Annonce

Vi ved allerede, hvad der skal til for at redde klimaet

Vi står med en klimakrise, så lad os afsætte en milliard til klimahandling allerede fra nytår. Der mangler klimapenge til at sætte skub under omstillingen.
Der er ingen tvivl om, at den Socialdemokratiske regering er grønnere end VLAK-regeringen. Der er ingen tvivl om at Klimaministeren mener det, når han taler om behovet klimahandling. Men jeg er lidt i tvivl om, hvorvidt Regeringen har erkendt, at vi nu skal gå fra politiske paroler til praktik. Det er ikke nok at tale om klimaambitioner, der skal også handles. Når jeg ser på finansloven er konkret klimahandling desværre udskudt til efter 2020.

Der er ingen tvivl om, at den Socialdemokratiske regering er grønnere end VLAK-regeringen

Der er penge til flere sygeplejersker, de ældre og skat. Det er alt sammen vigtigt for mig, også. Det må være et princip for centrum-venstre at velfærden løftes sammen med klimahandling, det er ikke hinandens modsætninger.

Der mangler nye klimapenge

Men når man slår op i finanslovsudspillets under ”En ny grøn for Danmark”, så falder min begejstring en anelse. I det store hele mangler der simpelthen nye klimapenge. Den store omprioritering er at bruge mere af udviklingsbistanden på klimabistand. Og det eneste, der rigtig er saft og kraft i, er en grøn milliard til forskning. Det er ikke godt nok.

Selvom det er vigtigt med forskning i nye grønne teknologier, så må det ikke stå alene. Vi skal for det første ikke bilde folk ind, at klimakrisen klares med et teknologisk snuptag. For det andet så kender vi mange af tiltagene til den grønne omstilling allerede i dag – det behøves der slet ikke forskes i.

Vi skal for det første ikke bilde folk ind, at klimakrisen klares med et teknologisk snuptag

Der er bred enighed om at elbilerne skal udskifte diesel og benzinbiler. Der er allerede nu biler som kan køre 450 kilometer på en opladning, som ikke kommer fra Tesla. Og i fremsynede kommuner kører hjemmeplejebilerne på el eller grøn gas. Vi ved, at vi skal have udskiftet oliefyrene ude i provinsen med elvarmepumper. Vi ved, at vi skal plante langt mere skov til optage CO2 fra luften og lade værre at dyrke noget landbrugsjord, som er elendigt at dyrke og samtidig er klimabelastende.

Vi kender altså flere af de tiltag, som skal bygge op til de store klimahandleplaner, men de kommer til at mangle penge på den korte bane, hvis ikke de forstående finanslov lægger pengene til side.

Vi har travlt 

Vi står med en klimakrise, så lad os afsætte en milliard til klimahandling allerede fra nytår. Så vi kan sætte gang i handling og sætte skub under omstillingen.

For vi har travlt. For det første har regeringen sammen med blandt SF sat sig et ambitiøst mål om at vi skal reducere drivhusgasudslippet med 70 procent i 2030, som i forvejen er svært at nå på blot ti år. For det andet så trækker Danmark hver dag over på CO2-kontoen, så jo før vi kommer i gang med knække udledningerne desto mere gør vi klimaet godt.

Danmark trækker hver dag over på CO2-kontoen

Sidst men ikke mindst, så bliver Danmark grønne fremskridt ikke gjort af ord, men af handling. Lige nu har næsten alle klimaloven med et ambitiøst reduktionsmål på 70 procent for øje, men det skal indfries med handling. Og den klimahandling skal i gang nu.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Signe Munk er klima-, energi- og forsyningsordfører for SF.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

..…"Omstilling" til hvad ? Og hvem er det der skal "omstille" sig ? Har nogen sat navne på det ?
Hvad med den tiltagende TRAFIK...…? Biler overalt fra morgen til aften. Nye modeller der kommer til hele tiden. Og de store blankpudsede Audi,BMW,Volvo og Mercedez.De kørende "lænestole", der bringer cheferne rundt. Og hvad med Flyafgangene flere gange om dagen,til Charterturene hver eneste ferie ? Hvem er det der er storforbruger til ovennævnte ? Nok ikke lavtlønsarbejderne,kontanthjælpemodtagerne,SU erne,førtidspensionisten og folkepensionisten. Det bliver spændene eller skræmmende at se HVEM det bliver der skal stå for skud og først i rækken til det store "omstillingscirkus". Har de danske politikere set ordentlig efter UDE i verden,om hvor langt alle DE ANDRE mon er ? Det hjælper nemlig ikke en pind at sætte milliarder af til "omstilling" hvis der ikke samtidig sker noget i klodens øvrige lande.

Annonce