Annonce

Vold, trusler og PTSD: Butiksansatte er udsatte som aldrig før

Der stjæles mere end nogensinde før i butikkerne landet over. Samtidig bliver tyverierne mere voldelige og det skaber utryghed for de ansatte. Arbejdsgiverne skal gøre mere, mener HK-formand
Foto: Siine Fiig

Butikstyverierne er eksploderet og Meny Aalborg har cirka en tyv i snit om dagen, fortæller købmand Michael Andersen til TV 2 Nord.

Og det er ikke kun i Aalborg, men i hele landet, at der begås flere og flere butikstyverier.

Ifølge Justitsministeriet blev der i 2021 anmeldt 15.811 butikstyverier, i 2022 20.138 og i 2023 25.110. Ifølge de foreløbige tal bliver 2024 endnu et rekordår.

butikstyve er blevet mere aggressive og truende i løbet af de seneste fem år

Samtidig med at butikstyverierne er blevet flere, er de også blevet voldsommere og de ansatte oplever mere vold og truende adfærd.

I en rundspørge lavet af TV 2 hos 570 af Coops butikschefer, svarer 58 procent af de deltagende, at “de oplever, at butikstyve er blevet mere aggressive og truende i løbet af de seneste fem år.”

Jeg kan være bekymret for, om der kommer våben med indover

En anonym butiksdetektiv siger til TV 2

“Jeg kan være bekymret for, om der kommer våben med indover. Hvor langt skal vi ud, før det går galt? Jeg håber aldrig nogensinde, at det sker for nogen som helst, men man begynder da at tænke den vej”

Det er altså ikke længere tilstrækkeligt at møde kunderne med et smil og vide hvor lammekøllerne på tilbud eller kaffebønnerne er. Man skal også være beredt på konfrontation, tyveri og i nogle tilfælde overfald, hvis man er butiksansat.

Arbejdsgiverne skal forbedre arbejdsmiljøet

Formand for HK Handel, Mette Høgh, er bekymret over de mange butikstyverier.

“Det bekymrer mig meget, at vi ser så voldsom en stigning i antallet af butikstyverier, for vi ved, at det er med til at skabe en stor utryghed hos medarbejderne i supermarkederne. Vi har for eksempel hørt fra flere medlemmer, at de ofte bliver mødt med meget voldsomme reaktioner fra tyvene, når de er blevet afsløret, og det er desværre med til at skabe grobunden for et rigtig giftigt arbejdsmiljø,” siger Mette Høgh til Netavisen Pio.

Formanden mener, at det er arbejdsgivernes ansvar at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø og, at de skal gøre mere for at forebygge tyverierne og den utryghed de skaber:

“Vi har selv foreslået, at arbejdsgiverne sætter ekstra bemanding ved blandt andet scan-selv-kasserne, fordi det er et meget udsat område. Men jeg mener også, at det bør være nemmere for de ansatte at kunne tilkalde deres butiksleder eller eventuelt en vagt, som er trænet i håndtere konflikter, og derfor er bedre egnet til at tage sig af tyven.”

Voldsomme kunder har længe været et problem

Netavisen Pio har tidligere skrevet om butiksansattes voldsomme oplevelser, som blandt andet 17-årige Freja, der oplevede at blive kaldt luder og at få trusler om at forsøge at fyre hende og Josephine, der blev kaldt kælling, narrefisse og luder.

Dengang fortalte Mette Høgh:

“Vi ved fra forskning, at medarbejdere, som rapporterer at blive udsat for vold og trusler på arbejdet, har øget risiko for at udvikle depression, angst, PTSD og andre fysiske lidelser. Så det kan have alvorlige helbredskonsekvenser,” siger hun.

14 procent af de adspurgte har endda oplevet at blive truet med vold

Ifølge HK Handel oplevede 80 procent af deres medlemmer i butikker en hård tone fra kundernes side i 2023. Og 14 procent af de adspurgte har endda oplevet at blive truet med vold.

Selvom der både sker flere og voldsommere butikstyverier siger 57 procent af virksomhederne i en analyse fra Dansk Erhverv, at de har undladt at anmelde butikstyveri, fordi de troede, at de ville få noget ud af det. 49 procent mener ifølge analysen ikke, at politiet har ressourcerne til at håndtere anmeldelserne.


 

Flere artikler om emnet

Annonce