Annonce

Vold mod offentligt ansatte stiger

Fysisk vold mod offentligt ansatte er et stigende problem. Det er blandt andet pædagoger, lærere, socialrådgivere, politi og sygeplejersker, der rammes.
En ny rapport dokumenterer, at blandt andet højt arbejdstempo og manglende ressourcer øger risikoen for vold mod ansatte. Især lærere og pædagoger rammes af vold. Det skriver ftf.dk.

Mere end hver tiende har været udsat for fysisk vold inden for det seneste år. Andelen, der har været udsat for fysisk vold, er steget fra syv procent i 2001 til 11 procent i 2017, Det viser svar fra 9.641 FTF'ere, som COWI har udarbejdet for hovedorganisationen FTF.

Det koster dyrt i form af øget sygefravær. Politikerne må derfor investere i øget forebyggelse, flere ressourcer lokalt og stoppe for nedskæringer i Arbejdstilsynet, lyder det fra FTF.

"Volden mod offentligt ansatte stiger, og det er rystende. Politikerne skal skrive voldsforebyggelse tydeligere ind i lovgivningen, sikre et stærkt og målrettet tilsyn i voldsramte brancher og et øget fokus på rådgivning til arbejdspladserne. Desværre går regeringen den modsatte vej ved at skære i Arbejdstilsynet og forebyggelsen i finanslovsudspillet," fastslår FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Desværre går regeringen den modsatte vej ved at skære i Arbejdstilsynet

Færre ressourcer øger risikoen

Rapporten peger på, at et højt arbejdstempo, høje følelsesmæssige krav, lav indflydelse i arbejdet samt manglende rolleklarhed og rollekonflikter øger risikoen for fysisk vold. Derved handler voldsforebyggelse om at forebygge bredt i hele det psykiske arbejdsmiljø.

Både pædagogerne og lærernes fagforeninger har peget på, at kombinationen af manglende ressourcer, personale og inklusion af børn og unge i institutioner og skoler har skabt flere problemer med vold og trusler, fordi der ikke er nok hænder til at håndtere og forebygge problemer i hverdagen.

Det bakkes op af skoleledernes formand, Claus Hjortdal.

"Kommunernes økonomi er under pres, og det kan mærkes i folkeskolen. Den øgede inklusion stiller krav om, at lærerne og pædagogerne er uddannet til at håndtere børn med særlige behov, og at der er tilstrækkelige ressourcer til at støtte op om den enkelte elev. Hvis vi skal lykkes med opgaven i tilstrækkelig grad, så er det vigtigt at vi som samfund prioritere folkeskolen," siger han til ftf.dk.

At vold er et stigende problem bekræftes af en undersøgelse fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i foråret, der viste at hver femte blandt lærere og pædagoger ansat i grundskolen har været udsat for vold indenfor det seneste år.

Hele undersøgelsen kan læses her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet