Annonce

Venstre vil forhale undersøgelse af krigene i Irak og Afghanistan

Venstre vil udvide krigskommissionens arbejde til at omfatte danske forsvarsindsatser tilbage fra 1998. Det er ren Berlusconi-politik, der vil trække arbejdet i langdrag, lyder kritikken.
Venstre varsler nu, at den undersøgelseskommission, som den nye regering nedsatte i 2012 for at kulegrave Irak-krigen (2003) og krigen i Afghanistan (2001), skal have udvidet sit arbejdsområde, hvis blå blok vinder næste valg.

Ifølge partiets forsvarsordfører Troels Lund Poulsen skal kommissionen – hvis Venstres forslag realiseres – i fremtiden beskæftige sig med flere danske forsvarsindsatser helt tilbage fra 1998 og frem, herunder det danske forsvars indsats i Kosovo i slutningen af 1990’erne og beslutningen om at sende et dansk Hercules-fly til Irak i 1998 i Operation Ørkenræv.

Forslaget får hård kritik af bl.a. Ole Wæver, der er professor i international politik ved Københavns Universitet. Han siger til Ritzau, at Venstres plan ”kun kan være sabotage og chikane af kommissionen”. ”Hvis man vil udvide kommissoriet til de øvrige krige, vil det jo tage 30 år at gennemføre undersøgelsen”, siger Ole Wæver til Ritzau.

Dermed vil der gå en årrække, før man får afdækket, om VK-regeringen tilbageholdt oplysninger for Folketinget i forbindelse med beslutningsgrundlaget for Irak-krigen i 2003, hvordan danske soldater forholdt sig ved tilbageholdelse af fanger i Afghanistan og Irak, og om Danmark har overholdt sine folkeretlige forpligtelser

Involverede politikere kan stilles til ansvar om 30 år
Netop denne pointe kan være en af hovedårsagerne til, at Venstre nu stiller det ellers på overfladen sympatiske forslag om at gå i dybden med andre krigsindsatser også. For ved at udvide kommissionens arbejdsområder vil man forhale processen med at konkludere på den danske krigsdeltagelse i både Irak og Afghanistan og med at få stillet skyldige politikere til ansvar.

Dermed vil der gå en årrække, før man får afdækket, om VK-regeringen tilbageholdt oplysninger for Folketinget i forbindelse med beslutningsgrundlaget for Irak-krigen i 2003, hvordan danske soldater forholdt sig ved tilbageholdelse af fanger i Afghanistan og Irak, og om Danmark har overholdt sine folkeretlige forpligtelser. Til den tid har de daværende ansvarlige politikere ikke noget på spil på samme måde, som de har det i dag.

Særligt Irak-krigen fik som bekendt massiv kritik af den daværende opposition. Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti stemte med snævert flertal for at sende danske soldater i krig i Irak. Det skete uden et FN-mandat, og opgaven var at deltage i jagten på Saddam Husseins formodede masseødelæggelsesvåben, som ingen nogensinde så skyggen af i det olierige land.

Enhedslisten: Det er ren Berlusconi-politik
Nikolaj Villumsen, der er udenrigsordfører for Enhedslisten, kritiserer også Venstres forslag i skarpe vendinger.

”Venstre føler sig tydeligvis presset, når de finder det nødvendigt at indføre Berlusconi-politik i Danmark. Det er jo skandaløst at ville bruge et parlamentarisk flertal til at undergrave en undersøgelse af egne partifællers mulige vildledning af Folketinget. Det virker til, at Troels Lund er blevet sendt i byen for at redde bagdelen på den tidligere Venstre-statsminister Anders Fogh Rasmussen,” siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet