Venstre-zigzag: Vil alligevel ikke samarbejde med Assad

Først ville Venstre samarbejde med Assad-regimet om at hjemsende afviste asylansøgere. Men så fortrød partiet
Foto: Folketinget/Steen Brogaard
Mads Fuglede, udlændingeordfører for Venstre
Venstre vil alligevel ikke samarbejde med Syriens præsident Bashar al-Assad om, at afviste asylansøgere kan vende hjem til Syrien.

Danmark skal forsøge at lave en aftale med regimet

“Danmark skal forsøge at lave en aftale med regimet, så afviste syriske asylsøgere kan sendes hjem," mener partiet. Venstre opfordrer konkret regeringen til at lave ‘en aftale, hvor vi får Syrien til at tage sine borgere tilbage’,” lød det ellers fra Venstre søndag aften:

“Jeg forestiller mig en aftale, der kun skal gå på rammerne for at sende folk tilbage – og nogle garantier for, at man kan vende tilbage uden at blive forfulgt,” sagde partiets udlændingeordfører, Mads Fuglede, til Jyllands-Posten og uddybede:

“Hvis Danmark ikke synes, at man kan det, skal vi lægge pres på, for at man på EU-niveau kan få en dialog med Assad-styret.”

Forslaget fra Venstre blev modtaget med en klar afvisning fra Socialdemokratiet.

Udenrigsminister Jeppe Kofod meddelte kort, at S-regeringen ikke støtter forslaget fra Venstre. Socialdemokratiets udlændingeordfører, Rasmus Stoklund (S), undrede sig over udspillet fra Venstre:

“Det vil sende et helt forkert signal om, at vi opfatter Assad som sejrherre i Syrien,” sagde han til Jyllands-Posten.

vi bør og skal ikke samarbejde med Assad-regimet

Heller ikke Venstres tidligere formand, Lars Løkke Rasmussen, kunne bakke op om forslaget:

“Min position er uændret – vi bør og skal ikke samarbejde med Assad-regimet.”

På retræte efter en time og 11 minutter

Jyllands-Posten offentliggjorde artiklen klokken 20.45 søndag aften. Allerede klokken 22.56 er V-ordfører Mads Fuglede på retræte:

“For en god ordens skyld, så vil jeg gerne understrege, at Venstre ikke mener, at Danmark skal anerkende Assad-regimet. Det er et forbryderisk diktatur, som vi ikke på nogen måde vil blåstemple. Det siger jeg også i interviewet.”

Fuglede føjer ti, at Venstres forslag måske slet ikke kan realiseres:

“Men vi bør diskutere, hvad vi gør med alle de syriske asylansøgere, der er i Europa, i takt med at Syrien bliver mere sikkert omkring Damaskus, og hvordan de sikkert kan vende tilbage til deres land. Men det er helt klart, at hvis man kun kan gøre det ved at anerkende Assad, så kan det ikke lade sig gøre. Og så må vi finde andre løsninger. For Assad vil vi ikke anerkende. Han burde komme for en krigsforbryderdomstol.”

placeholder

 

Tirsdag skød Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, så Venstre-forslaget eftertrykkeligt ned: 

“Det, der er Venstres linje, er, at vi samarbejder ikke med Assad-regimet, og vi anerkender ikke Assad-regimet.”

Borgerkrigen i Syrien startede marts 2011 med protester mod al-Assad og hans diktatoriske styre. Under borgerkrigen er millioner af mennesker blevet drevet på flugt - intern og mange til Syriens nabolande og vestlige lande. FN anslår, at mere end 400.000 er dræbt under krigen.

Ifølge Flygtningenævnet er det nu blevet sikkert at sende flygtninge tilbage til Syrien, hvis de kommer fra selve hovedstaden eller omkring Damaskus.

Regeringen vil ikke samarbejde med Assad for at sende flere hjem. Og det vil Venstre - efter nogen usikkerhed oven på Fugledes udmeldinger - altså heller ikke:

“Vi skal ikke samarbejde med Assad-regimet. Vi står i en situation, hvor vi ved, at området ved Damaskus og omkring er væsentligt mere sikkert, end det har været tidligere. Det betyder i udgangspunkt, at de mennesker, der ikke er personligt forfulgt, kan vende tilbage. Men det kræver, at man har en myndighed, man kan samarbejde med. Det har vi ikke i øjeblikket, for vi anerkender ikke Assad-regimet,” siger Jakob Ellemann-Jensen nu til Ritzau ifølge Ekstra Bladet.

Ellemann har haft en lille snak med V-ordfører

Ellemann oplyser, at han har haft “en lille snak” med partiets udlændingeordfører, Mads Fuglede:

“Vi har talt lidt om det her, og nu fortæller jeg dig, hvad der er Venstres holdning, og det er Mads fuldstændig enig i.”

Meldingen fra Venstres formand modtages med glæde fra S-udlændingeordfører Rasmus Stoklund:

Venstre  skifter kurs og vil ikke længere samarbejde med Syriens diktator Bashar al-Assad

“God nyhed! Venstre  skifter kurs og vil ikke længere samarbejde med Syriens diktator Bashar al-Assad, som ellers fremgik af forsiden på Jyllands-Posten i går. Går ud fra det betyder, at V bakker op om regeringens håndtering og vores samarbejde med USA og øvrige EU,” skriver Stoklund på Twitter.

placeholder

 

Skuffelse på højrefløjen

Haifa Awad, læge og debattør i Danmark af syrisk afstamning, skriver i en kommentar på Mads Fugledes Facebook-væg:

“Det eneste gode ved denne fadæse er ikke din udenomssnak af “forklaring” på hvordan man kan mene noget så grotesk - men at din formand fik sat lidt fornuft i dig forhåbentlig. Et parti som drømmer om at lede landet en dag, skal da ikke ytre at de vil samarbejde med en diktator uanset hvor meget det parti ellers gerne vil leve op til Støjbergs spøgelse.”

På højrefløjen giver V-formandens melding om Venstres kurs til gengæld anledning til skuffelse:

Jeg er dybt skuffet over, at Jakob Ellemann-Jensen er på retræte

“Jeg er dybt skuffet over, at Jakob Ellemann-Jensen er på retræte. Vi burde sende migranter hjem med det samme, og det troede jeg også, at Venstre var enig i,” udtaler Kristian Thulesen Dahl i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Mads Fuglede er blandt de otte medlemmer af Venstres folketingsgruppe, der sammen med Inger Støjberg selv, stemte mod, at der skulle rejses rigsretssag mod Inger Støjberg.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Hykleri på højt plan. Vi samarbejder gladeligt med Saudi-Arabien, Qatar, Irak, Egypten, Jordan, Thailand og De Forenede Arabiske Emirater, ligesom Erdogan, der står i spidsen for et NATO-allieret regime. Denne fornægtelse af virkeligheden i Syrien betyder i praksis bare at alle syrere der kommer til Danmark, selv dem der bliver "udvist" for kriminalitet ved domstolene, selv bestemmer om de vil bo her. Vi kan så prøve at bestikke dem med store summer penge i repatrieringsbelønning til, om de ikke nok pleeease vil forlade os frivilligt igen, hvilket kun omkring 1-2 procent har været dumme nok til at gøre. Hvad fanden er det for en fremmedpolitik i en suveræn stat? Virkeligheden er at der bor 17 millioner syrere i Syrien lige nu, og har gjort det i alt den tid vi har diskuteret om Syrien er værdigt nok til syrere.

Annonce