Venstre-profil: Ingen skattelettelser før der er styr på asylsituation

KL-formand Martin Damm slår alarm i forhold til stigende kommunale udgifter til asylansøgere. Regeringen bør droppe skattelettelser før der er styr på udgifterne til asylansøgere.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen åbner nu op for at udskyde de planlagte skatteforhandlinger, hvor Venstre blandt andet vil have sænket topskatten. Der sker umiddelbart efter, at en af de mest markante stemmer i Venstrebaglandet har opfordret regeringen til ikke at sænke skatten, før der er styr på asylsituationen.

Martin Damm, formand for Kommunernes Landsforening (KL) og borgmester i Kalundborg, siger i dag til dagbladet Politiken: ”Det er min holdning, at regeringen bliver nødt til at udvise mere ansvar over for den opgave, kommunerne står over for. Eksempelvis ved at anerkende, at der i år og de næste par år vil være en stor regning i kommunerne, som vi bliver nødt til at tage højde for nu, inden vi bruger statens økonomiske råderum på andet”.

Det er ellers netop regeringens plan, at anvende en del af de økonomiske råderum på skattelettelser, blandt andet at sænke topskatten fra 15 til 10 procentpoint. Som finansiering har regeringen blandt andet åbnet op for at bruge det såkaldte omprioriteringsbidrag fra kommunerne. Det vil sige, at regeringen faktisk vil tage penge fra kommunerne for at bruge dem på lavere skat.

Baggrunden for Martin Damms udmelding er, at Politiken i dag kan fortælle, at et internt KL-notat viser, at kommunerne står over for massive ekstraudgifter i forbindelse med modtagelse af flygtninge. Blandt andet skal der oprettes 300 modtagerklasser og mindst 80 daginstitutioner, ligesom der også inden for sundhedsområdet vil blive nødvendigt med ekstra ressourcer.

Kommunerne skal efter planen tage imod 17.000 flygtninge i 2016. Men på grund af reglerne om familiesammenføring, kan det tal blive mere end fordoblet til i alt 37.400. Regeringen har tildelt kommunerne en ekstra pulje på 350 millioner kroner, men det rækker ifølge KL langt fra til at håndtere de stigende udfordringer.

Socialdemokraterne har foreslået at oprette statslige flygtningelandsbyer, for at aflaste kommunerne for dele af de ekstra udgifter i forbindelse med indkvartering af asylansøgere.


placeholder

Annonce