Vismænd: Skatterabat til arvinger kan skade velstanden

Regeringen og DF’s beslutning om at sænke arveafgiften for familieejede virksomheder kan skade produktiviteten, advarer Vismændene.
Regeringen og Dansk Folkepartis beslutning kan føre til mere ineffektiv ledelse af danske virksomheder, og dermed til lavere velstand i Danmark. Sådan lød den opsigtsvækkende melding i dag fra Det Økonomiske Råd (Vismændene), som tirsdag udgav rådets første produktivitetsrapport i dets nye egenskab af ’Produktivitetsråd’.

Den lavere arveafgift kan nemlig betyde, at flere virksomhedsejere vil vælge at overdrage deres virksomhed til deres arvinger, frem for at sælge den. Det på trods af, at arvingerne ikke nødvendigvis er kompetente til at drive virksomhed.

”Mens første generation i familieejede virksomheder typisk klarer sig vældig, vældig godt, og er meget produktive, så er – i gennemsnit – næste generation ikke helt så imponerende. Med den her type af indgreb, så kommer man jo faktisk til at tilskynde det at videregive virksomheden til næste generation, frem for måske at sælge den”, forklarede vismand og professor Carl-Johan Dalgaard ved dagens præsentation af rapporten.

Vismændene henviser i deres rapport til undersøgelser der viser, at ”familieejede virksomheder efter en familieoverdragelse er dårligere ledet og opnår lavere indtjening end andre virksomheder.”

Millioner i skattelettelse til rige arvinger
Regeringen og Dansk Folkeparti vedtog i foråret at sænke arveafgiften for familieejede virksomheder fra 15 til 5 procent. Det kostede omkring én milliard kroner om året. Forslaget havde ingen positiv effekt på beskæftigelsen, men betød ifølge DR’s oplysninger blandt andet, at 44 danske grever, baroner og andre adelige kunne se frem til en skattelettelse på omkring 100 millioner kroner.

Op til den endelige beslutning blev det blandt andet afdækket, hvordan en række af Danmarks rigeste familieejede virksomheder gennem flere år havde lobbyeret kraftigt for at få nedsat arveafgiften. Flere af virksomhederne optrådte også på oversigten over donorer til partierne i blå blok.

Beslutningen om at nedsætte arveafgiften blev mødt med modstand af Socialdemokratiet: ”Med forslaget forgylder regeringen og Dansk Folkeparti dem, der har de største formuer herhjemme og påstår, at det handler om arbejdspladser, men den myte har Skatteministeriet gennemhullet”, udtalte Lea Wermelin, formand for Folketingets Skatteudvalg, i april til Netavisen Pio.

Hos AE-Rådet deler man opfattelsen af, at lavere arveafgift kan skade produktiviteten: ”Det er problematisk, at regeringen vil uddele store skattelettelser til arvingerne af de familieejede virksomheder. Det hæmmer produktiviteten og dermed velstanden. Derudover skaber regeringens politik nye muligheder for skattetænkning, da det åbner for nye skattehuller”, lyder det fra direktør i AE-Rådet, Lars Andersen.

Fagbevægelsen glad for positiv produktivitetsmelding
En anden opsigtsvækkende udmelding fra Vismændene er, at faktisk slet ikke står så sløjt til med produktiviteten i Danmark, som man af og til kunne få indtryk af.

”Det danske samfund hører til blandt de allermest velstående i verden, hvis vi måler på sådan noget som gennemsnitsindkomsten. Og det indebærer også, at Danmark er et af de allermest produktive samfund i verden. Så i den forstand er rigets tilstand, sådan produktivitetsmæssigt, god.”, lød det fra Vismændene.

Vismændene gør ganske vist opmærksom på, at væksten i produktiviteten, altså de årlige forbedringer, er løjet markant af de seneste årtier. Det er imidlertid ikke noget isoleret dansk fænomen, men en udvikling, som ifølge vismændene også kan spores i det øvrige Vesteuropa, og på det seneste også i USA.

LO-formand Lizette Risgaard er glad for, at rapporten bekræfter, at det står godt til med produktiviteten i Danmark: ”Vismændenes rapport er med til at aflive myten om, at vores samfundsmodel med en ordentlig velfærd, som vi er sammen om at betale over skatten, skulle være en hæmsko i det internationale produktivitetskapløb. Den understøtter tværtimod, at vi sagtens kan være rige, lige og trygge på samme tid.”

Dermed gøres der også op med de seneste års fokus på, at Danmark skulle have et problem med sin produktivitetstilvækst i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med. En opfattelse, der blandt andet førte til, at Thorning-regeringen i 2012 nedsatte en produktivitetskommission.

Ifølge Thomas Søby, cheføkonom i Danske Metal, så er der tale om en helt ny erkendelse, som rokker ved den opfattelse, som lå til grund for produktivitetskommissionen:

”Det er glædeligt, at det endnu en gang slås fast, at dansk økonomi er højproduktiv, og at vi sammenlignet med lande, der ligner os, heller ikke sakker bagud på væksten i produktiviteten. Jeg vil egentlig trække den så langt, at hvis vi i 2012 havde vidst, hvad vi ved om produktiviteten i dag, så var der aldrig blevet nedsat en produktivitetskommission.”

 


Flere artikler om emnet

Annonce