Vestager ville dræne lærernes strejkekasse for hver én krone

Den radikale partiformand var politisk hardliner i lærerkonflikten. Hun var ifølge ny bog klar til at fyre minister og udsulte lærernes opsparing
Medierne har den seneste halvanden uge haft travlt med den nye bog ”Søren og Mette i benlås”, som handler om lærerkonflikten tilbage i 2013. Særligt den tidligere formand for SF, Anette Vilhelmsen, har fået taletid med sit budskab om, at lockouten var aftalt spil.

Mens Anette Vilhelmsen, der både opgav regeringen, dansk politik og senest sit medlemskab af SF, har fyldt meget i medierne, så har der været mere tavst omkring Radikale Venstre og Margrethe Vestager, som ellers havde en toneangivende rolle i SRSF-regeringen som økonomi og indenrigsminister samt vicestatsminister.

Den hårdeste modstander af Danmarks Lærerforening
I den nye bog ”Søren og Mette i benlås”, som er skrevet af den tidligere Cavlingprisvinder Anders-Peter Mathiasen, der i 2015 udgav den anmelderroste bog ’Det bedste bud’ om DONG-sagen, beskrives det interne forhandlingsklima i SRSF-regeringen fra tæt hold. Der var betydelige uoverensstemmelser om især det lovindgreb, der endte med at afslutte konflikten.

Natten til den 25. april var lyset, ifølge Anders-Peter Mathiasens kilder, tændt i Statsministeriet til en særdeles ophedet diskussion i mellem statsminister Helle Thorning-Schmidt, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager og den relativt nytiltrådte erhvervs- og vækstminister Anette Vilhelmsen.

Vestager nægtede at bøje sig og  ”…ville lade skolekonflikten køre, indtil der ikke var en krone tilbage i lærernes konfliktkasse.”

Kernen i skænderiet var Vestager nægtede at bøje sig og  ”…ville lade skolekonflikten køre, indtil der ikke var en krone tilbage i lærernes konfliktkasse.”

Ifølge Anders-Peter Mathiasen, så var De Radikale og særligt Vestager ”den hårdeste modstander af, at  Danmarks Lærerforening som fagforening skulle få noget ud af sin manglende vilje til at rette ind efter de politiske magtforhold”.

Når man forholder De Radikale direkte med de udsagn, der fremgår af bogen, så lyder svaret fra partiets pressetjeneste: "Vi ønsker ikke at kommentere på en anonym kilde, der frembringer en udokumenteret påstand".

Regeringsindgreb måtte ikke skygge vækstudspil
Som en anden begrundelse for Vestagers kritiske position nævner bogen hvordan den radikale økonomi- og indenrigsminister øjensynligt var optaget af, at lærerkonflikten ville løbe med opmærksomheden fra hendes vækstplan: ”Et regeringsindgreb ville komme samtidig med vedtagelsen af regeringens store vækstplan og tage positiv opmærksomhed fra en reform, der rykkede rundt på 185 milliarder kroner”. Lød Vestagers arguments ifølge Anders-Peter Mathiasens kilder.

Et regeringsindgreb ville tage positiv opmærksomhed fra en reform, der rykkede rundt på 185 milliarder kroner

Der fremgår dermed to forklaringer på Vestagers motiver i Mathiasens bog, der dels handler om hævn for manglende forhandlingsvilje og dels om at forhindre at et vækstudspil bliver glemt i mediestrømmen.

Jelved: ’Det var lige ved, at jeg blev fyret som minister’
Men det var ikke kun på selve natten før regeringsindgrebet, at Margrethe Vestager havde ytret meget klare holdninger om konflikten med lærerne. Den daværende kulturminister Marianne Jelved fik måneder forinden én over næsen fra sin partiformand.

Den daværende kulturminister Marianne Jelved fik måneder forinden én over næsen fra sin partiformand.

”Jeg håber, at Anders Bondo vinder”, havde Marianne Jelved ordret formuleret sig ved en tale til Den Danske Publicistklub den 6. marts 2013. Begrundelsen for kommentaren, der ifølge Anders-Peter Mathiasen havde vakt stor opsigt, var, at Marianne Jelved roste formanden for Danmarks Lærerforening, fordi han ville fortsætte forhandlingerne og ”troede på, at man kunne tale sig til rette”. Som begrundelse forklarer den daværende kulturminister sin udtalelse med, at kun var bekymret for demokratiet og den manglende forhandlingsvilje.

Som Jelved selv erindrer optrinnet i bogen ”Søren og Mette i benlås”, så kom der ”…en SMS fra Margrethe Vestager om, at jeg øjeblikkeligt skulle dementere den sag. Det var en lodret ordre fra regeringens top”. Og den daværende kulturminister tilføjer i dag: ”Det var lige ved, at jeg blev fyret som minister”.

Danmarks Lærerforening har på forhånd aftalt med Politikens Forlag, som er udgiver af bogen 'Søren og Mette i benlås', at de aftager 3000 eksemplarer af bogen.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook