Venstres skadelige reformkurs

Venstre forsøger at tegne et rosenrødt billede af deres økonomiske politik – men i virkeligheden overlod de et Danmark med røde tal på bundlinjen.
Den seneste reform af efterlønnen er særdeles dyr: En arbejdsløs koster staten 195.000 kr. i dagpenge, mens en efterlønner koster staten 155.000, så statskassen mister 40.000 kr. hver gang en efterlønner i stedet skal på dagpenge.

De ti år Venstre stod i spidsen for Danmark gik det galt. Venstre skabte et lånefinansieret overforbrug, gennemførte en skattereform, der var skadelig for erhvervslivet, og efterlod et stort hul i statskassen. Men alligevel forsøger Kristian Jensen desperat at tegne et andet billede.

Socialdemokratiet viste stor ansvarlighed ved indgåelsen af Velfærdsforliget i 2006, der gradvis øgede efterløns- og pensionsalderen, så den svarede til forøgelsen i levealderen. Men det var ikke nok for Venstre, der helt ville afskaffe efterlønnen. Dette lykkedes dog ikke, men den seneste reform af efterlønnen er særdeles dyr: En arbejdsløs koster staten 195.000 kr. i dagpenge, mens en efterlønner koster staten 155.000, så statskassen mister 40.000 kr. hver gang en efterlønner i stedet skal på dagpenge. Det er over 4 mia. kr. for de godt 100.000 arbejdsløse, vi har i dag.

LÆS OGSÅ: Venstre og den postfaktuelle virkelighed

Venstres folketingsmedlemmer løber nu fra fedtafgift og sukkerafgift, der ligesom Venstres energiafgifter svækkede virksomhedernes konkurrenceevne. Således måtte genbrugsvirksomheden Dalum Papirfabrik dreje nøglen om og andre internationalt ejede virksomheder se udbygningen inden for deres koncern foregå i udlandet. Som påvist i The Global Competitivness Report 2012-2013 tabte Danmark under Venstre international konkurrencekraft. Vi sakkede bagud i forhold til vores konkurrenter.

Ejendomspriserne faldt 10 % og antallet af tvangsauktioner steg til over 5.000 om året og ledigheden satte ny rekordmed med over 100.000 helårsledige.

Venstres skattereform undergravede sammenhængskraften i det danske samfund med skattelettelser på 10 mia.kr. til de rigeste 10 % af befolkningen, medens de 10 % med de laveste indkomster kun fik 1 mia. kr.

Venstres økonomiske politik er heller ikke noget at prale af. Da Venstre overtog regeringsmagten havde staten et overskud på 24,0 mia. kr. (2001), og da de afgav regeringsmagten havde de fået vendt overskuddet til et underskud på 33,1 mia. kr. i 2011. Danmark gik fra gældsafvikling under Socialdemokraterne til gældsopbygning under Venstre!

LÆS OGSÅ: Venstres fupfakta om konkurrenceevnen

Venstres øvrige resultater taler for sig selv: Ejendomspriserne faldt 10 % og antallet af tvangsauktioner steg til over 5.000 om året og ledigheden satte ny rekordmed med over 100.000 helårsledige.

Den socialdemokratisk ledede regering er godt på vej til at få vendt bøtten og trække Danmark ud af VK-regeringens økonomiske hængedyng. Store statslige underskud, gældsopbygning og arbejdsløshedsrekord er afløst af en politik med bedre økonomisk balance, genopretning af konkurrenceevnen og skabelse af nye arbejdspladser.

Det er den reformkurs, Danmark har brug for!

 

Klaus Hækkerup (f. 1943) er cand.polit. og var fra 1988-2011 folketingsmedlem for Socialdemokratiet.

 

 


placeholder

Annonce