Vestager fortsætter vendetta mod finansskat

De Radikale vil aldrig acceptere en transaktionsskat, også selvom den er global. Derfor gør partiet nu gør alt, hvad de kan for at forhindre den, mener DSU-formand Alexander Grandt.
Er virkeligheden den, at de Radikale aldrig vil accepterer en transaktionsskat, også selvom at den er global, og at partiet nu gør alt hvad man kan, for at forhindre den?

Først havde regeringen ingen ideologisk modstand mod finansskatten, nu kan Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (Rad.V.)  ikke afvise et sagsanlæg mod de 11 EU-lande, der ønsker strammere finansregulering. Har regeringen alligevel en vendetta mod finansskatten?

Skuffelsen var stor i progressive kredse, da regeringen tilbage i 2012 annoncerede, at den ikke ville være med til at arbejde for en europæisk finansskat. S og R satte dermed Danmark ud af den progressive alliance af 11 EU-lande, heriblandt Frankrig, Tyskland og Italien, som siden har arbejdet hen imod etableringen af en skat på finansielle transaktioner.

Dengang forklarede Margrethe Vestager, at regeringen skam ikke var principielle modstandere af en finansskat, og at man ikke havde noget imod, at andre EU-lande arbejdede videre med idéen. Nu viser det sig så, at Vestager ikke kan afvise dansk deltagelse i en retssag ved EU-domstolen for traktatbrud mod de lande, der har besluttet at spekulanterne også skal bidrage til samfundskassen.

Når Danmark nu ikke har nogen principiel modstand mod finansskatten, så undrer det mig, at regeringen åbenbart overvejer at forhindrer et af de mest omfattende forslag til forhindring af den uhæmmede spekulation i derivater og værdipapirer. Regeringens mål er en global skat på finansielle transaktioner. Skal den etableres, må nogen jo gå forrest. Det er og bliver trist, at den danske regering ikke vil være med til at sætte en stopper for den hensynsløse spekulation, der har kastet millioner af mennesker ud i arbejdsløshed og fattigdom. Og at den nu vil forhindre øvrige lande i at gøre det rigtige.

Er virkeligheden den, at de Radikale aldrig vil accepterer en transaktionsskat, også selvom at den er global, og at partiet nu gør alt hvad man kan, for at forhindre den?

Ifølge Vestager, så har Danmark betinget sig, at de 11 eurolandes samarbejde ikke uhensigtsmæssigt påvirker de finansielle markeder i andre EU-lande uden for samarbejdet. Spørgsmålet er, hvad den radikale leder forstår ved uhensigtsmæssigheder. For hele fidusen ved finansskatten er jo, at den skal være med til at begrænse de hurtige handler med værdipapirer. Det er formegentlig en uhensigtsmæssighed for finansmarkederne, men ikke for samfundsøkonomien.

Finansskat vil være med til at stabilisere økonomien og sikre, at penge flyttes fra skruppelløs spekulation til reelle investeringer i realøkonomien. Vestagers reaktionære leflen for storkapitalen klæder ikke Danmark. Danmark skal ikke være med til at forpurre et af de vigtigste værn mod en ny finanskrise.

Alexander Grandt er Kommunikationschef i tænketanken Cevea. 


Flere artikler om emnet

Annonce