Annonce

Vi anbefaler: 3 skarpe bøger, der gør dig klogere på de fem forbandede år

I dag er det 75 år siden, at Danmark blev befriet fra den tyske besættelsesmagt. Katrine Lester anbefaler tre skarpe bøger om 2. verdenskrig.
Den historisk interessede og ivrige læser Katrine Lester, giver hermed 3 anbefaliger på gode bøger, hvor man kunne starte, hvis 75 året for befrielsen inspirere til mere.

Christian Aagaard: Bombemål Shellhuset

Operation Karthago er det stof, myter er gjort af. Gestapos arkiv befandt sig på Shellhuset i København, hvor nazisterne havde placeret fængslede danske modstandsfolk på øverste etage som levende bombeskjold. 21. marts slog briterne til ved en spektakulær aktion, hvor bombefly sønderbombede Shellhuset.

Arkivet blev tilintetgjort og mange modstandsfolk slap ud med livet i behold. Men aktionen var ikke kun en succes, for ved en fejl blev også den franske skole på Frederiksberg bombemål, og det kostede 114 mennesker livet – heraf 86 børn i en af de værste katastrofer på danske jord nogensinde. Bombemål Shellhuset er velskrevet, saglig og fortæller om baggrunden for angrebet, selve dagen og hvad konsekvenserne blev. Dertil kommer en flot billedside.

Christian Aagaard:  ”Bombemål Shellhuset – og katastrofen ved Den Franske Skole.”   352 sider Forlag: Lindhardt og Ringhof.

Daniel Mendelsohn: De mistede

I ”De mistede” forlader vi Danmark og bevæger os til vore dages Ukraine, hvor journalisten Mendelsohn forsøger at finde ud af, hvad der skete med hans bedstefars jødiske familie under krigen. De er seks skæbner ud af de seks millioner jøder, der omkom i holocaust. Jagten på øjenvidner til nazisternes brutalitet bringer forfatteren kloden rundt, fra Ukraine til Australien og endda København for at samle vidnesbyrd om, hvordan og hvornår de enkelte familiemedlemmer blev myrdet. De mistede fortæller historien om hans søgen efter deres skæbne, og dermed også historien om hvordan folkemordet fandt sted ude i landsbyerne i Østeuropa.

Daniel Mendelsohn: ”De mistede”. 655 sider. Gyldendal

Niels Wium Olesen: Modstand

I bakspejlet ser vi modstandsbevægelsen som en samlet enhed, der kæmpede for én ting. Virkeligheden var mere nuanceret, og for de forskellige modstandsgrupper havde forskelligt politisk udspring, og de var kun enige om at smide nazisterne ud. Når det kom til hvordan Danmark skulle indrettes efter krigen, var der store forskelle mellem hvad de enkelte grupper ønskede og hvad de arbejdede hen imod. De borgerlige og socialdemokratiske grupperinger ønskede en tilbagevending til før besættelsen, mens kommunisterne drømte om – og troede på – den store samfundsomvæltning.

”Modstand” fortæller historien om den blandede modstandsbevægelse, og er en del af Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier, der hver måned udgiver en bog på kun 100 sider om et emne fra vores historie. Olesen fortæller kompetent og veloplagt om en lidt overset vinkel på kampen for Danmarks befrielse.

Niels Wium Olesen: ”Modstand”. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag.


Flere artikler om emnet