Vikarboom i plejesektor: Går ud over kvaliteten

Antallet af vikarer på fuld tid stiger, viser nye tal. Især i plejesektoren er der sket en eksplosiv(e) fremgang.
Flere og flere får job som vikar i stedet for en kontrakt med en fastansættelse.

I 2017 var der 23.000 fuldtidsbeskæftigede vikarer. I andet kvartal af 2018 var det tal oppe på knap 26.000. Det er det højeste tal siden finanskrisen, hvor brugen af vikarer toppede. Det viser tal fra Dansk Industri Service.

Det er en sikker tilværelse, at være vikaransat.

”Årsrapporten peger bl.a. på, at vikarbranchen er meget konjunkturfølsom. Vikarer er ofte de første, der bliver ansat, når det går fremad i økonomien, og de første der bliver opsagt, når det går tilbage,” skriver DI's branchedirektør Jakob Scharff i indledningen.

De mange vikarer tyder på et opsving og en fremgang for danske virksomheder. Men stigningen i antallet af vikaransættelser skaber bekymring i fagbevægelsen.

Vikarboom i plejesektoren

Det er især i pleje- og omsorgssektoren, at der er fremgang. Siden 2009 er gruppen af medarbejdere mere end fordoblet med en vækst på 160 procent.

”Mange søger jo vikar-stillingerne for at få foden indenfor på arbejdsmarkedet, men som løstansat står man jo i en situation, hvor man bliver ansat om morgenen og fyret igen om aftenen, og nogle har så få timer, at man hverken kan leve eller dø af det. Desuden har man jo som løsansat heller ikke de samme rettigheder som de fastansatte i forhold til løn under sygdom, ferie og barselsorlov,” siger Charlotte von Mehren, der er faglig sekretær for FOA’s gruppe for SOSU-medarbejdere i 18 storkøbenhavnske kommuner og Region Hovedstaden.

Hun ser stigningen på pleje- og omsorgssektoren som et tydeligt bevis på, at der mangler uddannet personale.

Det er vores erfaring, at når antallet af timelønsansatte stiger, så falder det faglige niveau

”Det skyldes jo først og fremmest, at der ikke er blevet uddannet nok, og tallene viser jo at problemet kun ser ud til at vokse i de kommende år. Her står kommunerne overfor en kæmpe opgave med at sikre at flere vælger social. og sundhedsuddannelserne, og at de timelønsansatte kommer videre i uddannelse og derfra kommer tilbage til pleje- og omsorgssektoren, hvor der er brug for dem,” siger hun.

Det omfattende brug af ufaglærte vikarer presser de fastansatte medarbejdere og skader det faglige niveau, mener FOA SOSU.

”Det er vores erfaring, at når antallet af timelønsansatte stiger, så falder det faglige niveau, fordi de timelønsansatte oftest, ikke har uddannelse og det går ud over den service og omsorg, som vi kan tilbyde borgerne. Brugen af de mange ufaglærte, timelønsansatte betyder også, at de fastansatte bliver presset, fordi de hver morgen skal sætte de nye ind i arbejdet og det går der meget tid med,” slutter hun.

Unge, lavtuddannede og udlændinge

Ikke så overraskende, så tiltrækker er vikarbranchen især dem på kanten af arbejdsmarkedet. Det er de unge, dem med mindst uddannelse og udlændinge. Sammenlignet med hele arbejdsmarkedet er ansatte i vikarbranchen forholdsvis unge. Næsten 40 procent af alle ansatte i vikarbranchen er under 30 år, mens den tilsvarende andel for hele det private arbejdsmarked er knap 25 procent.

Vikarbranchen tiltrækker også mange med ingen eller kort formel uddannelsesbaggrund. Cirka 80 procent af de ansatte i vikarbranchen havde i 2016 ingen erhvervskompetencegivende uddannelse eller erhvervsfaglig uddannelse som højeste formelle uddannelsesbaggrund.

Til sammenligning havde cirka 70 procent af alle beskæftigede på det private arbejdsmarked ingen erhvervskompetencegivende uddannelse eller erhvervsfaglig uddannelse som højeste afsluttede uddannelse.

En fjerdedel af medarbejderne i vikarbranchen har anden etnisk oprindelses end dansk. 13 procent er indvandrere fra et vestligt land eksempelvis Polen, cirka 9 procent fra et ikke-vestligt land og 3 procent efterkommere af indvandrere fra ikke-vestlige lande. Samtlige af de tal er højere end de tilsvarende andele for den samlede private beskæftigelse.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce