Venstres snak om 31 lempelser er rent spin

Venstre taler gerne om regeringens '31 lempelser af udlændingepolitikken', men partiets opgørelse møder hård kritik af flere eksperter på området. Venstre tæller både dobbelt og medtager ændringer, der reelt ikke er lempelser, lyder kritikken.
Så sent som i dag omtaler Venstres næstformand, Kristian Jensen, de såkaldte ”31 lempelser af udlændingepolitikken” på sin Facebook-profil. De påståede lempelser skulle være en af hovedårsagerne til, at vi oplever en stigning i antallet af asylansøgere, og det har været en talelinje for mange af partiets politikere den seneste måneds tid. De 31 lempelser fremgår også på en oversigt i Venstres eget udlændingeudspil fra august måned som udgangspunkt for Venstres nye politik på udlændingeområdet.

Men flere eksperter har kritiseret Venstres opgørelse. Det skriver Politiko.dk. Dels lapper nogle punkter over hinanden, dels er der ikke tale om politisk motiverede ændringer, og dels er ikke alle lempelser reelle lempelser, men blot ændringer.

Ifølge Peter Starup, der er lektor på Syddansk Universitet med speciale i udlændingeret, har man ”lige givet den en tand ekstra, for at det skal se ud af noget”, idet flere af Venstres 31 punkter overlapper hinanden, ligesom flere af dem reelt ikke er lempelser, selv om Venstre påstår det.

En anden specialist i udlændingelovgivning, Marianne Vølund, der sidder i bestyrelsen for Foreningen for Udlændingeretsadvokater, afviser også listens sandfærdighed.

Venstre laver overlap i opgørelsen, er punkterne 8, 14, 15 og 16, som alle er konkrete ændringer i pointsystemet, men Venstre har altså tilføjet afskaffelsen af pointsystemet som punkt 1. Og dermed får Venstre ændringerne til at tælle dobbelt, selv om de fire ændringer reelt er underpunkter til punkt 1.

”Der er ikke tale om 31 lempelser, det er der overhovedet ikke. Listen er for lang, der er punkter, hvor der slet ikke er tale om lempelser, og der er flere punkter, der lapper over. Man har skrevet alting på, men når man eksempelvis skriver pointsystemet på, skal man ikke også skrive de nedenstående punkter, der hører ind under pointsystemet, på. Det er det ene eller det andet,” udtalte hun til Berlingske.

Opgørelse er det rene hokus-pokus
Et konkret eksempel på, at Venstre laver overlap i opgørelsen, er punkterne 8, 14, 15 og 16, som alle er konkrete ændringer i pointsystemet, men Venstre har altså tilføjet afskaffelsen af pointsystemet som punkt 1. Og dermed får Venstre ændringerne til at tælle dobbelt, selv om de fire ændringer reelt er underpunkter til punkt 1.

Et andet kritikpunkt er, at Venstre inkluderer de ændringer af udlændingereglerne, som er ændret enten fordi Danmark modtog kritik fra EU-Kommissionen eller pga. praksis fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol – altså ikke politisk motiverede ændringer fra regeringens maskinrum, men udefrakommende krav om ændringer fra regler og gældende praksis. Det gælder listens punkter henholdsvis 7 og 8 samt 27 og 29.

Et tredje kritikpunkt fra eksperterne er, at 20, 21 og 25 reelt ikke er lempelser, bl.a. statsborgerskabsprøven, som ifølge nogen er blevet lettere, mens den ifølge andre blot er blevet ændret uden forandring i dens niveau. Dermed kan man ikke entydigt kalde det en lempelse.

Tallet 31 er skruet kunstigt højt op og er rent politisk spin. Venstre bruger ofte gerne selv mantraet, at ’en løgn ikke bliver til sandhed af at blive gentaget’. Måske skulle Venstres folketingspolitikere kigge indad og lade dette princip gælde deres egen politik? For de 31 lempelser er altså ikke 31 lempelser, selv om partiets ordførere er gode til at gentage talelinjen i medierne.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce