Venstrefløjsveteran ryster Labourtop

En erfaren venstrefløjspolitiker står lige nu stærkest i kampen om formandsposten i det britiske arbejderparti Labour.
Labours næste formand hedder Jeremy Corbyn, i hvert fald hvis man skal tro på en meningsmåling fra meningsmålingsinstituttet YouGov, der har spurgt Labour-tilhængere om hvem de ønsker skal overtage posten efter Ed Miliband.

43 procent af de adspurgte i målingen ønsker den 66-årige Corbyn og det ryster i den grad partitoppen i partiet, for den aldrende politiker er mere end almindeligt venstreorienteret. Den nærmeste udfordrer, tidligere sundhedsminister Andy Burnham, står til 26 procent, tidligere justitsminister Yvette Cooper står til 20 procent og parlamentsmedlem Liz Kendall står til 11 procent.

En mere uvidenskabelig måling fra hjemmesiden LabourList.org blandt mere end 5000 læsere viste over 70 procents opbakning til Corbyn.

Labours valgsystem betyder, at medlemmerne skal rangere deres stemmer og her står Corbyn så til at tage 53 procent mod Burnhams 47 procent.

En erfaren venstrefløjsaktivist
Jeremy Corbyn har været medlem af det britiske parlament i 30 år og har de i mange år mest gjort sig bemærket som kritiker fra de bagerste rækker. Han

Han blev valgt i 1983, i øvrigt samme år som Tony Blair og Gordon Brown, og har i den tid arbejdet meget med klassiske freds- og solidaritetsspørgsmål, såsom kampen imod apartheid og været meget optaget af konflikterne i Nordirland og Mellemøsten. Corbyn fik masser af opmærksomhed (og endnu mere kritik) da han i 1984 inviterede Sinn Feins leder Gerry Adams til møde i London.

Han er desuden aktiv anti-fascist og har i de seneste år været en skarp kritiker af den europæiske sparepolitik.

Under Blair og Browns regeringer var han det medlem af Labour-gruppen i Underhuset, der oftest stemte imod partilinjen.

Frygter år i opposition
Flere af de mere moderate Labour-folk frygter, at et valg af Corbyn som leder vil sende partiet ud i mørket og langt, langt væk fra magten. De frygter simpelthen at han vil skubbe de midterorienterede vælgere lige i armene på David Camerons konservative parti.

Tony Blair har også været ude og advare medlemmerne om at vælge Corbyn og har sagt, at dem der stemmer på Corbyn ”af hjertet” burde få sig en hjertetransplantation.

John McTernan, der er tidligere særlig rådgiver for Blair, har sagt at målingen er en ”katastrofe” og at de godt 30 medlemmer af parlamentsgruppen, der har bakket Corbyn op, med det ene formål at sikre en bred debat i partiet, er ”idioter”.

Frygter at partiet spaltes
En af Labours helt store donorer, entreprenøren John Mills, der har doneret mere end 1,6 millioner pund til partiet under Ed Miliband frygter, at partiet vil brække over i to dele, som det skete i starten af 80erne, hvor højrefløjen forlod Labour og dannede SDP, der senere fusionerede med de liberale.

En politisk kommentator peger på, at mange af de mere højreorienterede Labourfolk har forladt partiet under Ed Miliband og dem der derfor er tilbage i overvejende grad er ”the true believers”.

Og mens Labours topfolk henholdsvis ryster og raser over Corbyns succes, så synes de borgerlige britiske aviser, at hele situationen er episk morsom. På avisen The Telegraph har en af avisens journalister lavet en guide til konservative vælgere, der ønsker at deltage i Labours formandsvalg og stemme på Corbyn. Og dermed sikre, at partiet bliver helt uønsket ved valget i 2020.

Urafstemningen om hvem der skal være den næste Labourformand slutter den 10. september og lige nu ser det altså ud på, at medlemmerne gør klar til at satse hele partiets fremtid på rød.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce