Venstres fupfakta om konkurrenceevnen

Lyttede man kun til højrefløjen, kunne man nemt få den forestilling, at det er fuldstændig umuligt at føre virksomhed i Danmark. Sandheden er dog en helt anden.
Der går ikke en dag uden man kan høre Venstre og resten af den borgerlige lejr råbe på erhvervsskattelettelser, så det bliver ’nemmere at drive virksomhed i Danmark’. Særligt rejser de land og rige rundt for at forklare, at det danske skattetryk er det højeste i hele verden og konkurrenceevnen i Danmark er helt elendigt. Lyttede man udelukkende til højrefløjen kunne man næsten få den tanke, at det er fuldstændig umuligt at føre virksomhed i Danmark.

Skulle man have et tal for konkurrenceevnen, skulle man i stedet tage det samlede resultat, hvor Danmark opnår en placering som nummer 12 i den nyeste rapport og som nummer 8 i den udgave, Venstre bruger.

Men hvis man blot tager en smule flere nuancer med, tegner der sig et fuldstændigt anderledes billede.

I Venstres eget udspil til dette års finanslov, fokuserer de for eksempel på en rapport, der ifølge dem viser at: ”En international undersøgelse placerer Danmark helt nede som nummer 130 ud af 142 lande, når man kigger på skat og konkurrenceevne” (side 8). Helt ærligt, Venstre? Danmark placeret som nummer 130 når det gælder vores konkurrenceevne? Kan lande som Yemen, Burkina Faso og Zimbabwe virkelig matche Danmark?

Læser man rapporten lidt nærmere kan man dog se, at Venstres påstand ikke holder. Der, hvor Danmark ender på en 130. plads, er nemlig på en faktor, der beskrives således: ”Hvilken indflydelse har niveauet for skatter i landet på incitamenterne til at arbejde eller investere (side 455).” Lige meget hvordan man vender og drejer den sætning, så kan denne faktor umuligt ses som et udtryk for en rangering for vores konkurrenceevne. Skulle man have et tal for konkurrenceevnen, skulle man i stedet tage det samlede resultat, hvor Danmark opnår en placering som nummer 12 i den nyeste rapport og som nummer 8 i den udgave, Venstre bruger.

Selvfølgelig skal vi værne om vores virksomheder, og selvfølgelig skal de have så gode vilkår som muligt. Det siger sig selv. Men lad os nu få lidt realisme ind, få nuanceret debatten og forholde os til de fakta, vi nu engang har.

Samtidig er der også dukket en ny rapport frem fra Verdensbanken, der rangerer alle verdens lande i forhold til, hvor nemt det er at drive virksomhed i landet. Skulle man tro DI eller højrefløjen, så burde Danmark jo her være hårdt ramt – især hvis man sammenligner med vores naboer som Sverige og Norge. Men nej, sådan forholder det sig ikke. Danmark er det sted i Europa hvor det er nemmest at drive virksomhed!  På verdensplan er vi endda nummer fem. Det klinger meget hult, når for eksempel Ole Birk Olesen udtaler ” … hvis Danmark skal være en konkurrencedygtig nation, skal erhvervsskatten ned”. Nej, Ole Birk Olesen. Danmark er en konkurrencedygtig nation – det viser de to rapporter. Lad nu være med at gøre ’problemet’ større end det er, blot fordi det passer ind i jeres ideologiske korstog.

Selvfølgelig skal vi værne om vores virksomheder, og selvfølgelig skal de have så gode vilkår som muligt. Det siger sig selv. Men lad os nu få lidt realisme ind, få nuanceret debatten og forholde os til de fakta, vi nu engang har. Det kunne måske endda være en opgave for den højtbesungne fjerde statsmagt at tjekke blot nogen af højrefløjens påstande og dokumentation?


placeholder

Annonce