Venstre vil fastholde historisk høj støtte til privatskoler

Partiet hævder at S-forslag om at sænke tilskud til privatskoler vil betyde skolelukninger. ”Skræmmekampagne,” lyder det fra Socialdemokratiet.
Regeringspartiet Venstre vil fastholde historisk høj støtte til privatskoler.

Det sker med en såkaldt ”Friskolepakke”, som blandt andet indeholder et løfte om at fastholde det statslige tilskud til fri- og privatskolerne på det nuværende niveau:

”Danmark har en helt unik tradition for frie skoler, hvor forældre har friheden til at vælge, lige præcis den skole der passer til deres barns ønsker og behov. Den tradition skal vi værne om, og vi skal styrke den,” skriver Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.

Ifølge Venstres pressemeddelelse vil Socialdemokratiets forslag om at nedsætte den såkaldte koblingsprocent fra 76 til 71 procent føre til skolelukninger:

”Omvendt vil Socialdemokratiet mærkbart forringe forholdene for de frie skoler. S vil nemlig sænke tilskuddet med 350 mio. kr. om året. Op mod 100 skoler risikerer at måtte lukke.”

”En hel utilstedelig skræmmekampagne”

Ifølge Socialdemokratiets Mattias Tesfaye, så har det intet hold i virkeligheden, når Venstre påstår, at en sænkning af tilskuddet til friskoler vil betyde, at 100 friskoler risikerer at lukke:

”Jeg synes, at det er en hel utilstedelig skræmmekampagne. Da støtten sidst var på det niveau, vi ønsker, kom der ikke færre friskoler. Der kom flere,” siger han til Ritzau, og peger på kommunalreformen, som den primære årsag til, at der er kommet færre folkeskoler:

”Den friskole, udspillet blev præsenteret på, er en gammel folkeskole, der blev lukket af en Venstre-borgmester efter strukturreformen,” siger han.

Da støtten sidst var på det niveau, vi ønsker, kom der ikke færre friskoler. Der kom flere

Udover at sænke koblingsprocenten, har Socialdemokratiet desuden foreslået, at man fremover differentierer tilskuddet til privatskolerne alt efter, om man er en mindre privat skole på landet eller har adresse i byen.

Socialdemokratiet mener desuden, at privatskolerne skal tage et større socialt ansvar, for eksempel ved at kommunerne skal have mulighed for at anvise børn med anden etnisk baggrund, faglige eller sociale problemer til privatskolerne.

Privatskoler i vækst

Danmark er et af de lande i OECD, hvor flest børn og unge, går på en privatskole.

I år starter godt 17 procent af eleverne i 1. klasse på privatskole. Og søgningen til privatskolerne har været stigende de senere år.

Det viste en opgørelse som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd lavede tidligere i år.

Ser man på andelen af elever på private skoler blandt elever i 0-6. klasse i OECD-lande, så ligger Danmark langt over gennemsnittet. Af en række udvalgte OECD-lande, er det kun i Storbritannien, Spanien og Belgien, hvor flere elever går på privatskole end i Danmark.

Ud over at fastholde det nuværende støtteniveau foreslår Venstre i sin ”friskolepakke”en administrativ lettelse for friskolers ansættelse af pædagoger, retten til at tilbyde tidlig SFO og samlet 30 millioner kroner til puljer, som friskoler kan søge til støtte til udsatte elever og stipendier til udsatte unge.

 

Fakta om friskoler

I 2018 var det 558 fri- og privatskoler i Danmark - en stigning fra 507 i 2010.

I 2018 var der 1082 folkeskoler i Danmark - et fald fra 1242 i 2010.

I 2018 var der 536.312 elever i folkeskolen mod 573.835 i 2010. For friskoler var der i 2018 121.467 elever mod 98.380 i 2010.

Fri- og privatskolerne udgør dermed 34 procent af skolerne, men kun 18 procent af eleverne.

Kilde: Jyllands-Posten

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook