Vi skal have kvindekamp hver dag

Kun 6,1 procent af bestyrelsesformændene i Danmark er kvinder. Det er helt forrykt, og for at være helt ærlig var jeg ved at få morgenkaffen galt i halsen.
I Danmark har vi opnået store sejre sammen, inden for ligestillingen. Kvindekampen fylder i avisspalterne, og alle taler om at de går ind for ligestilling. Men hvis man ser på hvor meget der snakkes om ligestilling, og rettigheder til kvinder, syntes jeg ikke der sker nok.

Stadig den dag i dag er der en overrepræsentation af mænd i de øverste luftlag

I de sidste mange år er vi kommet langt, men stadig den dag i dag er der en overrepræsentation af mænd i de øverste luftlag på de danske virksomheder.

Kun 6,1 procent af bestyrelsesbosserne er kvinder

Når man dykker ned i tallene, kan man se at andelen af kvindelige bestyrelsesmedlemmer i 2015 var cirka 15 procent det viser en analyse fra Institut for menneskerettigheder. Yderligere kan man se at der kun er 6,1 procent af bestyrelsesformændene der er kvinder. Det er helt forrykt, og for at være helt ærlig var jeg ved at få morgenkaffen galt i halsen da jeg besluttede mig for at dykke ned i tallene.

Det er helt forrykt, og for at være helt ærlig var jeg ved at få morgenkaffen galt i halsen

Samtidig kiggede jeg op imens jeg læste den ene triste analyse efter den anden, og så den gamle KAD plakat der hænger på mit kontor, med teksten ”kvindernes krav: fuld ligeløn nu!” fra 1972, og tænkte, er der virkeligt ikke sket mere. Der er brug for handling, og det kan ikke gå for langsomt.

Der er mange grunde til at tallene ser ud som de gør. En stor del af det er at de mænd der sidder i bestyrelserne, har en tendens til at vælge og udpege andre mænd. Faktisk er det et så stort problem, at jeg mener at det er på tide at politikerne inde på Christiansborg strammer op, og laver en mere klar lovgivning, med klare bødestraffe og sanktioner, til virksomheder der har en overrepræsentation af mænd i bestyrelsen.

Ny regering - ny indsats for ligestilling

Desværre ses det tydeligt at den regering vi har i dag, ikke har tænkt sig at arbejde særligt meget med ligestilling. Hvis man læser regeringsgrundlaget, kan man se at afsnittet om ligestilling ikke fylder særligt meget. Faktisk så står der dobbelt så meget om lavere skat, end der gør om ligestilling. Det siger måske noget om regeringens prioriteringer. Yderligere dækker ministeren for ligestilling også over fiskeri og nordisk samarbejde, hvilket jeg syntes er rigtig ærgerligt, og en underlig prioritet.

Jeg vil i hvert fald opfordre til at man stemmer på partier der tager ligestillingen alvorligt

Lige om lidt kommer der et folketingsvalg. Og jeg håber på at der kommer en regering, som vil sætte ligestilling højt på dagsorden. Vi har brug for en regering der både strukturelt og kulturelt vil gøre mere for ligestillingen. Jeg vil i hvert fald opfordre til at man stemmer på partier der tager ligestillingen alvorligt, fordi det er der virkeligt brug for.    

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Formand for FH-sektion Fyn. 


placeholder

Kommentarer

Er det virkelig indstillingen i LO, at det væsentligste problem i manglende kønslig ligestilling er, at overklassens kvinder ikke har tilstrækkelige poster som bestyrelsesformænd?
De kvindelige lønarbejdere jeg møder, prioriterer helt andre ting. F.eks. manglende ligeløn, tvungen deltidsarbejde for kvinder m.v.

Annonce