Annonce

’Vi håber, men stoler ikke længere på, at Polen bliver i EU’

EU-chef Donald Tusk retter knivskarpt skyts imod den polske regering. Han frygter, at Polen kan blive det næste land, der forlader unionen.
Det nationalkonservative parti Lov og Retfærdighed vil formentlig hive Polen ud af EU, så snart landet holder op med at være netto-modtager af EU-midler. Det siger formand for det europæiske råd, Donald Tusk, som selv er tidligere polsk premierminister, i et interview med den polske avis Tygodnik Powszechny onsdag.

”Jeg er slet ikke i tvivl om, at for PiS (partiet Lov og Retfærdighed, red.) er det et mål at ’befri’ polsk politik fra byrden af EU,” siger Donald Tusk.

Interviewet kommer i kølvandet på, at EU har rettet en række anklager imod den polske regering, som man i Bruxelles ikke mener overholder minimumskravene til et demokrati. For første gang i unionens historie har Kommissionen aktiveret den såkaldte artikel 7-procedure, som er EU’s tungeste våben imod et medlemsland, og som kan medføre en række sanktioner.

En folkeafstemning kan komme
Siden partiet Lov og Retfærdighed vandt regeringsmagten i Polen efter valget i 2015, har landet vedtaget 13 love, som EU-Kommissionen mener strider de grundlæggende demokratiske principper.

En udtræden af EU er næppe forestående, da der blandt befolkningen er udbredt opbakning til det polske medlemskab. En meningsmåling fra foråret viste, at kun 13 procent af den polske befolkning ønsker at melde sig ud, dog ønsker hele 51 procent en folkeafstemning om EU- medlemskabet. Men Donald Tusk mener, at befolkningens opbakning til projektet kan begynde at vakle:

”For PiS er fordelene ved EU-medlemskabet udelukkende relateret til økonomi,” siger Tusk og uddyber, at ”jeg kan sagtens forestille mig en situation, hvor Polen pludselig er blandt de lande, der betaler mere, end de modtager, og hvor den polske regering vil føle, at det er på tide at spørge det polske folk, om de stadig ønsker at blive i EU.”

Polen er et af de lande, der modtager flest støttemidler fra EU. Frem til 2020 står landet til at modtage 7,5 milliarder euro i form af blandt andet strukturfondsmidler og landbrugsstøtte.

På et møde mellem den nye polske premierminister, Mateusz Morawiecki, og kommissionsformand Jean-Claude Juncker tirsdag denne uge afviste Jean-Claude Juncker dog spekulation om, at man vil begynde at skære i støtten til Polen – han opfordrede derimod til dialog og samarbejde: ”Jeg tror, at EU skal trække vejret med to lunger, den østlige og den vestlige,” sagde han før mødet i Bruxelles.

Polens tvillingedans med Putin
Donald Tusk var premierminister fra 2007 til 2014 og har igennem lang tid åbent kritiseret partiet Lov og Retfærdighed, som han mener helt bevidst arbejder på at svække Polens position i EU. Partiet har tilsvarende aktivt modarbejdet genvalget af Donald Tusk som formand for det europæiske råd.

”I Bruxelles er der stadig et stort håb om, at Polen vil blive i unionen, jeg vil ikke sige tillid, for den er allerede død,” siger Donald Tusk og anklager partiet og dets leder Jarosław Kaczyński for ikke at ville acceptere nogen begrænsninger af deres magt og for at være fascinerede af ”en politisk filosofi om, at magthavere er hævet over loven.”

Den tilgang kan ende med at komme Putin til gode, mener Donald Tusk:

”Stort set alt det som det regerende parti i Polen foreslår i centrale politiske spørgsmål passer med Moskvas offentligt formulerede interesser og forventninger.”

”Jeg kunne nævne en lang række sager, hvori PiS og Moskva deler synspunkt og mål, som tvillinger,” siger han og refererer til domstolenes (u-)afhængighed, synet på liberale demokratier og seksuelle minoriteters rettigheder.


Flere artikler om emnet