Venstrefløjen støtter velfærdslov, men kritiserer status quo

Enhedslisten klar til at lave velfærdslov - SF mener loven markerer en tydelig forskel på S og V
Den velfærdslov, som Socialdemokratiet foreslog mandag, får en overvejende positiv modtagelse fra Folketingets røde fløj.

Ifølge Socialdemokratiets forslag skal Folketinget forpligte sig til at sikre, at der er penge i de offentlige kasser til det stigende antal børn og ældre. Velfærdsloven skal pålægge den siddende regering at lade væksten i det offentlige forbrug stige i takt med det demografiske træk frem mod 2025.

Socialdemokratiets velfærdsudspil er bestemt et skridt i den rigtige retning

Selvom SF fremhæver, at forslaget tydeligt viser forskellen mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke, så mener SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, at der skal findes endnu flere penge til velfærd.

Enhedslistens Pernille Skipper melder, at partiet er klar til at lave en sådan lov sammen med Socialdemokratiet, men kritiserer samtidig på Twitter loven for blot at være et løfte om status quo:

SF: Et skridt i den rigtige retning

Socialdemokratiets velfærdsudspil er et skridt i den rigtige retning, der markerer en tydelig forskel på S og V, mener man i SF:

”Socialdemokratiets velfærdsudspil er bestemt et skridt i den rigtige retning. Det slår fast at omprioriteringsbidraget bliver afskaffet, og at kommuner og regioner fremover skal have ekstra penge i takt med at der kommer flere børn, gamle og syge. Det har SF foreslået flere gange, og det er dejligt, at det nu ser ud til at blive en realitet, hvis vi får en ny regering,” siger SF-formand, Pia Olsen Dyhr, ifølge en pressemeddelelse.

Det kommer til at kræve, at vi dropper alle skattelettelser og finder flere penge

Partiet mener dog, at der skal findes endnu flere penge til velfærd, så man gør mere for at kompensere for det demografiske pres:

”Hvis vi ikke hurtigt investerer i bedre ældrepleje, i minimumsnormeringer og bedre forhold på hospitalerne, så kommer mange altså til at opleve en markant ringere velfærd. Det kommer til at kræve, at vi dropper alle skattelettelser og finder flere penge. SF har foreslået, at vi lader skatten stige for virksomhedsarvinger og dem med de største aktieindkomster. Det bliver nødvendigt,” lyder det fra Pia Olsen Dyhr.

 

Skipper: Løfte om status quo

I Enhedslisten er melodien den samme, men kritikken er noget mere krads:

“Socialdemokraternes forslag om en velfærdslov er et løfte om ikke at forværre en situation, der i forvejen er helt uholdbar. Det betyder kun, at der følger penge med, når vi bliver flere ældre og børn. Det betyder ikke forbedringer på vores sygehuse, i ældreplejen eller i daginstitutionerne i forhold til i dag,” siger Pernille Skipper (EL) ifølge en pressemeddelelse.

Enhedslisten laver gerne en velfærdslov sammen med socialdemokraterne

Alligevel melder Enhedslistens politiske ordfører sig klar til at støtte Socialdemokratiets velfærdslov:

“Enhedslisten laver gerne en velfærdslov sammen med socialdemokraterne. Men det er ikke nok,” siger Pernille Skipper og nævner videre, at Enhedslisten vil have revideret budgetloven:

“Vi har brug for genopretning efter flere år med nedskæringer, og der er samtidig brug for at revidere budgetloven, som lige nu sætter et loft over, hvor meget kommunerne må bruge på velfærd og dermed forhindrer dem i at bruge de penge, der er.”

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook