier blev vedtaget af den daværende VLAK-regering, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i 2018. Men Socialdemokratiet, som på daværende tidspunkt var oppositionsparti, undlod at stemme for det lovpligtige håndtryk, idet partiet stemte blankt.

Minister: En mærkværdig tilgang

I den socialdemokratiske regering kalder udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) det for ”en lidt mærkeværdig tilgang til grundlovsceremonien” af kommunerne at stille med begge køn.

Hvad med at indrette ceremonierne efter dem – i stedet for et lillebitte ekstremistisk mindretal, der er for hellige til at røre det andet køn?

”Langt, langt de fleste udlændinge, der søger dansk statsborgerskab, de bakker jo fuldtonet op om vores demokrati, grundlov og ligestilling. Hvad med at indrette ceremonierne efter dem – i stedet for et lillebitte ekstremistisk mindretal, der åbenbart er for hellige til at røre det andet køn? Lad os nu lige fokusere på, at de fleste faktisk gerne vil det danske samfund,” siger han til DR.

Tesfaye har endnu ikke taget stilling, om der er behov for at ændre den såkaldte håndtrykslov.

V-borgmester: Det minder mig om nazisme

En rundspørge fra DR viser, at størstedelen af borgmestrene i landets 98 kommuner personligt deltager i grundlovsceremonierne. En håndfuld af borgmestrene svarer dog, at de har overladt opgaven til embedsmænd.

Flere forklarer, at det er et spørgsmål om praktik og logistik, men for Thomas Andreasen (V), der er borgmester i Aabenraa Kommune, er det et spørgsmål om principper. Han sammenligner det tvungne håndtryk med det nazistiske heil:

Det minder mig for meget om, at man tidligere har øvet overmagt mod andre mennesker, der skulle strække højre arm

”Det minder mig meget om nazisme, hvor man for at komme i brød og arbejde skulle hellige sig en bestemt politisk ideologi mod ens overbevisning. Jeg synes, det her er at øve overmagt over for andre mennesker, og det minder mig for meget om, at man tidligere har øvet overmagt mod andre mennesker, der skulle strække højre arm,” siger Venstre-borgmester Thomas Andreasen til DR.

placeholder

På Christiansborg mener Aabenraa-borgmesterens partifælle Inger Støjberg, at den sammenligning er fuldstændig ude af proportioner: 

Jeg kan slet ikke beskrive, hvor dybt historieløst og respektløst over for nazismens millioner af ofre det er at sammenligne det danske håndtryk ved statsborgerskabsceremonien med nazisme,” skriver hun i et Facebook-opslag. 

placeholder

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Inger Støjbergs sans for proportioner er ikke specielt veludviklet. Men er mediernes det, når de til stadighed formidler vrøvlet og racismen?

Det er en værdipolitisk kamp/diskussion, og i en sådan vil nogen kunne høre en masse vrøvl.

Nu du selv bringer "racisme" på banen, vil jeg benytte lejligheden til at klarificere noget: Racisme er troen på, at andre racer er mindreværdige; muslimer er og bliver ikke en selvstændig race, men en religion!
Derfor er din (og mange andres) brug af ordet "racisme" fuldstændigt malplaceret.

En anden ting: Hvorfor tillader islam ikke udveksling af håndtryk (eller anden fysisk kontakt) mellem køn?
Det er min påstand, at islam, og dermed muslimer, er, for at bruge din definition af ordet, racister; hvorfor brokker du dig ikke over dem, som ikke vil udveksle et håndtryk?

Jeg vil afslutte med: skik følge eller land fly!

Apropos Racisme: Ifølge Islam findes der to slags mennesker: De rigtige og de forkerte. De rigtige er muslimerne, de forkerte er alle andre.
Palle Bo, Fredericia