Venstres åbenheds-hykleri

Mads og Monologen: Venstre forlanger mere åbenhed fra medierne. Men åbenheden gælder ikke for Venstre selv og deres venner.
I den forgangne uge har Venstre kastet sig ind i kampen for åbenhed. I hvert fald kunne partiets medieordfører, Britt Bager, fortælle, at Venstre ønsker, at danske mediechefer skal offentliggøre deres løn. Samtidig kastede statsminister Lars Løkke Rasmussen sig ud i et twitter-skænderi med Ekstra-Bladets chefredaktør Poul Madsen, fordi sidstnævnte ikke ville afsløre sin løn.

Årsagen – eller skal man sige figenbladet – til Venstres ønske om restriktioner og kontrol med pressen er, at medierne får mediestøtte. Derfor skal offentligheden selvsagt have mulighed for at se, at deres skattekroner også går til at betale cheflønninger, synes Venstre.

Mens Venstre således ikke har problemer med at forlange åbenhed af privatansatte mediechefer, er sagen dog en anden, når snakken falder på Venstre selv.

Ingen åbenhed fra Venstre selv
Venstres ønske om åbenhed gælder således ikke, når deres folketingsmedlemmer skal oplyse om deres egne økonomiske interesser. Mens alle folketingsmedlemmer hos Socialdemokratiet har oplyst vælgerne om hvilke virksomheder, de måtte have økonomiske interesser i, forholder det sig ganske anderledes hos Venstre.

Hos Venstre er det nemlig undtagelsen snarere end reglen, at folketingsmedlemmerne oplyser om, hvilke virksomheder, de ejer aktier eller anparter i.

Det er – ifølge Venstre – simpelthen vigtigere at vide, hvad chefredaktører får i løn, end om vores folketingspolitikere har økonomiske interesser i de beslutninger, de træffer på vegne af os alle sammen? Mageløst. Slet og ret mageløst.

Betal dig fra åbenhed
Lukketheden stopper dog ikke ved de enkelte folketingsmedlemmer fra Venstre. Der er også total beskyttelse mod åbenhed, hvis man ønsker at betale penge til det gamle bondeparti.

Her i kongeriget er lovgivningen sådan, at hvis partier modtager støtte på over 20.000 kroner, skal det fremgå af partiets årsregnskab. Men hvis man ikke bryder sig om dén åbenhed, har Venstre selvfølgelig også en kur mod det. Man kan bare melde sig ind i ”Den Liberale Erhvervsklub”, hvor virksomheder og forretningsfolk anonymt kan indbetale penge.

Erhvervsklubben sørger så for at betale pengene videre til Venstre. Så er Venstre kun forpligtet til at opgive, at pengene kommer fra ”Den Liberale Erhvervsklub”. Men hvem der egentlig har indbetalt pengene til at starte med, kommer offentligheden således aldrig til at vide.

Morsomt er det således også, at Venstres argument for, at mediechefernes løn skal være offentlig er, at medierne modtager mediestøtte. Hvis det er det afgørende, så skal danskerne vel også vide, hvad de danske landmænd tjener? De får jo landbrugsstøtte.

Nej, det er fjollet, det ved vi jo godt ikke sker. Vi har efterhånden lært, at der er to forskellige regler for åbenhed. Én slags regler, der gælder for Venstre og deres venner. Og en anden slags regler, der gælder for alle andre.

Mads Havskov Hansen er stud.jur og skriver "Mads og Monologen" på Netavisen Pio.
Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce