Annonce

Verden kan være ved at lukke ned igen og beskæftigelsen stiger igen

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til vores nyhedsoverblik, hvor vi hver dag samler en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder.

Denne dag kan byde på nyheden om, at det går den forkerte vej med smitten i Europa, og at Danmark derfor meget snart kan være tilbage til situationen i marts, hvor Udenrigsministeriet frarådede rejser til hele verden. At beskæftigelsen igen steg i august. At en række af ungdomspartiernes formænd, efter en TV 2-dokumentar om overgreb, lover, at partierne har lært af de sager. Og så skulle et radikalt folketingsmedlem angiveligt pønse på at stifte et nyt parti

Tak fordi du læser med.

 

Hele verden kan snart være lukket ned igen

Det går den forkerte vej med smitten i det meste af Europa, og derfor kan Danmark meget snart være tilbage til situationen i marts, hvor Udenrigsministeriet frarådede rejser til hele verden.

Sådan lyder det fra Erik Brøgger, der er direktør for Borgerservice i Udenrigsministeriet, skriver Ritzau ifølge Jyllandsposten.

”Vi kan meget snart - måske i morgen (torsdag, red.), hvor vi opdaterer rejsevejledninger igen - komme i en situation, som vi havde 13. marts, hvor hele verden er orange,” siger Erik Brøgger.

I øjeblikket fraråder Udenrigsministeriet rejser til stort set hele verden med undtagelse af Cypern, Grækenland, dele af Sverige samt Tyskland og Norge - for de to sidstnævnte er der dog visse krav om karantæne ved ankomst.

Udenrigsministeriet opdaterer rejsevejledningen hver torsdag. På grund af stigende smittetal står rejsevejledningen til at blive ændret, så rejser til Tyskland og Cypern også frarådes.

Dermed er Danmark ikke langt fra situationen 13. marts, hvor Udenrigsministeriet begyndte at fraråde rejser til hele verden. Først i juni blev der lempet på rejsevejledningerne.

De danske myndigheder fraråder rejser til et land, hvis der er over 30 nye smittetilfælde om ugen per 100.000 indbyggere.

For at et land igen skal åbne, skal der være under 20 smittede per 100.000 om ugen.

Læs hele historien her.

 

Beskæftigelsen steg igen i august

Igen i august steg beskæftigelsen med 15.000 lønmodtagere ifølge Danmarks Statistik.

Det var dermed tredje måned i træk, at der blev flere beskæftigede. Forud det gik dog tre måneder med rekordstore fald, og de fald er endnu ikke indhentet, oplyser Danmarks Statistik.

I marts, april og maj faldt beskæftigelsen med 79.000 personer. Det kom som en reaktion på nedlukningerne i marts og april.

Fra juni og til og med august er beskæftigelsen steget 41.000 lønmodtagere.

Dermed er der stadig 38.000 færre lønmodtagere, end før faldet startede i marts.

Læs hele historien her.

 

Partiformænd efter TV 2-dokumentar om overgreb: Vi har lært af de sager

Der skal gøres op med sexisme og seksuelle krænkelser i dansk ungdomspolitik.

Sådan lyder det fra formændene for Dansk Socialdemokratisk Ungdom (DSU) og Liberal Alliances Ungdom (LAU), efter at TV 2 Dokumentar gennem halvandet år har researchet problemets omfang i de danske ungdomspartier.

Det skriver TV2.

”Forældre skal have tillid til, at de kan sende deres børn ned til os,” siger Frederik Vad Nielsen, der er formand for DSU.

”Unge mennesker, der brænder for politik, skal have tillid til, at de kan komme og forandre verden i vores politiske organisation,” siger han.

Dokumentaren ”Partiernes skjulte overgreb” sendes i tre afsnit. Det første afsnit kan ses torsdag klokken 20.00 på TV 2 eller på TV 2 PLAY.

I dokumentaren beretter ni unge kvinder om episoder, hvor de er blevet seksualiseret og krænket verbalt på kurser, møder og ved fester i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), Venstres Ungdom (VU), Liberal Alliances Ungdom (LAU) og i partiet Alternativet.

Flere af kvinderne fortæller også om deciderede overgreb, eller at de har følt sig presset til sex.

Episoderne fandt sted i perioden mellem 2011 og 2017, hvor de var mellem 14 og 19 år gamle. Flere af episoderne er blevet efterforsket af politiet, men ingen personer er blevet dømt skyldige i sidste instans.

Kvinderne står frem, fordi de mener, der er et generelt problem med en usund kultur i de danske ungdomspartier, som der er behov for at gøre op med.

Læs hele historien her.

 

Medie: Jens Rohde arbejder på nyt parti

Den voldsomme uro hos Radikale Venstre har fået Jens Rohde til at lede efter nye græsgange.

Derfor spørger han i disse dage adskillige politikere med og uden sæde i Folketinget, om de vil være med til at stifte et nyt midtersøgende socialt liberalt parti.

Det skriver Ekstra Bladet.

Avisen har således talt kilder med viden om Jens Rohdes ageren og konkret drømmer han om at lokke blandt andre Martin Lidegaard (R), Christina Egelund (eks-LA/Fremad), Britt Bager (V) og Lars Løkke Rasmussen (V) med ombord.

Siden 8. oktober - dagen efter Morten Østergaards exit og Sofie Carsten NIelsen på et dramatisk gruppemøde i Den Sorte Diamant vandt et kampvalg om posten som politisk leder i partitet - har Jens Rohde barslet med sine idéer om dannelsen af det nye parti.

