VK-regeringen medskyldig i bankrøveri

I forgårs afslørede DR det største bankrøveri i Danmarkshistorien begået af Danske Bank og Finansrådet - med den daværende VK-regering som medskyldige.
Sidste afsnit af DRs dokumentarserie ’Sikke en fest’, løb over skærmen i forgårs. Udsendelsen viste, hvordan udkastet til Bankpakke II blev ændret i sidste øjeblik. I udkastet til aftalen havde man oprindeligt sikret sig at staten – og dermed skatteborgerne – ville få del i et eventuelt overskud forbundet med at redde de store banker.

Men pludselig var aftaleteksten ændret. Efter et privat hastemøde mellem VK-regeringens finansminister Lars Løkke Rasmussen og økonomiminister Lene Espersen, og bankdirektørerne for Danmarks to største banker, så blev den såkaldte ’upside-model’ pludselig fjernet fra aftalen om Bankpakke 2. Det har betydet, at staten mistede 24 milliarder som betaling for at redde bankerne.

Sidenhen har Lars og Lene undskyldt sig med, at bankerne ikke ville acceptere upside-modellen. Lene Espersen har meldt ud, at regeringen fravalgte denne løsning, fordi modellen ikke holdt ”i forhold til de præmisser, vi havde opstillet: nemlig at bankerne skulle behandles ligeværdigt, og at sammenlignelige banker skulle have ensartede vilkår”. Daværende finansminister og nuværende Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen forsøgte i går, på samme vis, af smyge sig uden om regningen på de 24 milliarder: ”Det der stod klart var, at hvis man brugte en model, hvor staten skulle ind som aktionærer umiddelbart eller via en upside-model, så ville en række banker ikke bruge ordningen. Dermed ville formålet ikke være opnået – nemlig at løse op for kreditklemmen”.

Men denne forklaring accepterer flere økonomiske eksperter dog ikke. De kritiserer derimod den yderst gavmilde foræring til bankerne.

Lars Løkkes påstand om, at den valgte model var den eneste mulighed, blev skudt ned af den selv samme rapport, som VK-regeringen dengang bestilte, fra investeringsbanken Rothschild. Finn Østrup, finansieringsekspert ved CBS, udtaler til pol.dk at:

”Hele forløbet omkring Bankpakke 2 er stærkt kritisabelt. Man betalte investeringsbanken Rothschild omkring 100 millioner kroner for en rapport, som er hemmeligtstemplet. Men hvis rygtet taler sandt, så ændrede man deres anbefaling. Det er besynderligt.”

Ligeledes pointerer lektor på Aarhus Universitet, Johannes Raaballe, at man sagtens kunne have konstrueret forskellige modeller, der sikrede, at nogle banker ikke blev uretfærdigt forfordelt.

Men Lars Løkke og Lene Espersen ignorerede rådgivningen fra den 100 millioner kr. dyre rapport. Det betyder at staten i dag er gået glip af 24 milliarder – der vel at mærke kunne have skabt cirka 48.000 nye jobs. Dette er så blot det seneste eksempel i rækken af dyre beslutninger, som VK-regeringen har truffet, hvor fællesskabet bliver snydt og vennerne i toppen af erhvervslivet bliver beriget.


placeholder

Annonce