Annonce

Venstrefløjen vinder på Grønland

"Folket har talt, de værner om inddragelse og medbestemmelse," lyder det fra vinderen af det grønlandske valg, IA's formand Múte B. Egede.
Venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) blev vinderen af tirsdagens valg til det grønlandske parlament Inatsisartut.

IA fik således 36,6 procent af stemmerne, hvilket er en fremgang på 11,1 procentpoint i forhold til valget i 2018.

Grønlands andet store parti, det socialdemokratiske parti Siumut, fik 29,4 procent af stemmerne. Det er en fremgang på 2,3 procentpoint i forhold til 2018 for partiet, som siden hjemmestyrets indførelse i 1979 har stået i spidsen for Grønlands regering i alle på nær fire år.

"Folket har talt, de værner om inddragelse og medbestemmelse," skriver IA's 34-årige formand, Múte B. Egede, på Facebook.

Er optaget af deres daglige vilkår

 

"Befolkningen er optaget af deres daglige vilkår - tak for jeres opbakning. Jeres tillid forpligter os til et stort ansvar, vi vil gør os umage til at imødegå jeres ønske - Sammen er vi stærkest."

placeholder

Regeringsforhandlinger

Det bliver derfor i første omgang op til Múte B. Egede at forsøge at danne en regeringskoalition. Hvilket kan vise sig lettere sagt end gjort.

Løsrivelsespartiet Naleraq, der på forhånd var udpeget som den mest oplagte samarbejdspartner for IA, gik nemlig 1,4 procentpoint tilbage og fik 12 procent af stemmerne.

Dermed har IA og Naleraq kun lige akkurat et flertal sammen. Det kræver 16 mandater at danne regering, og IA fik 12 og Naleraq fire.

De to partier er enige om at det kontroversielle mineprojektet i Kvanefjeld, i Narsaq, bør stoppes. Her arbejder et australsk firma på at få tilladelse til at udvinde sjældne jordarter, som bruges i blandt andet mobiltelefoner og elbiler, men modstanden mod det ikke uvæsentlige biprodukt uran, har været markant.

IA gik til valg på, at tilladelsen ikke gives, og at den såkaldte nultolerance over for uran genindføres. Det betyder ikke, at alle mineprojekter i Grønland sættes i stå, men det ser sort ud for Kvanefjeld, som er et af de projekter, som er længst fremme i processen.

Til gengæld står IA og Naleraq  angt fra hinanden, når det kommer til fiskeripolitikken, som har været - og er - et af omdrejningspunkter i grønlandsk politik.

Socialdemokratisk dominans

Hvis IA får held til at danne regering, vil det være blot anden gang siden 1979, at Siumut ikke står i spidsen for Naalakkersuisut, Selvstyret. Det var også tilfældet fra 2009 til 2013, hvor IA ledede regeringen.

Et af Siumuts slagnumre under den netop overståede valgkamp var løftet om en folkeafstemning om en grundlov for Grønland, hvilket de facto vil sige en afstemning om selvstændighed. Partiet satte dog ikke dato på, hvornår Grønland i givet fald skulle løsrive sig fra Rigsfællesskabet med Danmark og Færøerne.

Bemærkelsesværdigt er det dog, at ingen de to partier, som repræsenterer yderpunkterne i selvstændighedsspørgsmålet, Nunatta Qitornai (Vort Lands Efterkommere), som vil fremskynde Grønlands selvstændighed, og Suleqatigiissitsisut (Samarbejdspartiet), som vil forblive i Rigsfællesskabet, opnåede valg. Sammen med Demokraatit (Demokraterne), der blev halveret, står de som valgets største tabere.

Danske søsterpartier

Herhjemme jubler Enhedslisten og SF over IA's valgsejr

"Magtskifte på vej i Grønland," skriver SF's formand, Pia Olsen Dyhr, Twitter.

"SFs søsterpart IA får flest stemmer og kan nu danne regering. Jeg krydser fingre for Múte og alle andre gode IAer."

placeholder

"Det her er et vigtigt skridt for solidariteten og ikke mindst klimaet og naturen!," konstaterer Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, på Twitter.

"Hurra!"

placeholder

Håber på stabilitet

Formanden for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, Martin Lidegaard (R), håber, at valgresultatet vil bringe stabilitet efter en en periode med intern uro hos det mangeårige regeringsbærende parti Siumut.

Kim Kielsen blev sidste år afsat som formand for Siumut, men han fortsatte alligevel som Grønlands landsstyreformand, eller regeringschef, frem til valget. Før tirsdagens valg lod Kim Kielsen forstå, at han ville bruge en eventuel styrket position til at generobre partitronen fra Erik Jensen.

"Glæder mig til samarbejdet og håber det vil lykkes at etablere en stærk, bred og stabil regering henover midten i grønlandsk politik," skriver Martin Lidegaard på Twitter.

placeholder

Valgresultatet

  • IA: 36,6 procent af stemmerne - 9.912 i alt.
  • Siumut: 29,4 procent af stemmerne - 7.971 i alt.
  • Naleraq: 12 procent af stemmerne 3.249 i alt.
  • Demokraterne: 9,1 procent af stemmerne - 2.452 i alt.
  • Atassut: 6,9 procent af stemmerne - 1.879 i alt.
  • Nunatta Qitornai: 2,4 procent af stemmerne - 639 i alt.
  • Samarbejdspartiet: 1,4 procent af stemmerne - 375 i alt.

