Vi skal have en debat for at overleve

Hvis vælgerne ikke skal være i tvivl om, hvor Socialdemokraterne står, så skal vi have en bred og åben debat. Sådan sagde tidligere minister og politisk ordfører, Kjeld Olesen, i en debat med Peter Hummelgaard.
”For mig at se, så er partiet nu lige så topstyret, som det var, dengang jeg kom med under H.C. Hansen.”

Sådan sagde tidligere, socialdemokratisk minister og politisk ordfører, Kjeld Olesen, da Socialdemokraterne i Sundbyøster i går inviterede til fyraftensdebat om partiets fortid, nutid og fremtid.

For det ser ikke nemt ud, hvis man kaster et blik på meningsmålingerne. Socialdemokraterne ligger stadig under valgresultatet fra 2011, og målet med debatten i går var at tage ved lære af historien. Ikke for nostalgiens skyld, men for at indstille det ideologiske pejlemærke. Og ifølge Pios egen chefredaktør og folketingskandidat Peter Hummelgaard, som også deltog i debatten, er tiden til det:

”Krisen gør, at vi lige nu ligger i et grundlæggende politisk slagsmål om, hvad det er for et samfund, vi vil have i fremtiden. Og i min optik ligger vinderstrategien i en modernisering af velfærdsstaten, hvor man fortsat omfordeler goderne og dermed fortsat skaber lighed og solidaritet i samfundet.”

Vi har brug for djævlens advokat
Godt og vel 20 mennesker deltog i debatten. Men på trods af de hyggelige rammer med varm gløgg og æbleskiver, så var det svært for de fremmødte ikke at lege djævlens advokat: Kan vi overhovedet få solidariteten igen i det moderne samfund, som I siger? Har vi ikke nået målet, når vi nu forsvarer vores politik med ord som nødvendighed? Og er det ikke umuligt at sammenligne datidens socialdemokratiske politik med det, der foregår nu?

Spørgsmålene bragte dog ikke debattørerne ud af fatning. Nej, Kjeld Olesen var ligefrem glad for, at nogle ville lege djævlens advokat:

”Jeg savner, at vi har en ordentlig debat i det her parti. Vi har et medlemsblad, ja, ja, med information oppefra og ned. Det er det. Men vi skal debattere og stille de her spørgsmål, så ingen er i tvivl om, hvad Socialdemokraterne står for.”

Vi skal inddæmme DF
Det betyder også, at partiets sprogbrug skal ændres. Både Kjeld Olesen og Peter Hummelgaard var fuldstændig enige om, at partiets største modstander i dag er Dansk Folkeparti. Ikke Venstre, ikke Enhedslisten. Dansk Folkeparti:

”Kristian Thulesen Dahl ligner jo enhver svigermors drøm. Men hverken ham eller hans parti er til for de svageste. Det så vi med dagpengereformen og afskaffelsen af efterlønnen, men de taler i et sprog, som man kender og forstår ude på arbejdspladserne. Og det sprog taler vi ikke mere.”

Flere af tilhørerne nikkede. Det billede kendte de sig fra deres egne arbejdspladser. Men hvad gør vi så? Peter Hummelgaard sluttede debatten af med et eksempel fra Hvidovre Kommune, hvor man har sikret et rødt flertal ved at tage Dansk Folkeparti med:

”Det eneste Dansk Folkeparti har fået i den konstituering er en linje om, at der i kommunens institutioner skal serveres mad, der tager udgangspunkt i en dansk madkultur. Men også meget andet. Der vil altså stadig være humus og kylling i karry på menuen, og jeg tror, vejen frem er at inddæmme Dansk Folkeparti og dermed stoppe deres ublu populisme.”


placeholder

Annonce