Vil sætte dagpenge på corona-timeout

SF foreslår en såkaldt 'død periode' for dagpengemodtagere. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard: "Vi følger området tæt"

Danske A-kasser bakker op om et forslag fra SF, der foreløbigt vil gøre de tre måneder fra 1. marts til 1. juni til en såkaldt 'død periode'. Det vil sige, at de tre måneder ikke tæller med i beregningen af, hvor længe man er berettiget til dagpenge.

Det skriver netmediet A4 Arbejdsliv.

SF-forslaget er en reaktion på regeringens beslutning om at lukke store dele af Danmark ned for at begrænse corona-smitte. Beskæftigelsesministeren oplyste torsdag, at også alle de danske jobcentre lukker. Samtidig suspenderer man rådighedsforpligtelsen for ledige.

Formand for brancheorganisationen Danske A-kasser, Torben Poulsen, betegner myndighedernes beslutning om, at borgerne opfordres til ikke at møde op i a-kasserne som saglig og fornuftig:

Men det betyder også, at den personlige kontakt - som er effektiv - forsvinder og vores jobindsats bliver mindre stærk

“Men det betyder også, at den personlige kontakt - som er effektiv - forsvinder og vores jobindsats bliver mindre stærk, end den normalt ville være. Derfor giver det god mening, at betragte den nuværende periode som “død”, siger Torben Poulsen til A4 Arbejdsliv.

Danske A-kasser repræsenterer 22 A-kasser og 2,1 millioner A-kassemedlemmer.

Tid til tryghed

SF’s beskæftigelsesordfører Karsten Hønge lancerer SF-forslaget om at indføre en død dagpengeperiode på grund af corona-krisen i et opslag på Facebook således:

“Sæt dagpenge på Corona-timeout!

Virksomheder og firmaer har fået hjælpepakker og udskudt milliardbetalinger – nu er det på tide at hjælpe ledige og lønmodtagere. Fred dagpengene mens epidemien er over os.”

 

 

Karsten Hønge siger om baggrunden for forslaget, at det her under corona-krisen handler om at skabe tryghed. Også for ledige og lønmodtagere:

Dagpengemodtagerne får meget svært ved at finde nyt job inden for de næste uger og måneder

“Dagpengemodtagerne får meget svært ved at finde nyt job inden for de næste uger og måneder. De skal ikke gå rundt med usikkerheden om at falde ud af dagpengesystemet på grund af coronavirus, siger Karsten Hønge til netmediet A4 Nu.

Danmark kigger ind i en økonomisk usikker fremtid, og det vil smitte af på virksomhedernes lyst og muligheder for at hyre - de vil nok nærmere fyre. Derfor er det, ifølge Karsten Hønge, oplagt at give både de arbejdsløse og ansatte den tryghed, der vil følge med forslaget:

“Det er en mikroskopisk gestus, sammenlignet med hvor meget tryghed det kan skabe for dagpengemodtagerne, men også for de lønmodtagere der lige nu går rundt med en frygt for at blive fyret. Samtidig vil omkostningerne være minimale sammenlignet med de kommende hjælpepakker til erhvervslivet,” siger Karsten Hønge.

Danske A-Kasser: Vi må tænke utraditionelt

Torben Poulsen er enig i, at den nuværende situation er speciel, og derfor må man tænke utraditionelt. Det gælder også i forhold til a-kasserne:

Vi kan i øjeblikket ikke give de nuværende og kommende ledige den optimale jobindsats, og det her forslag er velegnet til formålet

“Vi kan i øjeblikket ikke give de nuværende og kommende ledige den optimale jobindsats, og det her forslag er velegnet til formålet,” siger han til A4 Arbejdsliv.

Karsten Hønge (SF) har sendt forslaget til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Beskæftigelsesministeren parat til yderligere tiltag

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger en kommentar til SF-forslaget, at regeringen følger området tæt, og regeringen er parat til "yderligere tiltag og intiativer":

Vi følger området tæt og er parat til yderligere tiltag og initiativer

"Vi er i en meget alvorlig situation, der kræver, at vi handler. Derfor har regeringen bl.a. besluttet at lukke skoler og uddannelsesinstitutioner ned en periode. Det bliver fx også muligt for arbejdsgivere at få refusion for sygedagpenge fra dag et, hvis medarbejdere er syge af corona eller ikke kan arbejde, fordi de holder sig hjemme på anbefaling fra sundhedsmyndighederne. Den lov bliver hastebehandlet  i Folketinget fredag og kommer til at gælde med tilbagevirkende kraft fra 27. februar. Ligesom vi lynhurtigt har ændret på reglerne for arbejdsfordeling og mulighederne for at få supplerende dagpenge, så ordningen nu er mere fleksibel at benytte for virksomhederne. Det gør vi for at hjælpe lønmodtagere og virksomhederne godt igennem denne alvorlige tid," siger Hummelgaard til Netavisen Pio.

 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard understreger, at regeringen ikke afviser noget på forhånd:

"Vi følger området tæt og er parat til yderligere tiltag og initiativer. Derfor afviser vi heller ikke noget på forhånd."

Opdateret kl. 13.00 14. marts med kommentarer fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook