Annonce

Villy Søvndal som borgmesterkandidat og festuge trods corona-udbrud

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Villy Søvndal melder sig klar som borgmesterkandidat i Kolding, Aarhus Festuge gennemføres trods corona-udbrud, og udlændinge- og integrationsministeren går på forældreorlov.

Velkommen til dagens Aktuelt.

Villy Søvndal drømmer om at blive borgmester i Kolding

SF’eren Villy Søvndal, som har en lang politisk karriere bag sig, melder sig på banen som mulig borgmesterkandidat i Kolding Kommune ved kommunalvalget i 2021.

Det skriver TV Syd.

Tidligere udenrigsminister og formand for SF, 68-årige Villy Søvndal, er klar på et nyt eventyr i dansk politik. Nu vil han tilbage i Kolding Kommunes kommunalbestyrelse, som han forlod for 16 år siden.

Søvndal mangler at få det sidste på plads, inden han melder sig helt som borgmesterkandidat.  

“Kandidaturet bunder i, at jeg har fået mange henvendelser fra folk, der gerne ser mig som borgmester i Kolding Kommune. Personligt synes jeg også selv, at Kolding trænger til flere og nye visioner for, hvor man gerne vil hen. Det synes jeg ikke, det nuværende flertal med Venstre og Dansk Folkeparti har formået. De er ikke dygtige til at gå i dialog med borgerne. På det seneste har der været nogle dårlige sager, og jeg synes, der mangler noget demokratisk dannelse,” siger Villy Søvndal til TV Syd.

SF Kolding oplyser i en pressemeddelelse, at de hilser ham velkommen som spids- og borgmesterkandidat.

Læs mere her.

Borgmester fastslår: Aarhus Festuge bliver gennemført trods kritik og corona-udbrud

Aarhus Festuge bliver afholdt til trods for corona-udbruddet i byen. Det virker ikke som verdens bedste idé, lyder det fra skeptisk rådmand.

Sådan skriver Berlingske.

Aarhus’ borgmester, Jacob Bundsgaard, har planer om at afholde den traditionsrige Aarhus Festuge sidst i august til trods for stigningen i antallet corona-smittede i byen.

Det fortæller han til Jyllands-Posten.

“Vi kommer til at gennemføre festugen, men vi kommer også til at tage alle de nødvendige forholdsregler for at mindske risikoen for smitte,” siger Jacob Bundsgaard, som foruden at være borgmester i Aarhus også er bestyrelsesformand for Aarhus Festuge.

Jacob Bundsgaards udtalelse kommer efter kritikken fra SF’s rådmand Thomas Medom, som tirsdag foreslog at aflyse festlighederne, fordi Aarhus pludselig fik mange flere corona-smittede i løbet af kort tid i starten af august.

“Med det nuværende smittetryk i Aarhus virker det ikke som verdens bedste idé at samles til festuge om godt to uger,” skriver Børn- og Ungerådmand Thomas Medom på sin Facebook-side.

placeholder

Læs mere her.

Mattias Tesfaye tager forældreorlov 

Kaare Dybvad Bek skal være fungerende udlændinge- og integrationsminister i den næste tid.

Det skriver TV 2 Nyheder.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) tager forældreorlov fra den 17. august til og med den 27. september 2020.

Det oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse. Boligminister Kaare Dybvad Bek (S) overtager Tesfayes opgaver i hele perioden.

Både Mattias Tesfaye og Kaare Dybvad Bek blev valgt ind i Folketinget for Socialdemokratiet ved folketingsvalget i 2015.

 De to herrer blev da også ministre på samme tid efter folketingsvalget i 2019, hvor rød blok fik flertal, og hvor nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) kunne danne en ren S-regering.

Læs mere her.

Sygdommen røde hunde er elimineret

Danmark er nu fri for sygdommen røde hunde ifølge en europæisk ekspertkomité.

Sådan skriver Ekstra Bladet.

Danmark har nu elimineret sygdommen røde hunde. Det oplyser Statens Serum Institut i en pressemeddelelse.

Det betyder dog ikke, at sygdommen er helt væk, men at den kun findes sporadisk, og at den nu kan kontrolleres.

Statens Serum Institut fik overrakt et diplom fra verdenssundhedsorganisationen WHO, fordi Danmark nu er et af 42 lande, som har elimineret sygdommen.

Sygdommen har ikke været synlig blandt de kontrolgrupper, som Statens Serum Institut har overvåget i flere år.

Dog er det først nu, at de har fået overbevist RVC, der er en europæisk ekspertkomité, om at sygdommen er elimineret i Danmark.

Læs mere her.

De Konservatives Marcus Knuth bliver vikar på central post

Efter at have været medlem af De Konservative i under et år, kan Marcus Knuth nu allerede kalde sig politisk ordfører.

Det skriver DR Nyheder.

Det er omkring otte måneder siden, at Marcus Knuth forlod Venstres folketingsgruppe og sluttede sig til De Konservative.

Nu skal han være politisk ordfører for partiet i den periode, hvor Mette Abildgaard (K) er på barsel.

Det oplyser partiet

“Jeg er utrolig taknemmelig for den opbakning, jeg får fra gruppen. Jeg synes også, at det sender et signal om, at vi er en meget sammentømret gruppe, der hviler på det stærke værdifællesskab, vi også har,” siger Marcus Knuth til DR Nyheder.

Marcus Knuth tror, at han får en masse at se til i det nært forestående politiske efterår, hvor både finanslov- og pensionsforhandlinger venter.

“Det er jo en meget alsidig rolle (politisk ordfører red.), hvor vi går et efterår i møde, hvor der virkelig kommer til at være gang i den på klima, pension og i forhold til corona og finanslov,” siger Marcus Knuth.

placeholder

Læs mere her.

Mange har forladt lønkompensationsordningen

“Næsten en kvart million danskere var sendt hjem med lønkompensation i foråret. Aktuelt er der søgt og godkendt lønkompensation for 14.000 personer, viser foreløbige tal fra Erhvervsstyrelsen.”

Sådan skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Da corona-nedlukningen var på sit højeste, var flere end 240.000 sendt hjem eller planlagt hjemsendt med lønkompensation fra statens hjælpepakker.

Lønkompensationsordningen bidrager til, at fyringstruede lønmodtagere i stedet kan blive sendt hjem med fuld løn, imens virksomheden får kompenseret en andel af lønnen fra staten.

Tallet er derfor med til at tegne en del af billedet af, hvordan det går for de danske virksomheder, som er blevet påvirket af coronavirusset siden foråret.

”Jeg er glad for, at ordningen har været med til at holde hånden under danske lønmodtagere og arbejdspladser, og at flere virksomheder nu igen kan stå på egne ben. Men vi må ikke tro, at vi har overstået det hele. Mange virksomheder kæmper stadig, og derfor arbejder regeringen også lige nu på initiativer, der skal sørge for, at nogle af de brancher, der er hårdest ramt, får mere hjælp. Det skal blandt andet ske ved Forum for genstart, der netop er blevet lanceret, hvor regering sammen med erhvervsledere fra en lang række erhverv skal finde tiltag, der kan støtte eksporten,” siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

”Coronaen har været en kæmpe kæberasler til økonomien og arbejdsmarkedet i store dele af verden og altså også i Danmark. Rigtig mange har mistet jobbet, og det er hårdt for den enkelte og deres familier. Situationen kunne have været endnu værre, hvis vi ikke havde haft lønkompensation. Ordningen har været med til at bevare tusindvis af arbejdspladser, selv om der i perioder har været tomme ordrebøgerne og ingen kunder. Lønkompensation er ikke holdbar i længden, og derfor har regeringen og arbejdsmarkedets parter aftalt at udfase ordningen. Det betyder desværre også, at vi kan forvente flere fyringer,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce