Venstres Ellen Trane og Sophie Løhdes i kæmpe brøler

Hævder at pulje på 41 millioner kroner til udsatte familier og børnehaver er fjernet – men det er lodret forkert. Politiken og Berlingske sidder tilbage med røde ører
Finansministeriet
'En pulje på 41 millioner kroner om året til, at udsatte familier, børnehaver og vuggestuer kan få besøg af sundhedsplejersker, bliver fjernet i regeringens finanslovsforslag.'

Sådan lød det torsdag morgen i en stort opsat artikel i Politiken under overskriften ”Venstre: Regeringen svigter børn og forebyggelse”. På forsiden af den trykte avis hed det: ”Besøg i hjem skrottes”.

I artiklen retter Venstres børne- og undervisningsordfører, Ellen Trane Nørby, en skarp kritik af regeringens børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S):

”Det er enormt ærgerligt, at en regering ledet af en, der kalder sig børnenes statsminister, skærer med kirurgisk præcision i en bevilling, som skal sikre, at også de mest udsatte børn får en bedre start på livet, siger hun til Politiken torsdag.

Venstres nybagte politiske ordfører, Sophie Løhde, hoppede aggressivt med på sagen og afkrævede på twitter svar fra Socialdemokratiets sundhedsordfører, Ramus Horn Langhoff:

”En styrkelse af den opsøgende sundhedsplejerske til udsatte børn som undervisningsministeren annoncerede i august er da skåret væk fra jeres forslag til finanslov? På jeres FFL eksisterer i hvert fald ikke noget løft af sundhedsplejersker til udsatte børn i alle kommuner,” skrev Løhde onsdag eftermiddag på Twitter.

Blot en halv time senere følger Sophie Løhde op med endnu et tweet – direkte henvendt til Rasmus Horn:

”Du svarer ikke: En styrkelse af den opsøgende sundhedsplejerske til udsatte børn som undervisningsministeren annoncerede i august er da skåret væk fra jeres forslag til finanslov? På FFL eksisterer i hvert fald ik noget løft af sundhedsplejesker til udsatte børn i alle kommuner.”

Rasmus Horn svarer begge V-profiler ved at bede Ellen Trane Nørby erkende, at hendes påstand i Politiken-artiklen er direkte usand:

placeholder

 

Politiken retter

Problemet for Ellen Trane og Sophie Løhde er bare, at de 41 millioner kroner ikke er fjernet.

Det erkender Politiken i en rettelse side 2 fredag morgen i den trykte udgave under rubrikken ”Politiken beklager”:

Redaktionen beklager at have bragt de fejlbehæftede artikler

”Det var imidlertid en fejl: Alle pengene til programmet, der løber over tre år, blev bevilget på sidste års finanslov, og initiativet fortsætter dermed til og med 2021, ganske som planlagt, og Sundhedsstyrelsen har netop haft genopslået puljen med ansøgningsfrist mandag i denne uge. Der er desuden bevilget en million kroner til at få foretaget en vurdering af projektet i 2021. Der har således ikke været tale om, at der har skullet bevilges flere penge til 1.000 dages-programmet på dette års finanslov.

Redaktionen beklager at have bragt de fejlbehæftede artikler.”

Beklagelsen er lagt på politiken.dk onsdag aften.

Politikens netversion af artiklen  er der nu øverst anført:

”I en tidligere version af denne artikel, stod der, at bevillingen til sundhedsplejerskers indsats for udsatte børn er blevet fjernet. Det er rettet til ’ikke videreført’. Politiken beklager fejlen.”

Amalie Kestler, der er indlandschef for Politiken, lægger sig fladt og beklager:

”Det er en klokkeklar fejl, som vi også har beklaget. Vi kommer til at skrive, at bevillingen bliver fjernet. Det er ikke korrekt. Vores research er mangelfuld i det her tilfælde,” siger hun til DR’s Detektor.

Det er en klokkeklar fejl, som vi også har beklaget

Berlingske retter også

Berlingske deltog onsdag i angrebet på den socialdemokratiske børne- og undervisningsminister. Men kl. 12.40 trak Berlingske angrebet tilbage i sin helhed og beklagede over for avisens læsere fejlene:

”Det har tidligere fremgået af denne artikel, at regeringen i finansloven vil ”droppe besøg fra sundhedsplejersken i udsatte familier”. Det er ikke korrekt. I finanslovsudspillet fremgår det, at man ikke forlænger puljen af penge til projektet på dette års finanslov, men efter publicering er Berlingske blevet gjort opmærksom på, at der for finansloven sidste år er afsat en pulje på 45 millioner kroner til området, der skal løbe fra 2019 til 2022. Rettelsen er foretaget 3. oktober klokken 12.40. Berlingske beklager fejlen.”

Berlingske beklager fejlen

DR’s Detektor gennemgik torsdag aften sagen. DR’s Detektor konkluderer, at S-regeringen ikke har fjernet én krone fra puljen:

DR’s Detektor: Ikke én krone fjernet fra puljen

”Af den milliard, VLAK-regeringen afsatte med 1.000-dages-programmet, blev der i 2019 afsat 41 millioner kroner til en ansøgningspulje, som kommunerne kan søge for at kunne tilbyde sundhedsplejebesøg i hjemmet og i dagtilbud frem til 2022.

Og det er altså de 41 millioner kroner, som Ellen Trane Nørby og Rasmus Horn Langhoff slås om på Twitter.

Men der er altså ikke blevet fjernet noget fra puljen, som Ellen Trane Nørby påstår, regeringen 'skærer i'.

Kommunerne har søgt om pengene i år og får dem udbetalt, hvorefter de selv skal forvalte dem frem til 2022.

”Regeringen fastholder dermed prioriteringen afsat med aftale mellem VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti om finansloven for 2019,” skriver Finansministeriet til Detektor.”

Men der er altså ikke blevet fjernet noget fra puljen, som Ellen Trane Nørby påstår

Hvorvidt bevillingen bliver videreført, når den nuværende periode for den udløber i 2022, vides ikke.

DR’s Detektor har talt med Tænketanken Kraka, der forklarer, at der ikke er noget usædvanligt i, at en sådan pulje ikke bliver forlænget med det samme:

”Det har hele tiden været planen, at puljen skulle løbe frem til 2022, så der er intet mærkeligt i, at den nye regering fastholder det på nuværende tidspunkt. Det kan altid forlænge puljen på et senere tidspunkt, hvis de vurderer, at det er nødvendigt,” siger Kasper Hjalager Albrechtsen fra tænketanken Kraka.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Der er noget der hedder reseach. Men de to damer er meget på dupperne Inger s ligeså. Måske styres de lidt af Hjort og Løkke fortsat i kulissen.

Det er lidt pudsigt, hvor travlt alle medier og opposition og støttepartier har, vi har lige haft valg, Folketinget åbnede for tre dage siden og man forlanger faktisk løsninger og svar allerede nu. Og man begynder igen, som sidst i 2015, at tale om V/S statsminsterkandidaten kan slå nuværende statsminister. Hvad med at se resultater i form af arbejde for at de, ting som gavner landet bedst.
Mette F arbejder projektorienteret. Først sættes fingeren på problemerne, så på målet, derpå hvordan når vi det, hvem kan hjælpe / samarbejde med herom, økonomien skal jo passe, og så laves delmål på linien. Hendes taler både d. 1.10 og 3.10 viser vejen og en statsminister som med Løkkes egne ord bliver/tror bliver fremragende, ja det var hans afskedsord til MF.

Annonce