Sofie Carsten Nielsen kunne erklære borgfred i Radikale Venstre efter et krisemøde i søndags, men det har tilsyneladende ikke lagt en dæmper på Jens Rohdes arbejdsiver i projektet om et nyt parti.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har han så sent som i denne uge været i aktion på de indre linjer i håbet om at realisere det, han betegner som et nyt projekt.

Bestræbelserne på at danne et nyt parti fik kun yderligere næring, da Andreas Steenberg tirsdag blev politisk ordfører for Radikale Venstres folketingsgruppe.

Den beslutning er Jens Rohde og Martin Lidegaard ifølge Ekstra Bladets efterretninger utilfredse over, fordi beslutningen ikke er blevet drøftet folketingsgruppen.

Ekstra Bladet har været i kontakt med alle de nævnte politikere, men ingen ønsker at udtale sig til citat.

En bemærker dog, at vedkommende først ønsker at deltage i dannelsen af et nyt parti, hvis et sådant når en vis flyvehøjde.

Jens Rohde afviser over for Ekstra Bladet i en sms, at han arbejder på at lave et nyt parti. Desuden peger han på, at valget af Andreas Steenberg som De Radikales politisk ordfører skete i enighed.

Læs hele historien her.

 

Internt S-drama tager historisk drejning efter kaosmøde

Et sjældent syn vil i november måned åbenbare sig for de socialdemokratiske vælgere i Ishøj Kommune.

Det skriver TV2.

Her skal de nemlig vælge spidskandidat frem mod kommunalvalget næste år, og denne gang er der hele tre kandidater at vælge imellem - nemlig den nuværende borgmester Ole Bjørstorp (S), byrådsmedlem Merete Amdisen (S) og byrådsmedlem Annelise Madsen (S).

Det står klart, efter at der var sidste frist for at melde sit kandidatur mandag.

Det er første gang i Ishøj Kommunes 45-årige levetid - hvor Socialdemokratiet i alle år har siddet tungt på magten - at der er mere end en kandidat til borgmesterposten i Socialdemokratiet.

Det sker efter et år, hvor dramaet internt i partiet bare er eskaleret mere og mere.

Det er ifølge formand for den socialdemokratiske partiforening i Ishøj, Henning Bjerre, usædvanligt, at der er to udfordrere til Ole Bjørstorp.

”Der har været uro i Socialdemokratiet i Ishøj i en længere periode, og det har udmøntet sig i tre forskellige bud på, hvem der ønsker at blive borgmesterkandidat,” siger Henning Bjerre til TV 2 Lorry.

Siden 1985 har Socialdemokratiet haft absolut flertal i Ishøj Kommune. Dermed har spidskandidaten for Socialdemokratiet været så godt som sikker på at blive borgmester de seneste 35 år i den vestegnske kommune.

Den siddende borgmester, Ole Bjørstorp, er blevet valgt fem gange og har været borgmester i 19 år. Han meldte sidste år ud, at han “opstiller som borgmesterkandidat ved kommunalvalget i 2021 for Socialdemokratiet i Ishøj.”

Det skrev han på Facebook uden at være blevet valgt som spidskandidat for Socialdemokratiet, og det vakte stor opstandelse internt i partiet. Ole Bjørstorp var nemlig ikke blevet valgt som spidskandidat for Socialdemokratiet.

En måned senere var Ole Bjørstorp med til at vælte partikollega Merete Amdisen (S) som gruppeformand på rådhuset i et stort internt drama.

Få dage efter valgte Merete Amdisen så at stille op som spidskandidat.

Og i slutningen af september i år har byrådsmedlemmet Annelise Madsen også bebudet, at hun nu går efter magten.

Læs hele historien her.

 

Ellen Trane Nørby går efter borgmesterposten i Sønderborg

Folketingsmedlem og tidligere minister Ellen Trane Nørby vil være Venstres borgmesterkandidat i Sønderborg Kommune.

Det skriver JydskeVestkysten.

Det kan dog blive noget af en udfordring for den tidligere sundhedsminister. Socialdemokratiet står godt i meningsmålingerne, mens Venstre er gået tilbage siden valget.

Hun udfordrer samtidig socialdemokraten Erik Lauritzen, der var tæt på absolut flertal ved seneste kommunalvalg.

”Jeg har fået virkelig mange opfordringer, og nu er tiden der, hvor jeg gerne vil lægge mit politiske engagement på at styrke den by og det område, jeg bor i og holder så meget af,” siger Ellen Trane Nørby til JydskeVestkysten.

Hun bor med sin samlever og to børn i Sønderborg og pendler til sit arbejde i Folketinget.

For et år siden stillede hun op til posten som næstformand i Venstre, men tabte til Inger Støjberg (V), der fik stor opbakning.

Kort efter kommunalvalget i 2017 slog Peter Hansen (V) fast, at han ikke ville forsøge sig som partiets spidskandidat i Sønderborg efter endnu et nederlag.

Ellen Trane Nørby får dog svært ved at sikre sig et borgerligt flertal på 16 mandater.

Ved kommunalvalget i 2017 fik Socialdemokratiet 15 af 31 pladser i Sønderborgs Byråd. Venstre måtte nøjes med syv mandater og Dansk Folkeparti tre.

Ellen Trane Nørby har siddet i Folketinget i knap 16 år og er tidligere undervisningsminister og sundhedsminister.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet