Annonce

Vestager kan blive en megakommissær

Vestager har med sin nye post alle muligheder for at påvirke et politisk ressortområde, der er uoverskueligt stort og vedrører ikke bare medlemslandenes forpligtelser, men også vilkårene for private borgere og virksomheder.
Da Margrethe Vestager blev afsløret som dansk bud på en ny EU-kommissær, blev det hurtigt spået, at den radikale minister ville blive stillet en tung post i udsigt. Såvel politikere og EU-eksperter bifaldt, at Vestager ville ”ligge i toppen af hierarkiet,” når hun de næste fem år skal være øverste ansvarshavende for overholdelse af EU’s konkurrenceregler. Men hvad kommer den nye EU-politiker overhovedet til at beskæftige sig med?

En af de tunge drenge
Konkurrencekommisærens fornemmeste opgave er at sikre medlemslandenes overholdelse af Traktatens bestemmelser om konkurrence i det indre marked. Medlemsstaterne er forpligtede til selv at udforme nationale regler, der skal sikre overholdelse af Traktatens hensyn og formål, hvor vi i Danmark har vores egen konkurrencelov og Konkurrencerådet, der bl.a. har kompetence til at pålægge virksomheder meget store bøder, såfremt de hindrer den frie konkurrence. I Konkurrencerådets praksis er det absolut ikke uhørt, at der udstedes bøder på flere millioner, hvis blot en aftale mellem flere parter potentielt – eller hypotetisk – har kunnet begrænse den frie priskonkurrence. Men et blindt liberalistisk tågesyn, hvor al konkurrence er absolut, bliver heldigvis stærkt kompromitteret af kravet om, at alle afgørelser skal ske af hensyn til forbrugerens stilling.

Vestager kan i bund og grund blive, hvad hun selv ønsker at være. Det er fuldkommen ubestridt, at posten som konkurrencekommissær er en af de mest fundamentale i hele EU-kommissionen

Hensynene bag det konkurrenceretlige regelsæt er nærmest symbiotisk nært beslægtede med det indre marked, der varetages af en selvstændig kommissær. Til tider kan det endda være svært at adskille de to fagområder, der har til formål at sikre den uhindrede handel mellem medlemsstaterne.

Vestager kommer til at sætte sig på kompetencen inden for et ressort, der vedrører enorme forpligtelser for ikke bare medlemsstaterne, men også deres private borgere og virksomheder.

Det kan Vestager blive
Ressortområdet for det nyligt overtagne konkurrencekommissariat er gigantisk og ved første syn nærmest uoverskueligt. Forbuddet mod karteldannelser, hvor man f.eks. på det danske marked dårligt kan spore nuancer i prisfastsættelsen af f.eks. VVS-produkter og -ydelser. Kampen mod de største virksomheder, der udnytter deres dominerende rolle på markedet til for egen vindings skyld at tryne deres mindre konkurrenter og skrue prisen i vejret på forbrugernes bekostning.

Vestager kan i bund og grund blive, hvad hun selv ønsker at være. Det er fuldkommen ubestridt, at posten som konkurrencekommissær er en af de mest fundamentale i hele EU-kommissionen, og at der derfor er meget store beføjelser at anvende, hvis kommissæren altså vælger at gøre det. Spørgsmålet, der efterfølgende står tilbage, er derfor blot, i hvilken grad den nye danske kommissær vil gøre sin indflydelse gældende, når nu kompetencen til at påvirke de europæiske samfund er serveret på et sølvfad.

Vælger Vestager som ansvarshavende politiker at føre sag mod Google, kan koncernen meget vel ende med en bødestraf på 10 % af omsætningen – rundt regnet 30 mia. kr.

Overfor hende står bl.a. sagen om mastodontsøgetjenesten Google, der mistænkes for at have anvendt ulovlige vilkår og misbrugt deres dominerende stilling på markedet. Vælger Vestager som ansvarshavende politiker at føre sag mod Google, kan koncernen meget vel ende med en bødestraf på 10 % af omsætningen – rundt regnet 30 mia. kr.

Også mere jordnære sager for helt ordinære mennesker og små og mellemstore virksomheder kan risikere at blive påvirket – i den ene eller anden retning – af den næste konkurrencekommissær. Tag blot sagen om køreskolerne i Aalborg. Fem små køreskoler gik uvidende om reglerne sammen i et såkaldt joint venture og reklamerede med en fælles pris på et kørekort til personbil – en klokkeklar overtrædelse af forbuddet mod konkurrencebegrænsende aftaler og bøder på samlet 125.000 kr.

Så, Margrethe, skeen er i din hånd. Du har den største magt, man i et nogenlunde demokratisk miljø kan tænke sig. Som både lovgiver, forvaltning og anklager. Jeg tror, at du kommer til at fylde dine sko godt ud.

Esben Korsgaard Poulsen (f. 1992) er stud.jur. og arbejder desuden hos domstolene og med forskning.


Flere artikler om emnet