Vi taler grimt om homoseksuelle på jobbet

Diskrimination: Mere end hver tredje dansker har oplevet, at der bliver talt nedsættende om homoseksuelle og transkønnede på arbejdspladsen
Lørdag afholdes den årlige Pride Parade, hvor tusindvis af mennesker vil hylde mangfoldigheden i Københavns gader.

Men selvom Copenhagen Pride Week, som startede mandag og slutter lørdag, er blevet en populær og årlig tilbagevendende begivenhed, så er diskrimination af homoseksuelle og transkønnede langt fra fortid. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Fagbladet 3F blandt et repræsentativt udsnit af danskerne.

Mere end tredjedelen af de adspurgte har således oplevet, at der bliver talt grimt om bøsser, lesbiske og transkønnede på arbejdspladsen. Her svarer to procent, at det ofte sker, mens 13 procent en gang imellem har overværet det. 21 procent af de adspurgte oplever det sjældent.

Søren Heisel, forbundssekretær hos 3F, finder det problematisk, at diskrimination af homoseksuelle fortsat trives på landets arbejdspladser.

I 3F går vi ind for en chikanefri arbejdsplads

"I 3F går vi ind for en chikanefri arbejdsplads, hvor alle uanset seksuel orientering, religion og baggrund kan føle sig tryg og velkommen på sit arbejde. Derfor er det også vigtigt, at man som medarbejder og leder tænker over, hvordan man får skabt et arbejdsmiljø, der er åbent for alle," siger han til Fagbladet 3F og føjer til:

"Alle medarbejdere har et ansvar for at sige fra over for nedsættende og diskriminerende kommentarer. For den adfærd skal bare ændres."

Peder Holst, arbejdsmarkedspolitisk talsmand for LGBT Danmark, er helt enig:

"Det er fuldstændig korrekt, at det er et fælles ansvar at bryde med den chikane, der kan foregå på en arbejdsplads. Men man er også nødt til at se på, om der er tale om en decideret dårlig arbejdskultur. For er der det, så er det ikke nok at overlade det til medarbejderne. I de tilfælde kræver det også indblanding udefra," siger Peder Holst til Fagbladet 3F.
Kun halvdelen vil gribe ind

Undersøgelsen viser samtidig, at kun omkring halvdelen vil gribe ind, hvis en kollega taler nedsættende om homoseksuelle og transkønnede.

Ifølge Søren Heisel er det tal alt for lavt.

"Det nogle skræmmende tal. For vi skal simpelthen væk fra den kultur, hvor man vurderer andre mennesker på baggrund af deres seksualitet og religion. Der er det vigtigt, at man tænker sig om og griber ind, ellers vender udviklingen aldrig," understreger Heisel.

For vi skal simpelthen væk fra den kultur, hvor man vurderer andre mennesker på baggrund af deres seksualitet og religion

"Der er mange, der bevidst undgår at tage den konflikt, fordi det ikke handler om dem selv. Ofte vælger folk at slå det hen i sjov, eller se det som en humoristisk kommentar. Det undskylder selvfølgelig ikke den adfærd, for folk skal også lære at tage den slags alvorligt, siger Peder Holst.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce