Annonce

Venstre-profil går i protest og smækker med døren

Formanden for Venstre i Nordjylland, Pernille Roth, er skuffet over sit eget parti og ikke mindst dets formand. Det tager hun nu konsekvensen af
Venstres krise sætter sig nu igennem i det jyske bagland. Partiets formand i Nordjylland, Pernille Roth, har således valgt ikke bare at tage sit gode tøj og gå. Hun smækker med døren på vejen ud.

En vaklende og svag formand

"Vi står med en splittet og dårligt ledet organisation, en vaklende og svag formand, uenighed om den politiske linje og et parti, som Venstres gruppeformand i Folketinget, Karsten Lauritzen, i et stort anlagt interview i Avisen Danmark kalder for "et håndværkertilbud"," skriver Pernille Roth i et nyhedsbrev til Venstres nordjyske medlemmer.

I brevet kritiserer den 41-årige nu tidligere lokalformand Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensens, ageren i minksagen og beslutningen om at støtte en rigsretssag mod den tidligere næstformand, Inger Støjberg.

Frit fald i meningsmålinger

Udmeldelsen kommer samtidig med, at Venstre fortsætter med at falde i meningsmålingerne. 

Hvis der var folketingsvalg i dag, ville Venstre få 11,8 procent af stemmerne, hvilket er en halvering i forhold til folketingsvalget i 2019, hvor det tidligere regeringsparti fik 23,4 procent af stemmerne. Dengang hed formanden Lars Løkke Rasmussen, mens han i dag hedder Jakob Ellemann-Jensen (førstnævnte er nu løsgænger).

Med 12,9 procent er stemmerne er De Konservative samtidig for første gang siden daværende statsminister Poul Schlüters (K) velmagtsdage i 1980'erne nu større end Venstre.

På "tilskuerbænken"

Pernille Roth og Inger Støjberg bor begge i Hadsund og ses privat og lokalformanden har ved flere lejligheder erklæret sin støtte til den tidligere udlændinge- og integrationsminister.

Siddet og lyttet i afhøringslokalet

"Jeg har siddet på "tilskuerbænken" under afhøringen af Inger, og jeg har fået referater fra de andre afhøringer, af folk, der har siddet og lyttet i afhøringslokalet," forklarede Pernille Roth i efteråret på Facebook om afhøringerne i Instrukskommissionen.

"Fælles for os er, at vi simpelthen ikke kan genkende "referaterne" i pressen."

placeholder

Sætte ild til Venstre

Af samme grund spiller Inger Støjbergs farvel til Venstre - og partiets beslutning om at støtte en rigsretssag - ikke overraskende en afgørende rolle.

Ifølge Pernille Roth stillede Jakob Ellemann-Jensen mellem jul og nytår forretningsudvalget det ultimatum, at enten tvang udvalget Inger Støjberg væk fra næstformandsposten, ellers gik han selv af som formand.

Pernille Roth var, som en af kun fem regionale formænd for Venstre, medlem af partiets 25-mands store forretningsudvalg.

Han strøg tændstikken

 

"Jeg advarede ham og forretningsvalget om, at det "kunne risikere at sætte ild til vores parti","  skriver Pernille Roth.

"Han strøg tændstikken alligevel."

Den nu tidligere lokalformand mener, at det grænser til det komiske, at Jakob Ellemann-Jensen har beskyldt Inger Støjberg for at være illoyal - for det er tværtimod formanden selv, der har været det.

"Det gik for alvor op for mig, da jeg blev klar over, at Venstres partisekretær allerede i juledagene begyndte at arbejde i krogene for at skaffe opbakning til at afsætte Inger Støjberg," skriver Pernille Roth.

Støjbergs forbindelseslinjer

Inger Støjberg meldte sig tidligere på måneden ud af Venstre, efter at et flertal af folketingsgruppens medlemmer havde stemt for rigsretssagen mod hende.

Det skete med henvisning til, at ikke bare rigsretssagen, men også MeToo er et eksempel på, hvordan Venstre på Christiansborg fokuserer på de helt forkerte ting og ikke har for øje, hvad der optager mennesker ude i landet - særligt i Jylland.

Eller som Inger Støjberg har forklaret:

Næsten fysisk fornemme

"Jeg kan mærke, hvordan forbindelseslinjerne til Christiansborg og København bliver svagere og svagere. For os, der bor uden for de store byer, kan man næsten fysisk fornemme, hvordan forskellene vokser."

placeholder

Profil og profil

Karsten Lauritzen siger til Ritzau, at det er "helt normalt", at Venstres medlemmer melder sig ud.

"I det her tilfælde er der tydeligvis mange følelser på spil, for det er et meget mystisk angreb på Jakob Ellemann-Jensen, Venstre og de mange venstrefolk, der slider for at sikre vores parti fremgang og succes," siger gruppeformanden.

Tætte venner og genboer

"Jeg tror dog, at det skal ses i lyset af, at Pernille og Inger er tætte venner og genboer."

Politisk kommentator og medlem af Venstre, Jarl Cordua, advarer også mod at overvurdere betydning af Pernille Roths udmeldelse med henvisning til, at Jyllands-Posten beskriver hende som en "baglandsprofil". 

placeholder

Pernille Roth meldte sig ind i Venstres Ungdom (VU), da hun gik i 6. klasse, og siden 2003 har hun været medlem af partiet Venstre.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Lad hende da gøre det, men lad være med at give Ellemann skylden for, at IS er kommet i rigsretten. Det er IS egen skyld, og hun gik selv fra V. V kunne ikke stemme for andet. Men skurken er først og fremmest Løkke, som ikke passede sit job her. Han kunne hav stoppet IS. Så var det endt med en næse eller højst en fyring, det gjorde han ikke. Han har ødelagt Venstre ved sine beslutninger og sin opførsel. V får nogle drøje år, men er de et liberalt parti, så kommer de tilbage, så lad de nationalkonservative som der jo er 3 partier af, NB, K, DF slåes indbyrdes. Blå blok ende ri atomer en rum tid, før der kommer borgerligt flertal igen.

Hvorfor skulle Inger Støjberg tage mod en næse? for noget som alle i venstres ledelse skulle have støttet hende i, så havde problemer i venstre ikke været der. Jeg prøver at være en lovlydig borger. Men alligevel ville jeg ønske jeg selv have modet til at gå mod det jeg ikke kan aceptere.