Vikarbureau reklamerer for billig østeuropæisk arbejdskraft uden overenskomst

Rekrutteringsbureauet Baltic Workforce tilbyder omgåelse af overenskomsten via entreprise-løsninger. “Systematiseret social dumping,” mener 3F.
“Spar 25-50% på lønudgifter”.
“Find billige medarbejdere”.
“Yderst konkurrencedygtige priser”.

Sådan lyder et par af de reklameslogans, som møder en på Baltic Workforces hjemmeside.

Firmaet kalder sig Danmarks største formidler af udenlandsk arbejdskraft og tilbyder rekruttering af “skræddersyede medarbejdere” fra Polen, Litauen og Rumænien.

Når man benytter udenlandsk arbejdskraft, og ikke betaler den for området almindelige løn, så er det social dumping

Hos fagforbundet 3F kalder man forretningsmodellen hos Baltic Workforce for “systematiseret social dumping”: 

“Når man benytter udenlandsk arbejdskraft, og ikke betaler den for området almindelige løn, så er det social dumping, men også unfair konkurrence over for de virksomheder, som følger spillereglerne på arbejdsmarkedet,” siger forbundssekretær Henning Overgaard til Netavisen Pio.  
 

Omgå overenskomst via entreprise

Ud over at kalde sig førende på markedet for rekruttering af østeuropæere til arbejde indenfor landbrug, gartneri, fiskeri og skovbrug, så er Baltic Workforce også, ifølge eget udsagn, “eksperter i entrepriseløsninger”.

Virksomheder som er overenskomstdækket, kan få udført arbejder via entreprise

I et brev sendt uopfordret til danske virksomheder inden for landbrugssektoren, tilbyder Baltic Workforce, at virksomheder med overenskomst, kan få østeuropæiske arbejdere på ikke overenskomstmæssige vilkår gennem entrepriseaftaler.

“Virksomheder som er overenskomstdækket, kan få udført arbejder via entreprise,” står der i brevet, som er underskrevet salgskonsulent i Baltic Workforce, Peter Jensen.


Udsnit af reklame fra Baltic Workforce sendt til jysk landmand.  

Flere og flere virksomheder gør det

Tendensen til at virksomheden benytter en entrepriseløsning - hvor overenskomstdækket virksomhed indgår en enterpriseaftale på en opgave med en virksomhed, der ikke er overenskomstdækket, og derfor kan under betale lønninger under overenskomsten - er ifølge Baltic Workforce stigende, fordi virksomhederne kan spare lønkroner: 

"Flere og flere danske virksomheder, som er overenskomstdækket, vælger ofte at få udført arbejdsopgaver i entreprise, eftersom vi kan udføre disse til konkurrencedygtige priser," skriver de på deres hjemmeside.

Vi kan udføre disse til konkurrencedygtige priser

Baltic Workforce oplyser dog ikke, hvad en virksomhed præcis skal betale i timen for hyre en polak eller rumænere gennem deres rekrutteringsbureau.

Netavisen Pio har uden har forsøgt, at få en reaktion fra Baltic Workforce - for blandt andet at få oplyst, hvilken løn de tilbyder de østeuropæere, som arbejder gennem deres entrepriser, samt at få en nærmere beskrivelse af, hvordan det er muligt at tilbyde virksomhederne arbejdere til en løn så langt under den danske overenskomst. Virksomheden er ikke vendt tilbage.

Det har tidligere været afdækket af Avisen.dk og Fagbladet 3F, at virksomheder med overenskomst kunne få østeuropæiske arbejdere til 90 kroner i timen. Det er vel og mærke ikke timelønnen for de ansatte østeuropæere. Deres løn har Fagbladet 3F tidligere afsløret var helt med til 52 og 36 kroner i timen.

 

3F: CVR-rytteri kastrerer det fagretslige system

Der findes ingen opgørelser over omfanget af entrepriseaftaler, oplyser 3F. Derfor er det svært at sige, om der er sket en mistænkelig stigning, der kan pege på, at den systematiske omgåelse af overenskomsten gennem entrepriser er et stigende problem på det danske arbejdsmarkedet.

Hvor en underentreprenør skifter CVR-nummer oftere, end han skifter underbukser

Men fagforbundet kender til underentreprenører, der skifter CVR-nummer så ofte, at det sætter fagbevægelsen skakmat.

“Det kan bruges til det, der betegnes CVR-rytteri, hvor en underentreprenør skifter CVR-nummer oftere, end han skifter underbukser, under en opgaveudførelse, hvorved man kastrerer de mest effektive, lovlige værktøjer vi har i det fagretlige system til at tegne overenskomst,” siger Henning Overgaard, der mener, at kontrollen med menneskerne bag CVR-numrene bør skærpes:

“CVR-rytteri må vi til livs ved at se nærmere på muligheden for at få identitet knyttes til CVR-nummeret,” siger han.
 

Enkeltmands-entreprise som falske selvstændig

Entreprise-konstruktionen udnyttes også til at omgå overenskomst og arbejdstagerrettigheder, gennem det som kaldes “falske selvstændige”, lyder det fra 3F: 

“Vi ved, at konstruktionen af nogle virksomheder blandt andet misbruges ved, at der indgås en entrepriseaftale med enkeltmandsvirksomheder, der reelt er i et lønmodtagerforhold – altså det vi kalder falske selvstændige,” siger Henning Overgaard og forklarer:

“Her er der tale om omgåelse af overenskomsten og skattesvindel, fordi virksomheden både undslår sig overenskomsten og dansk skattebetaling, hvilket skattestyrelsen også slår ned på. Men vi har brug for en langt stærkere myndighedskontrol over for den svindel.” 

Her er der tale om omgåelse af overenskomsten og skattesvindel

Virksomhedernes motivation for at vælge, at ansætte folk gennem en entrepriseaftale, er efter Henning Overgaards overbevisning helt klar.

“Det handler om billig arbejdskraft, der bruges til at bedrive social dumping og unfair konkurrence,” afslutter han.   

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Også fy for pokker herfra, stop social dumping. Usmageligt firma. Ville ikke røre dem med en ildtang.

Annonce