Der blev i alt afgivet 27.079 stemmer (41.126 var stemmeberettiget). 

Kilde: Valg.gl

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

At SF og Enhedslisten begge omtaler IA vinderpartiet i Grønland som et søsterparti er jo interessant. Begge partier ynder jo at fremme ligestilling. Og går som regel til valg på ligestillingsspørgsmål.

IA fik et kanonvalg til Inatsisartut og fik 37 procent af stemmerne godt anført at partiformanden Múte B. Egede, der blev valgets absolutte topscorer med 3.380 ud af 9912 stemmer på sit parti IA (altså over 33 % af sit partis stemmer) og 27.079 stemmer i alt i Grønland ( altså over 10% af alle stemmer i Grønland).

Det ville således være passende og høfligt at omtale IA som et broderparti. Og ligestillingsmæssigt korrekt!

IAs størrelse i Grønland forholdsmæssigt set i forhold til de to søsterpartiers størrelse forholdsmæssigt i Danmark, ville det også have klædt SF og Enhedslisten i det mindste at omtale IA som store-søsterpartiet i Grønland.

IAs mandlige leder Mute Bourup Egede med sin fantastiske opbakning kan måske i fremtiden ligestilles med danske Mette Frederiksen i indflydelse og blive grønlandske børns statsminister. Håber de to ofte vil tale sammen som bror og søster. I gensidig respekt!

Når SF og Enhedslisten en gang i fremtiden sætter lige så meget focus og penge af til børns vilkår i Grønland som 13 IS krigeres børn i fangelejre i Syrien, kan de to partier med en blid hvisken kalde sig selv for søsterpartier til grønlandske partier.

Under valgkampen i Grønland har vi i Danmark kun og atter kun og atter kun hørt om SF og Enhedslistens store interesse for de 13 børn i Syrien. Endda med stor ophidselse i stemmen har vi hørt de to partiers mening om Syrienbørnenes vilkår. DR2 har forsøgt også at sætte focus på børns vilkår i Grønland. Noget der hører under Danmarks muligheder for at hjælpe.

Straks et valg vindes i Grønland er de damer på banen. For at komme i mediernes søgelys.

Hvad med søstersolidariteten? Med Grønlands udsatte børn. Blot ord! Eller? Skal en del af Danmarks u-landshjælp sendes til Grønland? DR2 har vist nødvendigheden.

Med IA ved roret bliver der brug for endnu flere penge fra Danmark. Det koster at være miljøbevidst.

Grønland kan blive et godt eksempel for SF og Enhedslisten til at blive klogere på klima og miljøproblemer. Det koster! Hvad skal de leve af i Grønland? Ja, de har jo Danmark. Og det er fint!

Men hvad skal vi leve af i Danmark. Når alt skal udlægges som natur? Broderlandene Norge, Sverige og Danmark har i fællesskab inviteret andre folkefærd i problemer til vores lande. Og udsætter vores natur for at forsørge kommende generationer. Men det koster på miljøet, naturen og klimaet.

Præcist som det koster i Grønland. IA er partiet der vil overveje hvad Grønland skal leve af i fremtiden. Måske vort broderland højt mod nordvest kan give os svar? Som søsterlandet langt imod sydøst kan få lidt fornuft ud af.

I øjeblikket importeres det meste til Grønland og Danmark igennem Suez-kanalen. Og skaber miljøkatastrofer og klimaforandringer i Kina, Indien og Sydøstasien. Men det interesserer øjensynligt ikke de to søsterpartier i Danmark.

Det er så nemt at feje for andres dør, men ikke for sin egen.

Vi køber blot billigt over nettet i Kina. Den kongelige grønlandske handel ses dagligt på Suezkanalen. Den leverer i moderne udgave til hele Europa, Danmark og Grønland.

Hvor pengene kommer fra? Vi har altid været gode handelsfolk. Selv vikingerne! Danske IS-krigere tog senest ud i verden for at erobre nyt land. Men nu i moderne udgave. Selv kvinder og børn tog med.

Søstersolidariteten har aldrig haft bedre vilkår.

Børn skal passes. Munde skal mættes. Danske politikere bør altid have Grønland som førsteprioritet. Det skylder vi dem.

Vi er stadig et rigsfællesskab!

Og nu er SF og Enhedslisten også på banen. Godt for vores grønlandske brødre og søstre. Og deres børn. Broderlandet Grønland får søstersolidaritet fra Danmark. Nu i ord.

Spændende om det også bliver i gerning. Før Coronaen levede vi af at klippe hinanden. Hvad skal vi leve af i fremtiden? De sidste 5% udgør hele tiden forskellen. Det lærte vi under coronaen. I Grønland har de i årtier betalt prisen. Her mangler de netop nu arbejdskraft i fiskeindustrien. Spørgsmålet er? Hvor længe er der fisk nok.

I Danmark mangler vi arbejdskraft i landbruget. Et erhverv SF og Enhedslisten vil reducere med 25-35 %.

Grønland og Danmark har på mange punkter skæbnefællesskab, når det drejer sig om naturen.

Vi lever alle af den. I hvilket omfang borgerne forstår det? Det er det tilbagevendende politiske spørgsmål?

I Danmark kan vi have et jordskredsvalg. I Grønland havde de et sneskredsvalg.

Frøken Smillas fornemmelse for sne!

Ved jorden at blive det tjener os bedst. Men de damer Pia og Mai har åbenbart stor fornemmelse for sne!